17 °c

"Babıali Sohbetleri"

İSTANBUL (AA) - Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneğince (ESKADER) düzenlenen "Babıali Sohbetleri"ne katılan Doç. Dr. Abdulkadir Emeksiz, "Dede Korkut'un Paltosu" başlıklı bir konuşma yaptı. Timaş Kitap Kahve'de Şadi Kocabaş'ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte konuşan Doç. Dr. Emeksiz, etkinliğe adını veren "Dede Korkut'un Paltosu" kitabını yaklaşık 5 yılda...

Kültür-Sanat Haberi
Babıali Sohbetleri
"Babıali Sohbetleri"

İSTANBUL (AA) - Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneğince (ESKADER) düzenlenen "Babıali Sohbetleri"ne katılan Doç. Dr. Abdulkadir Emeksiz, "Dede Korkut'un Paltosu" başlıklı bir konuşma yaptı.

Timaş Kitap Kahve'de Şadi Kocabaş'ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte konuşan Doç. Dr. Emeksiz, etkinliğe adını veren "Dede Korkut'un Paltosu" kitabını yaklaşık 5 yılda yazdığını belirterek, kitabın Boğaziçi Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulduğunu anlattı.

Doç. Dr. Emeksiz, şunları kaydetti:

"Dede Korkut boyları sadece Türk edebiyatında, Türk dünyası edebiyatında değil dünya edebiyatı ölçeğinde de temel kaynak eserlerden biridir. Yaklaşık 5 yıl süren ilgili okumalar, alınan notlar, beklenen yayımlar ve bunların değerlendirilmesi safhasının dışında kitabı 6 ayda yazdım. Dede Korkut’un Paltosu bir anlamda boy incelemesi, Bamsı Beyrek Boyu’na ayrılmış bir çalışmadır."

Kitapta, ilk defa 1917 yılında basılan, aradan neredeyse bir asır geçmesine rağmen yayımlanmamış olan bir Bamsı Beyrek çeşitlemesinin tam metin olarak yayımlandığı bilgisini veren Emeksiz, "Dede Korkut boylarından Bamsı Beyrek boyunu, 'Kardeş Anlatılar' dediğimiz Alpamıs, Bamsı Beyrek, Bey Böyrek ve Şah Kasım metinleriyle bir arada, epizodik incelemeye ve karşılaştırmalı analize tabi tutarak ele almaya gayret ettim." diye konuştu.

Emeksiz, kitapta Bamsı Beyrek boyunun bugüne kadar tespit edilebilmiş en geniş çeşitleme listesi ve Anadolu sahası ağırlıklı olmak üzere konu hakkında yapılmış yayınların tanıtımına yer verdiğini ifade ederek, ayrıca, pek çok farklı müstear isimle eser vermiş ve Şah Kasım hikayesini Himmetzade S. Abdullah imzasıyla yayımlayan yazarın kim olduğunu okuyuculara ve meraklılara tanıttığını kaydetti.

Dede Korkut destanının, destani hikaye, hikaye ve masal formlarında Türk kültür ve edebiyat tarihi, tarih derinliği ve coğrafi alan genişliği bakımından müstesna bir eser olduğunu vurgulayan Emeksiz, şunları söyledi:

"Anadolu’da Tepegöz, Deli Dumrul ve Bamsı Beyrek anlatıları diğer boylara nispetle daha fazla biliniyor. Dede Korkut destanı, Bey Böyrek, Akkavak Kızı, Gözel Ahmet gibi farklı adlarla Bayburt başta olmak üzere Anadolu’nun hemen her yerinde hala biliniyor ve anlatılıyor."

Emeksiz, etkinlik sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

Sıradaki Haber