17 °c

"Engelsiz" film gösterimi

ANKARA (AA) - Sesli Betimle Derneğinin "Erişim Haktır Projesi" kapsamında, "Engelsiz Film Gösterimi Galası" yapıldı.Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki etkinlikte, görme ve işitme engelliler için "Guguk Kuşu" ve "Hükümet Kadın" filmleri işaret dili ve betimleme yöntemiyle beyaz perdeye yansıtıldı.Proje kapsamında, 7-9 Kasım tarihlerinde aralarında "Bilyalı", "72. Koğuş", "Ayas"...

Kültür-Sanat Haberi
Engelsiz film gösterimi
"Engelsiz" film gösterimi

ANKARA (AA) - Sesli Betimle Derneğinin "Erişim Haktır Projesi" kapsamında, "Engelsiz Film Gösterimi Galası" yapıldı.

Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki etkinlikte, görme ve işitme engelliler için "Guguk Kuşu" ve "Hükümet Kadın" filmleri işaret dili ve betimleme yöntemiyle beyaz perdeye yansıtıldı.

Proje kapsamında, 7-9 Kasım tarihlerinde aralarında "Bilyalı", "72. Koğuş", "Ayas", "Eve Dönüş Sarıkamış 1915", "8 Saniye", "İncir Reçeli 2" ve "Düğün Dernek" filmlerinin de bulunduğu 15 filmin gösterimi yapılacak.

- "Çalışmalarımızı ulaşılabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz"

Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, filmlerin 81 ilde görme ve işitme engellilere ulaşması için çaba göstereceklerini belirtti.

Görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için de işaret dili ve alt yazı ile düzenlenen engelsiz film gösterimlerinin çalışmalarına 10 sene önce başlandığını anlatan Önalan, "2006'da Boğaziçi Üniversitesinde başlayan ve Türkiye'ye ilk defa getirilen bir projeydi. Sonrasında dernekleştik ve sadece sesli betimlemeyle görme engellilere hizmet etmek yeterli değil, işitme engellilere işaret diliyle de hizmet etmenin gerekli olduğuna inandık." dedi.

Önalan, görme engellilerin dizi ve filmleri internetten ve dijital bir kanaldan sesli betimlemeli ve işaret diliyle çok rahat izleyebildiklerini ifade ederek, "Amacımız bu çalışmaları ulaşılabilir hale getirmek ve Türkiye'de her noktada bulundurmak." diye konuştu.

- Projenin amacı, farkındalık oluşturmak

Sesli Betimleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Yılmaz da görme ve işitme engelli vatandaşların geçmişte olduğu gibi bugün de çeşitli sıkıntılar yaşadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Biz, dizi film veya sinema eserinin erişilebilir hale getirilmesini yapımcılar tarafından talep ettiğimiz zaman yapımcılar bunu angarya ve ek bütçe olarak görüyorlar. Engellilere yönelik bir çalışma olduğu için para harcamak istemiyorlar. Biz 'Erişim Haktır' diyoruz ama bu hakkımızı alamıyoruz. Bu hakkı alabilmek ve hakkımız olan sanata ve kültüre ulaşabilmemiz için bu farkındalığı yaratmamız gerektiğini düşünüyoruz. Televizyon kanallarının, dizi-film ve yayınların Türkiye genelinde yaşayan normal insanlar haricinde engelli insanların da olduğunu bilmelerini istiyoruz."

Sıradaki Haber