İSTANBUL (AA) - Türkiye'ye gelen Güney Afrikalı iki arkadaş Nabila Bana ve Safiyya Potel, hazırladıkları "Selam Takvimi"nden elde ettikleri gelirleri Suriyeli mültecilere bağışlayacak.
14hundred.co.za internet sitesinde satışa sunulan zemzem, hurma, çikolata gibi ürünlerden elde edilen gelirler, "İslamic Relief Worldwide/Dünya İslami Yardım Örgütü"ne aktararak, yeryüzünde ihtiyaç sahibi olan Müslümanlara yardım eli uzatılıyor. Sitenin kurucuları olan ve iki haftadır Türkiye'de bulunan Güney Afrikalı iki arkadaş Nabila Bana ve Safiyya Potel, AA muhabirine çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundular.
Safiyya Potel'le 10 yıldır arkadaş olduklarını belirten Nabila Bana, "Aynı lisede okuduk daha sonra farklı üniversitelere girdik. Her zaman girişimcilikle ilgileniyorduk, 2014'de yılında da Ramazan ayı boyunca etrafımızdaki Müslümanların birbirine ufak tefek hediyeler verdiklerini, ne verecekleri hakkında düşündüklerini farkettik. Biz de insanların birbirlerine küçük hediyeler verebilecekleri bir site kurmaya karar verdik." dedi.
Bana, ilk olarak 14hundred.co.za internet sitesini kurduklarını söyleyerek, şunları aktardı:
"Siteyi kurduk. Sonra zemzem suyunu küçük şişelerle yeniden paketleyip satmaya karar verdik. Aslında bunu yaparken kimsenin alacağını düşünmüyorduk. Arkadaş çevremizde belki ilgi gösterenler olur diye düşündük. Fakat birkaç gün içinde onbinlerce insanın sitemize bağlandığını ve bizden ürünleri istemeye başladıklarını görünce çok mutlu olduk."
"Çalışmaya benim yatak odamda küçük bir ofisle başladık." diyen Bana, zemzem suyunun ilgi görmesi üzerine, hurma, çikolata gibi ek ürünler ekleyerek çalışmalarını genişletmeye başlattıklarını kaydetti.
- "Baktık ki para kazanıyoruz, anlamlı bir yere gitsin istedik"
Sitenin günden güne ziyaretçi sayısının artmasıyla, satışların da arttığına dikkati çeken Bana, şunları paylaştı:
"Bir süre sonra baktık ki para kazanıyoruz, anlamlı bir yere gitsin istedik. Kazandığımız parayı sosyal sorumluluk projelerine yatırmaya karar verdik ve Afrika'da su sıkıntısı yaşayan yerlerde kuyu açan İslamic Relief Worldwide organizasyonuna göndermeye başladık. Böylece kazandığımız para anlamlı bir yere ulaşmaya başladı. Bizden ürün alanlarla birlikte yeni su kuyularının açılmasına vesile olduk."
Sitenin diğer kurucusu Safiyya Potel de, kurdukları sitedeki ürünlere ABD, İngiltere, Fas, Mısır gibi dünyanın her yerinden 25 ülkedeki Müslümanların ilgi gösterdiğini vurgulayarak, şunları anlattı:
"Ramazan ya da Kurban bayramlarında özellikle çok satış yapıyoruz. İnsanlar bizden aldıkları ürünlerle aynı zamanda başka Müslümanlara yardım ettiklerini bildikleri için, sitemizi sürekli takip ediyorlar. Biz de dünyanın her yerine kargo ile yolluyoruz ürünleri. Sosyal medya hesapları üzerinden de sürekli iletişim halindeyiz onlarla."
Potel, yardım için ürün satmanın yanı sıra, ev kadınlarına iş imkanı da sağladıklarına işaret ederek, şunları söyledi:
"Para kazanmak için mesleki anlamda hiçbir şansı olmayan, ev hanımları gibi insanlara iş imkanı da sağlamaya çalışıyoruz. Güney Afrika'da böyle kadınlarla çalışıyoruz bizim için paketleme yapıyorlar ve para kazanıyorlar. Çünkü biz bir ürünü üretmiyoruz, var olan bir ürünü alıp, sadece paketleme yaptırıyoruz bunu da ihtiyacı olan kadınlara yaptırmayı tercih ediyoruz."
- "Selam Takvimi'nden elde edilen gelirler Suriyeli mültecilere"
"Barış Projesi" adıyla yeni bir çalışma yaptıkları bilgisini veren Potel, sosyal medya üzerinden iletişim kurdukları 23 farklı Müslüman ülkesinden insanların çektiği fotoğraflardan oluşan bir "Selam Takvimi" hazırladıklarını dile getirdi.
Potel, takvimde 54 kişiden fotoğraf olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"23 farklı ülkedeki Müslümanların çektiği fotoğrafları topladık ve bir takvim yaptık. Takvimde fotoğrafı paylaşan kişi hakkında da bilgi yer alıyor. Bu takvimi yaparken amacımız, dünyada Müslümanlar ülkelerde yaşanan savaşlara ve Müslümanlara yönelik baskılara dikkati çekmekti. Dünyaya İslam'ın 'barış' anlamına gelen selamı üzerinden bir mesaj vermekti. Bütün dünyadan ilgi görüyor ve bu takvimden elde edilen gelirleri de Suriyeli mültecilere bağışlayacağız."
"En çok Türkiye'den ilham alıyoruz." diyen Potel, İstanbul'da bulunma amaçlarını şu şekilde anlattı:
"Türkiye hem mimari açıdan, hem de şehir olarak çok güzel bir yer. Burada hem fotoğraf çekimleri yapıyoruz hem de tespihlere, şişelere, paketleyebileceğimiz ürünlere bakıyoruz. Biz zaten Paşabahçe şişelerini sitemizde satıyoruz, geçen Ramazan bir tır Paşabahçe ürünü aldık. Türkiye'de, dünyadaki diğer Müslümanlara ortak hisleri yaşatacak ve sitemize koyabileceğimiz birçok ürün olacağını düşünüyoruz."
Potel, Hatay, Antakya'yı da ziyaret edeceklerine değinerek, 20 Suriyeli mülteci aile ile görüşeceklerini, kendileri için paketleme yapmak üzere kadınlara iş teklif edeceklerini sözlerine ekledi.