İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Ayda yaklaşık 15 bin kitapseveri ağırlayan Turabibaba Kütüphanesi, düzenlenen çeşitli etkinliklerle, çocukların okumaya ve kütüphaneye olan ilgisini artırdı.
İlkokul öğrencileri, 52. Kütüphane Haftası dolayısıyla Beyoğlu'ndaki kütüphanede gerçekleştirilen okuma etkinliğine yoğun katılım gösterdi.
Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada Turabibaba Kütüphanesi'nin Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından projelendirilen bir çocuk kütüphanesi olduğunu belirtti.
20 bin kitaba sahip olduklarını kaydeden Erdem, "Kütüphanemiz, 2 katlı bir alana sahip, aylık 13-15 bin arasında ziyaretçisi olan bir mekan. Alandaki arkadaşlarımız tarafından Turabibaba Kütüphanesi, yaşayan ve cazibe merkezi olan bir kütüphane olarak anılıyor. Ziyaretçilerimiz de böyle söylüyor. Dolup dolup taşan bir kütüphane." dedi.
Mustafa Erdem, Turabibaba Kütüphanesi'nin sadece kitap ödünç alınan bir kütüphane olmadığının altını çizerek, "İçerisinde birçok etkinliğin yapıldığı, çocuklarımızdan gençlere ve yetişkinlerimize kadar birçok insanımızın etkinliklere katıldığı, dolu dolu, cıvıl cıvıl bir kütüphane. Bu da bizi tabii ki alanda çok ciddi manada Turabibaba kütüphanesi ayrıcalığı olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar bizi böyle tanıyor." diye konuştu.
- "Şu anda 30 branşta atölyeler ve kurslarımız var"
Ahmet Misbah Demircan'ın eğitime, çocuğa ve kitaba verdiği önemin, bu kütüphanede kendisini gösterdiğine işaret eden Erdem, şunları kaydetti:
"Şu anda 30 branşta atölyeler ve kurslarımız var. Bu atölyelere katılan çocuk sayımız, 10 bin civarında. Bu sayı her geçen gün artmakta. Yani kütüphane üyesinden hariç her yıl 10 bin kadar çocuğumuz bu etkinlik, kurs ve atölyelerden faydalanmakta. Bunun dışında da kütüphanemizin 13 bin üyesi var. Kütüphane, kendi programını kendi yapıyor çocuklarımızla. Branşlarımızda, yazarlık atölyesinden tutun, halk oyunlarına, mental aritmetikten akıl oyunlarına, dramadan ebruya aklınıza ne geliyorsa yer alıyor."
Erdem, kütüphanelerin yaşaması ve canlı olması gerektiğini vurgulayarak, bunun için insanlarla kütüphaneleri buluşturacak bir şeylerin olması gerektiğini söyledi.
İnsanları kütüphaneyle buluşturmak için kütüphaneyi bir ihtiyaç haline getirmeyi planladıklarını dile getiren Erdem, "Çocuk bir şekilde buradan girip, kütüphaneyle tanışınca, atölyeden eğitim alınca, bir kursa katılınca, çocuğun kendisi, annesi, babası, ablası, abisi veya komşusu direkt kütüphaneyle temasa geçiyor. Bir çocuğa dokunmakla, bir aileyi kütüphaneyle buluşturmuş oluyorsunuz ve her geçen gün bunun ciddi manada etkisini ve katkısını görmüş oluyoruz." ifadelerini kullandı.
Kütüphaneyi her yaştan kişinin ziyaret ettiğini sözlerine ekleyen Erdem, Kütüphane Haftası kapsamında özellikle aileleri kütüphaneye getirecek etkinliklere yer verdiklerini aktardı.
Mustafa Erdem, 3 Nisan'a kadar sabah 9.00'dan akşam 22.00'ye aileler ve çocukların birlikte katılabileceği bir kütüphane şenliği düzenlediklerini belirterek, "Kitap tutan eller, hem kitap tutacak ellere vesile oluyorlar hem de burada kütüphaneyi cıvıl cıvıl bir hale getiriyorlar." ifadelerini kullandı.
- Salaş: "Her hafta pazartesi günleri, öğrencilerimizle buraya gelip, bir saat okuma saatleri yapıyoruz"
Çok sayıda çocuğun birlikte kitap okuduğu etkinliğe öğrencileriyle katılan Cezayirli Gazi Hasan Paşa İlkokulu öğretmenlerinden Damla Salaş, Kütüphane Haftası dolayısıyla Beyoğlu Belediyesi'nin tüm Türkiye'yle eş zamanlı olarak "Beyoğlu Okuyor" projesini düzenlediğini, kendilerinin de projeye katıldıklarını söyledi.
Salaş, "Memnun olduk. Zaten biz okulca kütüphaneyi çok sık kullanıyoruz, kütüphaneye yakın olduğumuz için. Her hafta pazartesi günleri, öğrencilerimizle buraya gelip, bir saat okuma saatleri yapıyoruz. Öğrenciler açısından da güzel oluyor. Okumayı sevdiriyoruz. Kendileri de daha sessiz, sakin okudukları için, daha güzel anlıyorlar okuduklarını. Kütüphanede nasıl çalışılması gerektiğini de öğrenmiş oluyorlar." diye konuştu.
Okuma etkinliğine katılan ilkokul 3. sınıf öğrencisi Burak Hasan Paksoy da kitap okumayı çok sevdiğini söyleyerek, "Kitap okumanın faydalarını ve bir çok bilgi öğreniyorum. Bunlarla da okulumda başarılı oluyorum. Kütüphanede çok şey öğreniyorum." dedi.
Yıl içinde şiir, hikaye, öykü kitaplarından oluşan 233 kitap okuyarak, kütüphane tarafından "yılın en iyi okuyucusu" seçildiğini dile getiren Paksoy, okumayı sevmeyen çocukların, kitap okumalarını ve bu alışkanlıklarının başlaması temennisinde bulundu.
Turabibaba Kütüphanesi'nde Kütüphane Haftası etkinlikleri 3 Nisan'a kadar devam edecek.