TİRAN (AA) - Arnavutluk'ta komünist lider Enver Hoca tarafından olası nükleer saldırılara karşı inşa edilen ancak sadece bir kez ziyarete açılan "Bunk'Art" adlı sığınak, yoğun ilgi üzerine kapılarını yeniden açtı.
Başkent Tiran'da bulunan ve Arnavutluk'un Nazi işgalinden kurtuluşunun 70. yılı dolayısıyla 2014 yılında hükümet tarafından ilk kez içine girilmesine izin verilen ülkenin tek anti-nükleer sığınağı "Bunk'Art", bir sivil toplum kuruluşunun girişimleriyle yeniden ziyarete açıldı.
Sığınağı yöneten kuruluşun temsilcisi Eva Haci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komünist rejim tarafından 38 yıl önce inşa edilen sığınağın yeniden ziyaret edilebilir olmasının yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çektiğini söyledi.
Haci, sığınağın görülmesine ilk kez 2014 yılında sadece 2 ay izin verildiğini anımsatarak, "2 ay içerisinde 60 binden fazla yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Bir ay kadar önce Bunk'Art yeniden ziyarete açıldı. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi var." diye konuştu.
Sığınağı ziyaret eden George adlı Avusturyalı turist de sığınak ile ilgili önceden bilgisi olduğunu ve bu nedenle burayı ziyaret etmek istediğini belirterek, "Avrupa'da birçok yeri ziyaret ettim. Bu sığınak, özellikle yabancı turistler için ayrı bir ilgi kaynağı." dedi.
Bir diğer Avusturyalı turist Signa da anti-nükleer sığınağı ziyaret etmenin kendisi için çok etkileyici olduğunu kaydetti.
1978 yılında açılan ülkenin tek anti-nükleer sığınağı Bunk'Art içerisinde, eski komünist lider Enver Hoca ve dönemin başbakanı Mehmet Şehu'ya ait odalar da bulunuyor. Komünizm rejimi tarafından "Tesis 0774" olarak adlandırılan bu sığınak, 5 kat ve 106 odadan oluşuyor. Sığınakta silahtan üniformaya, döneme ait belgelerden haritalara, çok sayıda envanter sergileniyor. Her ne kadar Bunk'Art ülkedeki tek anti-nükleer sığınak olsa da Arnavutluk genelinde komünist dönemde olası saldırılara karşı halkı korumak için yaklaşık 170 bin sığınak inşa edilmişti.