İSTANBUL (AA) – Üsküdar Belediyesi'nce düzenlenen “2. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali” kapsamında “Genç Şairler Atölyesi” gerçekleşti.
Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte, genç şairler Elyasa Koytak, Muhammet Enis Özel, Esma Güneş, Kazım Berkay Özkardaş, Meryem Kılıç ve Aykut Nasip Kelebek Karacaoğlan’dan Sezai Karakoç’a Türk şiirinin büyük ustalarının vatan temalı şiirlerini seslendirdi.
Şair Elyasa Koytak, etkinlikte yaptığı konuşmada Karacaoğlan’ın “Değer Gözlerin” şiirinde yer verdiği ülke adlarıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyıldaki en geniş sınırlarını çizdiği yorumunu yaptı.
Karacaoğlan’ın şiiri hakkında, “Bu şiiri biz şiirimizin ufku olarak seslendirmek istedik” diyen Koytak, şunları söyledi:
“Şiirdeki bu temayı biz de yeni keşfettik ama bunun üzerinde durmaya değer. Şiirin dünyaya açılması gereken bir şey olduğunu düşünüyoruz. Ayakları kendi ülkesine, halkına, diline basan ve yüceltmek için ortaya koyan bir eser ise şiir, bunu da bütün dünyaya açılan, bütün dünyaya bir sözü olan bir eser olarak yapması gerekiyor. Bu şiir bir kıza yazılmış izlenimi veriyor, bir yandan da Karacaoğlan’ın yaşadığı ülkeye yazdığı bir şiir olduğu yorumunu yapmak abes olmaz.”
- "Namık Kemal, İslam'dan bağımsız bir şiir olarak ele alınamaz"
Şair Aykut Nasip Kelebek de, Namık Kemal’in “Vaveyla” şiirini şu sözlerle değerlendirdi:
“Şiire bakıldığında Namık Kemal’in vatan ile İslam’ı eşdeğer gördüğünü, birini diğerinden ayıramadığını görüyoruz. Şiirdeki İslami göndermeler bunu ortaya koyar nitelikte. Her ne kadar Namık Kemal bizim şiirimizde Osmanlı’ya cephe almış bir şair olarak bilinse de Osmanlı’ya hayat veren kültürden, İslam’dan bağımsız bir şair olarak ele alınamaz.”
- "Atilla İlhan, İsmet Özel'in şiirini yayımlamaktan korkmuş"
Şair Kazım Berkay Özkardaş, İsmet Özel’in “Ils Sont Eux” şiirinin 1981 yılında yazdığı bilgisini vererek, şu ifadeleri kullandı:
“1980 askeri darbesinin etkilerini bir aile ve bazı kendini makam ve kurumlara dayayan insanları anlatan bir şiir. Şiir hakkında ilginç bir anektod vermek isterim, İsmet Özel bu şiiri Atilla İlhan’ın yönettiği dönemde ‘Sanat Olayı’ dergisine yolluyor ve Atilla İlhan korkusundan yayımlayamıyor, böyle ilginç bir yanı var. Bu şiirin İsmet Özel şiirinde de ilginç bir yeri var, biri o şiirlerinde çoğunlukla ben öznesinden yola çıkan bir şiir ama bu şiirde başka karakterler var. İkincisi ise, diğer şiirlerinde başka insanlardan bahsederken ‘herkesler’ ifadesini kullanırken, burada insanları tanımlıyor. Şiirin başlığı Fransızca ve manası da ‘Onlar Onlardır’.”
Sezai Karakoç’un “Ötesini Söylemeyeceğim” şiiri hakkında konuşan 19 yaşındaki şair Muhammet Enis Özel ise, Karakoç'un şiirlerini severek okuduğunu dile getirerek, "Vatan konusunda bizim insanımızın sözleri vardır, 'Anadolu mazlumların sığınağıdır, tarih boyunca nice mazlumu kucaklamıştır' gibi, bu şiir de aslında buna bir kanıt. Türk insanı nasıl misafirperver, hoşgörülüyse ve insanları nasıl kucaklıyorsa, Türk şairi de, Sezai Karakoç da şiiriyle ve ufkuyla aynı şekilde kucaklamıştır." diye konuştu.
Özel, şiirde yağmurun önce kırmızı kiremitler, biterken tahta evler üzerine yağdığına dikkati çekerek, şu tespitini paylaştı:
"Şiir bize dönüyor aslında, okurken bunu tespit etmiştim. Üç karakter var, Ali Batı özentisi birini, Bay Yabancı bu topraklara bütünüyle yabancılaşmış birini, küçük kız da bizi temsil ediyor. Küçük kızı kendime çok yakın hissettim. Sanki küçükken mahallemde seksek oynadığım bir arkadaşımdı, ismi sanki Ayşe idi, ekmeği yere düşmüştü öpüp alnına koymuştu. Çok içimizden biriydi."
Etkinlikte Muhammet Enis Özel, Karacaoğlan’ın “Değer Gözlerin”, Esma Güneş İsmet Özel’in “Ils Sont Eux”, Meryem Kılıç Sezai Karakoç’un “Ötesini Söylemeyeceğim”, Elyasa Koytak Turgut Uyar’ın “Malatyalı Abdo İçin Bir Konuşma”, Aykut Nasip Kelebek Namık Kemal’in “Vaveyla”, Elyasa Koytak, Mehmet Akif Ersoy’un “Bülbül" şiirini seslendirdi.