17 °c

Hasan Aycın fahri doktorasını aldı

İSTANBUL (AA) - Sanatçı Hasan Aycın'a, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) tarafından fahri doktora verildi.AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Aycın, BEÜ Senatosunun kararına göre tevcih edilen fahri doktorasını, Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer'in elinden aldı. Aycın'a doktorasını almadan önce rektör Özer tarafından cübbe giydirildi.Aycın, kendisine fahri doktora veren üniversite...

Kültür-Sanat Haberi
Hasan Aycın fahri doktorasını aldı
Hasan Aycın fahri doktorasını aldı

İSTANBUL (AA) - Sanatçı Hasan Aycın'a, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) tarafından fahri doktora verildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Aycın, BEÜ Senatosunun kararına göre tevcih edilen fahri doktorasını, Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer'in elinden aldı. Aycın'a doktorasını almadan önce rektör Özer tarafından cübbe giydirildi.

Aycın, kendisine fahri doktora veren üniversite senatosuna teşekkür ederek, bundan onur duyduğunu söyledi.

Üniversite senatosu, "Geleneksel sanatlarla modern bakışı; yerlilikten evrenselliğe uzanan bir inanç, tarih, ahlak, sanatsal biçim-özbilinci zemininde birleştirmesi, formu ve teknik olanakları ile karikatürü de içine alan ancak anlam dizgesi, felsefesi, sembolizmi ve çağrışım düzeyleri itibarıyla karikatürü aşan ve dolayısıyla karikatürden daha genel olan 'çizgi' tanımını benimsemekle kalmayıp ona aynı adla yerli sanatta yepyeni bir alan açan sanatsal yaklaşımları" dolayısıyla Hasan Aycın'a fahri doktora payesinin tevcihine oy birliğiyle karar vermişti

Üniversite, kararın ardından sanatçının adının Güzel Sanatlar Fakültesindeki atölyeye verildiğini açıklamıştı.

- Hasan Aycın

Hasan Aycın, 1955'te Balıkesir'in Aslıhantepecik köyünde doğdu. İlk öğrenimini köyünde, orta öğrenimini Balıkesir İmam-Hatip Okulu'nda, yüksek öğrenimini Bursa iktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde tamam Aycın, bir fabrikada grafikerlik ve bir süre pazarcılık yaptıktan sonra İstanbul'a yerleşti, kendi grafik bürosunda çalışmasını sürdürdü.

Aycın'ın ilk çizgisi 3 Şubat 1978'de Yeni Devir gazetesinde yayımlandı. Aycın'ın çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan çizgileri, "Bocurgat", "Gece Yürüyüşü", "Asa", "Kulbar", "Sarp Geçit", "Kudüs Ey Ey", "İftah", "40 Hadis 40 Çizgi" adlı kitaplarda toplandı. Çocukluk-gençlik dönemi tanıklıklarıyla söyleşileri de "Müşahedat" adıyla kitaplaştı.

Hamzanameler ve masallar başta olmak üzere geleneksel doğu anlatıları üstünde çalışan Aycın'ın, telif Keloğlan Masalları ilkin beş küçük kitap halinde ve son çalışması da "Esrarname" adıyla okurla buluştu.

Evli ve dört çocuk babası Aycın'ın çizgi ve yazı çalışmaları Yedi İklim, Hece, Hece Öykü, İtibar gibi dergilerde yayımlanıyor.

Sanatçının eserleri, yurt içinde ve yurt dışında "Sessizliğin Dili", "Çizgizar", "40 Hadis 40 Çizgi" gibi isimlerle düzenlenen sergilerde sanatseverlerle buluşuyor.

Sıradaki Haber