SARAYBOSNA (AA) - Türkiye'nin bu yıl ortak ülke olarak yer aldığı 28. Uluslararası Saraybosna Kitap Fuarı kapsamında, "Balkanlarda Evliya Çelebi" ve "Bosna Savaşı'nda sekiz gün" konulu söyleşiler düzenlendi.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 3 gündür devam eden fuarda, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuran Tezcan, "Balkanlarda Evliya Çelebi" konulu söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.
Tezcan, AA muhabirine yaptığı, Evliya Çelebi'nin 10 ciltlik Seyahatname'sinin yaklaşık 5 cildinin Balkanlar ve Orta Avrupa'yı konu aldığını anımsattı.
Çelebi'nin, özellikle Melek Ahmet Paşa'nın müezzini ve ulağı olarak bu seyahatlerini yaptığını dile getiren Tezcan, "Bu coğrafyayı 1651 ve 1670 yıllarında gezdi." dedi.
İlgili tarihlerin Osmanlı'nın Orta Avrupa'ya doğru ilerlediği yüzyılı kapsadığına dikkati çeken Tezcan, Evliya Çelebi'nin bu dönemi hem coğrafya hem de tarih olarak "canlı tanık" niteliğinde anlattığını bildirdi.
Tezcan, Evliya Çelebi'nin, resmi görevi dışında görmek arzusuyla dolaşan bir seyyah olduğunu belirterek, "Müslüman ile Müslüman olmayanların bu coğrafyadaki yaşamını bir hümanist olarak ele aldı." diye konuştu.
- "Bosna Savaşı'nda sekiz gün"
Şair ve yazar Beşir Ayvazoğlu da "Bosna Savaşı'nda sekiz gün" konulu söyleşiye katıldı.
Ayvazoğlu, AA muhabirine, söyleşide 1992-1995 yıllarında yaşanan Bosna Hersek savaşı sırasındaki anılarını paylaştığını kaydetti.
Savaş sırasında birçok fotoğraf çektiğini anlatan Ayvazoğlu, "Fotoğraf çekmek o dönem oldukça zordu. Onları da gelen dinleyicilere göstermeye çalışacağım." ifadelerini kullandı.
Ayvazoğlu, savaş sırasında 1995'te Mostar'a geldiğini dile getirerek, şehirdeki Koski Mehmet Paşa Camisi'nin top mermisiyle yıkılan minaresini gördüğünde derin bir üzüntüye kapıldığını ifade etti.
Mülteci kamplarını gördükten sonra savaşın ne derece büyük acılara sebep olduğuna tanıklık ettiğini vurgulayan Ayvazoğlu, Bosna Hersek savaşı sırasında bölgede 8 gün kaldığını belirtti.
Bu arada, fuara Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ülkelerinden, Suudi Arabistan ve İran'dan yaklaşık 200 yayınevi katılıyor.
Fuar, 25 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.