17 °c

"9. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali" başladı

İSTANBUL (AA) - Başbakanlık Tanıtma Fonu, Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ sponsorluğuyla düzenlenen "9. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali" başladı.Pera Palas'ta gerçekleşen festival açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, burasının, Beyoğlu'nun en güzel, en şiirsel mekanlarından biri olduğunu belirterek...

Kültür-Sanat Haberi
9. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali başladı
"9. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali" başladı

İSTANBUL (AA) - Başbakanlık Tanıtma Fonu, Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ sponsorluğuyla düzenlenen "9. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali" başladı.

Pera Palas'ta gerçekleşen festival açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, burasının, Beyoğlu'nun en güzel, en şiirsel mekanlarından biri olduğunu belirterek, "Bizi şiir ve edebiyat sevgisi için bir aradayız. Demek ki şiir okuyor, sanat için bir araya gelebiliyorsak insanlık adına umutlarımız hala diridir." dedi.

Demircan, "Şair mi doğulur, sonradan mı olunur?" sorusunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu sorunun cevabını ben bilmem ama şair doğmadığım kesin. Tesellim şiir okuyucusu olabilmek. Bana göre şiir, insanın insanla, insanın yerle, insanın göklerle arasındaki bağına ipek düğümler atan sihirli bir kimya. Onun için şiirde akıldan çok kalp var. Yani vicdan, yani duygu, yani merhamet. İnsan varlığımızın delili, sevgi. Kısaca şiir, insanlık halidir. İnsanlığın bütün halleri şiirdedir."

Beyoğlu Belediyesi olarak Itri Müzik Ödülleri, Donizetti Klasik Müzik Ödülleri, Sahaf Festivali ve Antika Festivali gibi etkinliklerle sanatın hakkını vermeye çalıştıklarını dile getiren Demircan, Beyoğlu’nun üstünde yükseldiği temelleri sanatla sağlamlaştırma gayretinde olduklarını kaydetti.

Ahmet Misbah Demircan, festivale katkı sağlamaktan onur duyduğunu ifade ederek, "Festival komitesi ne der bilmem ama, gelecek yıl mesela, 10. Şiir ve Edebiyat Festivali’nde 3. Selim’i, Şeyh Galip’i ansak, Galip Dede’nin Hüsn-ü Aşk’ından, 3. Selim’in şarkılarından, inci mercanlar çıkarsak çok mutlu olurum, çok sevinirim." diye konuştu.


- "Festivale bu yıl romanı ve çocuk edebiyatını da kattık"

Festivalin onursal başkanı Doğan Hızlan ise, festivallerin şairlerin bir araya gelmesi, ülkelerin birbirini tanıması ve şiir hatları kurulması açısından çok önemli olduğu yorumunu yaparak, şöyle konuştu:

"Türkiye'de tartışılmaz bir gerçek, şiirin en uzun ve köklü geleneği olan edebi bir tür olmasıdır. Ayrıca Türk şiiri de, son yıllarda başka dillere çevrildi. Çeviriler hakkında yabancı edebiyat dergilerinde övgüler yayımlandı. Bu festivalde sadece şiirler okunmayacak, şiir üzerine de konuşulacak. Ayrıca bu yıl bünyemize romanı ve çocuk edebiyatını da kattık ve Uluslararası Şiir ve Edebiyat Festivali adıyla yola çıktık."

Hızlan, Yerebatan Sarnıcı, Emirgan Lale Müzesi, Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi ve Turabibaba Kütüphanesi'nde şiir dinletileri, panellerin gerçekleşeceği bilgisini vererek, festivalin İstanbul'a yakışır bir festival olmasını dilediğini sözlerine ekledi.


- "Öncü olmaktan mutluyuz"

Festivalin düzenleme kurulundan şair Adnan Özer ise, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin 9.'sunu düzenliyor olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Aslında bu işin 15 yıllık bir hikayesi var. Şiir Kitapları Fuarı'yla başladık, daha sonra Beyoğlu'nda iki yıl yaptık, sonra İstanbul geneline taşıdık. Bu yıl da edebiyatı disipliner olarak kattık." ifadelerini kullandı.

Özer, festivallerde görsel, müzik gibi etkinliklerin önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Festivalin yaygınlığını önemsiyoruz. Birçok kitapçıda yazarlar kitaplarını imzalayacak, söyleşiler olacak, her sabah çocuk edebiyatı atölyesi yapacağız. Gelecek yıl öyküyü de katabiliriz, öykü ve şiir akrabadır. Resim de olmalı, çünkü şiirin plastiği başka, plastik sanatlar ayrı bir şey. Klasik şölen havasından çıktı işler, kompleks haline gelmeye başladı."

İstanbul'da şiir festivallerinin arttığına işaret eden Özer, festivallere öncü olmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.

Özer, her ilçede şiir festivali olup olmamasının sorgulanması gerektiğinin altını çizerek, şunları dile getirdi:

"Her ilçede olsun ama koordineli de olabilsek çok daha güzel olur. Belki ileride bienal şeklinde bir bölüm yapılabilir. İleride birkaç ilçede, festivaller daha güçlü olur diye düşünüyorum. Bizim yurt dışı portföyümüz geniş olduğu için ben festivallere seve seve danışmanlık yapıyorum. Birkaç yıldır yapılan festivallere halk hemen alıştı ve daha ilerisini istiyor. Mesela Üsküdar'da bizi geçen konseptler oldu, çok güzel oldu. Küçükçekmece'de yapılıyor. Zeytinburnu'nda öykü festivali var, bakıldığında İstanbul'da edebiyat adına çok güzel şeyler oluyor."

Festival açılışına edebiyat dünyasından şair ve yazarlar katıldı.

Festivalde yarın Kasımpaşa Semt Konağı'nda "Çocuk Edebiyatı Atölyesi", Moda Sahnesi'nde "Şiir Okuması", Ahmet Hamdi Tanpınar Müze ve Kütüphanesi'nde "Şiir Akademisi", Miona Kitabevi'nde "Doğan Hızlan İmza ve Söyleşisi", Fatih Pages Kitapevi'nde "Şiir Okumaları" etkinlikleri gerçekleşecek.

Festival, 2 Ekim'de sona erecek.


Sıradaki Haber