İSTANBUL (AA) - Türkiye Diyanet Vakfınca bu yıl 35. kez düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri" devam ediyor.
Beyazıt Devlet Kütüphanesinde yapılan etkinliğe, Şair Hüseyin Akın konuk oldu.
Akın, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla düzenlenen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin, her yıl yenilenerek büyüdüğünü aktardı.
Her şairin kutsalla uğraştığını ifade eden Akın, "İlmihal demek halin ilmi demektir. Şiir, insanın içinde yaşadığı halin ilmidir. O halde her şair bir ilmihal yazarıdır. Şairler müfessirdir. Tefsir ederler. Her şair Allah'ın eseriyle yakın irtibata geçen kişidir." dedi.
Hüseyin Akın, şairliğin bir rütbe olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Allah bize kelimeleri bunlardan şiir yapalım diye öğretiyor. Bizim günlük dilimiz, eşyanın künhüne bizi ulaştırmayan bir dildir. Şair çıkıyor o dili ilk bize verildiği orijinal haliyle kullanıyor. O yüzden bir şairin şiiri, bir hikayecinin hikayesi bizi heyecanlandırıyor. Kelimelerin ayağının yerden kesilmesi onu şiir yapar. Dindarlık, kalbinin yerini bilmekle mümkün olan bir şeydir. Bunun için de en kadim sanat türü olan şiirle irtibatımızı kuvvetlendirmemiz gerekiyor."
İnsanlar arasındaki iletişimin kuvvetlenmesinde şiirin önemli bir yerinin olduğunu vurgulayan Akın, "Bizimle kaynaklarımızın arasını açanlar, ilk önce şiirle aramızı açmaya çalışmışlardır. Roman itiraflardan, kiliseden beslenir. Bizim kültürümüzde de söylenen bir tür olarak hikaye, yazılan bir tür olarak şiir vardır. Dünyada müthiş bir soğuk var. Yüzler, ilişkiler, iletişimler soğuk. İnsanın insanla arasındaki soğumayı kaldıracak şey de şiirdir." diye konuştu.
- "Sanat Allah'la aramızdaki barikatları kaldırma uğraşıdır"
Görsel çağın aynı zamanda şiirsizlik çağı olduğunu aktaran Akın, sözlerine şöyle devam etti:
"Görüntü ve gürültü çağında yaşıyoruz. İmajların iletişimde çok önemli bir payı var. Bir şeyi görmüş olmak en büyük bilgi kaynağı olarak adlandırılıyor. Bu yüzden televizyonlar bizim kelimelerimizi yok ediyor. Gürültü de sesimizi duyurmamaya başlamıştır. Hayata intibak etmek için sanata tutunmak lazım. Kuran'ı anlayabilmek için sanata tutunmak lazım. Çünkü gerçek sanatçının eseriyle muhatabız. Çünkü sanat, Allah'la aramızdaki barikatları kaldırma uğraşıdır."
Akın, sanayi medeniyetinin getirdiği hızla şiiri de öldürdüğünü söyledi.
"Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nde yarın Yazar Mehmet Kamil Berse konuşmacı olarak yer alacak.