KOCAELİ (AA) - Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) tarafından Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen "Kelebeğin Düşü Engelsiz Festivali" başladı.
GTÜ Çayırova Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen festival kapsamında engelli mehteran takımı gösterisi, dans performanslarıyla engelsiz sinema filmi gösterimleri yapılacak, Braille yazı tableti kullanılacak ve işaret diliyle şarkılar söylenecek.
Açılış töreninde konuşan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, engellilerin sıkıntılarını hatırlama ve başarılarının farkına varmanın, sadece Engelliler Haftası'na sıkıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Bu haftanın engelli vatandaşların topluma kazandırılmasında farkındalık oluşturduğunu ifade eden Görgün, hayatın tüm alanlarında engelli bireylerin sergilediği mücadelenin takdir topladığını kaydetti.
Görgün, bu bireylerin, engelleri aşmanın inanç meselesi olduğunu her gün ispatladığını dile getirerek, Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 10'unu engellilerin teşkil ettiğini, Türkiye'nin nüfusunun da yüzde 12,5'unu engellilerin oluşturduğunu belirtti.
- "Engellenen insanların üzerine yük biniyor"
Engelsiz bir dünya oluşturabilmek için herkesin bu duruma öncelik vermesi gerektiğini anlatan Görgün, engellilerin sorunlarıyla herkesin yakından ilgilenmesi gerektiğini bildirdi.
Görgün, her bireyin bir engelli adayı olduğunu belirterek, "GTÜ olarak Engelsiz Kampüs Projesi kapsamında çıktığımız bu yolda eksikler olsa da önce kendimizde engellilere yönelik farkındalık oluşturmak ve onların yaşadığı sorunları anlayabilmek adına 'Kelebeğin Düşü Engelsiz Festivali'ne ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Festivalde amacımız engellerin insanlarda değil, binalarda, yollarda, ulaşımda, alışverişte ve insanların düşünce yapılarında olduğunu göstermektir. Engelli insanlar bu gibi durumlardan engellendiği için üzerlerine bir yük binmektedir." diye konuştu.
- "GTÜ olarak engelsiz yaşam için bilimsel çalışmalara ağırlık vereceğiz"
GTÜ'nün teknoloji üreten, sosyal bir üniversite olduğunu ifade eden Görgün, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bilim üreten toplumlar, sanayisini kalkındırmakla beraber erişilebilir teknolojiler geliştirir, erişebilir yapılar tasarlar ve bilgiye ve mekana ulaşmada herkesin eşit haklarda olmasına yönelik çalışmalar yaparlar. Bu anlamda ülkemizde otizmli bireyler için geliştirilen yazılımlar, görme engelli bireyler için geliştirilen navigasyon sistemleri, işitme engelli bireyler için görüntülü iletişimi kolaylaştıracak hizmetler, bedensel engelliler için geliştirilen bluetooth gözlük ve cihazlar gibi pek çok materyal kullanılmaya başlanmıştır. GTÜ olarak engelsiz hayatı destekleyecek çalışmalara adım atarak engelsiz bir yaşam için bilimsel çalışmalara ağırlık vermek istiyoruz."
Yaklaşık 35 kurum ve kuruluşla 15 üniversite topluluğunun destek verdiği festival, yarın sona erecek.