VİYANA (AA) - Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen programda, tarihi Eyüp oyuncakları ve geleneksel gölge oyunu Hacivat-Karagöz, çocuklarla buluştu.
Eyüp Belediyesi ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü ortaklığında "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" dolayısıyla gerçekleştirilen program için Yunus Emre Enstitüsü binasında tören düzenlendi. Programın açılışı Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut ve diğer yetkililer tarafından gerçekleştirildi. Açılışın ardından Aydın ve Bulut, tarihi oyuncaklardan oluşan sergiyi gezdi. Başkan Aydın, burada topaç çevirmeyi denedi.
Program kapsamında dört yüz yıllık oyuncakçılık geleneği bulunan ve Viyana'da ilk defa sergilenen tarihi Eyüp oyuncakları, çocuklarla buluştu. Tarihi oyuncakları tanıyan çocuklar, aynı zamanda benzer oyuncakları atölye çalışmasıyla boyama fırsatı yakaladı.
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, programın açılışında yaptığı konuşmada, yaptıkları bütün program ve projeleri Eyüp ilçesinin tarihi özelliklerine uygun olarak gerçekleştirdiklerini belirterek, "Eyüp tarihi ve özel bir yer. Dolayısıyla bizim medeniyetimizin önemli merkezlerinden bir tanesi. Bu sorumluluğumuzun bilincinde olarak bu medeniyet ve değerlerimizi her fırsatta halkımızla ve insanlarımızla buluşturmayı hedefliyoruz. Bütün projelerimiz bu çerçevede şekilleniyor. Eyüp oyuncakları da bunlardan bir tanesi. Eyüp oyuncakları yaklaşık 4 asırlık bir geçmişe sahip. Bu tarihi değerimizi ve kıymetimizi, bir avuç gönüllü insanlarımızla işbirliğine girişerek tekrar Eyüp oyuncaklarını öne çıkarmaya, günümüze yansıtmaya ve çocuklarımızla buluşturmaya çalışıyoruz" dedi.
Tarihi Eyüp oyuncaklarının tamamen organik ürünlerden oluştuğunu vurgulayan Aydın, "Yani ağaçtan, kilden ve deriden oluşuyor. Çocuklar ve sağlık açısından herhangi bir problem teşkil etmiyor. Geleneksel motiflerimizi ihtiva ediyor. Çocukların becelerilerini geliştiriyor, hayal güçlerini geliştiriyor. Bu oyuncaklar, çocukları hayatla daha çok iletişim içinde olmalarını sağlayan, reel bir düzlemde büyümelerini sağlayan önemli figürlerden bir tanesi. Dolayısıyla hem geleneği ve tarihimizi canlandırıyoruz hem de çocuklarımıza faydalı bir çalışma yapmış oluyoruz" diye konuştu.
Aydın, Eyüp oyuncakçılığı geleneğinin yok olmaması için "sistematik ve kurumsal çalışmalar" yürüttüklerini anlatarak, bu kapsamda Eyüp oyuncaklarının eskisi gibi hak ettiği noktaya geleceğini umduğunu söyledi.
Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut da Eyüp oyuncakları ve Karagöz-Hacivat gölge oyununun tarihi ve geleneksel olduğunu belirterek, "Eyüp oyuncakları ve Hacivat-Karagöz bizim geleneğimizde çok önemli bir yer tutuyor. 23 Nisan Çocuk Bayramı nedeniyle klasik etkinliklerin dışında bir program organize ettik. Çocuklarımız, boyama atölyesinde oyuncakları boyayacaklar, Karagöz-Hacivat gölge oyununu izleyecekler" dedi.
Oyuncak ustası Zuhal Süheyla Solmaz, Eyüp oyuncaklarını eskisi gibi hayata geçirmeye ve ayakta tutmaya çalıştıklarını kaydetti. Eyüp Belediyesinin desteği ile oyuncakları dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını vurgulayan Solmaz, "Eyüp oyuncakları tamamen doğal malzemelerden üretilmiş, Tahtakale'nin atıkları ve Kağıthane Deresi'nin çamuru yapılıyormuş. Günümüzde bunları bulamasak da aynı doğal ürünlerden yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Diğer bir oyuncakları ustası Şennur Ülker ise 10 yıldır Eyüp oyuncaklarını yaşatmak için çalıştıklarını belirterek, "Oyuncak geleneğinin sürdürülmesi için Eyüp Belediyemiz çok büyük destek verdi. Aynı zamanda kadınların bunun üzerinde uğraşmasını destek almasını ve kadınların istihdam edilmesini istiyoruz. Bizim oyuncaklarımızın tarihi bir vasfı var, hepsinin birer özelliği var. Yurt içinde, yurt dışında tanıtılmasını istiyoruz. Gönül ve emek verdiğimiz bu kültürün yaşatılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Karagöz ustası Suat Veral ve talebesi Merve İlken etkinlik kapsamında geleneksel gölge oyunu Hacivat-Karagöz'ü çocuklarla buluşturdu.
Atölye çalışmaları kapsamında Hacivat-Karagöz figürlerini de boyayan çocuklar, daha sonra boyadıkları karakterlerin perdede yansımalarını izledi.
Suat Veral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacivat-Karagöz'ün Türk halk kültüründen geldiğini belirterek, bu kültürü çocuklara göstermek istediklerini söyledi.
Hacivat-Karagöz'ün daha iyi anlaşılmaya başladığını ifade eden Veral, "Teknoloji çocuklarımızı esir almış, üretkenlik yok. Aynı zamanda Karagöz ve Hacivat ile verilmek istenen mesajda üretecek, üretkenlikle kendini geliştirme söz konusu. Doğal olarak yapmadığınız, üretmediğiniz bir şey, sizin olamıyor ama kendiniz ürettiğiniz ve yaptığınız zaman hem kendiniz üretmiş hem de kendiniz geliştirmiş oluyorsunuz" diye konuştu.