İSTANBUL (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı'nca bu yıl 35'incisi düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin konuğu Dr. Melike Günyüz oldu.
Yazar ve editör Günyüz, Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan etkinlikte, dini içerikli çocuk yayıncılığı üzerine bir konuşma yaptı.
Kendisi de birçok çocuk kitabı kaleme alan Günyüz, çocuk yayıncılığına gereken önemin verilmediğini ve çocukları eğitmenin en önemli unsurlarından birinin kitaplar olduğunu söyledi.
Aynı zamanda, Erdem Yayın Grubu'nun genel yayın yönetmenliğini yürüten Günyüz, dini içerikli çocuk kitaplarına, içerik oluştururken büyük bir hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini dile getirdi.
Günyüz, çocuk kitaplarında Kur'an ve sünnetin referans alınması gerektiğini aktararak, "28 Şubat döneminde, Kur'an kurslarındaki yaş sınırı yükseltilince aileler bir arayışa girdi. Çocuklara dini bilgiyi nasıl verecekleri konusunda bir kaygı yaşamaya başladılar. Bu durum da dini içerikli çocuk kitaplarına bir pazar oluşturdu. O dönemde toplumun beklentilerini karşılayan dergiler ve kitaplar basıldı. Bütün bunlar el yordamıyla çok da düzenli olmayan bir şekilde yapıldı." dedi.
Dini içerikli olsun ya da olmasın, çocuk kitabı yayıncılığında problemler yaşandığına vurgu yapan Günyüz, şöyle devam etti:
"Toplumsal olarak, kitaplarımızda bir estetik sıkıntımız var. Kitap tasarımı ve grafiği noktasında yüzyıllarca geçmişi olan bir toplum değiliz. Bence, Türkiye'de en seküler kesim Müslümanlar. Peygamber efendimizin, 'Yarın ölecekmiş gibi ahirete, hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya çalış' hadisini yanlış anladığımızı düşünüyorum. Hadisin dünyayla ilgili olan kısmında olabildiğince her şeyin güzelini yapmaya çalışmak, ahirete ait işlerde de annemizden, babamızdan, atalarımızdan gördüğümüzü sürdürmek. Günümüzde yaşadığımız dini hayatın bu problemlerinin, çocuk kitaplarına da yansımış olduğunu düşünüyorum."
- "Çocukların muhakemelerine hitap etmemiz gerekiyor"
Günyüz, çocuk metinlerinde bir kısır döngüye girildiğinin altını çizerek, "İslam'ın 5 şartını çocuklara ezberletiyoruz. Ben Kur'an-ı Kerim'i okuduğum zaman başka bir şey anlıyorum. Tefekkür etmenin, anneye babaya iyilik yapmanın, yetim hakkı gözetmenin de temel İslami kavramlar olduğunu düşünüyorum. Dini bilgi vermekten kastımız, çocuklara Müslümanca bakış açısını kazandırmak mıdır yoksa gelenekten gelen öğretileri aktarmak mıdır? Artık, çocukların muhakemelerine hitap etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nde yarın, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar konuşmacı olarak yer alacak.