Gökas Filo yerli otomobillerini bekliyor
Gökas Filo'nun Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Göz, hem sektör hem de şirketin hedefleriyle ilgili soruları yanıtladı. 2018 ve 2019’da sektörde yaşanan sıkıntılara rağmen büyümeyi başardıklarını söyleyen Göz, 2020 yılından da oldukça umutlu olduklarının altını çizdi. Türkiye’nin yerli otomobiline olan desteklerini de açık bir yüreklilikle gösteren Göz, ilk etapta 200 araç alımı yapacaklarını da vurguladı.
İşte o röportaj:
1-Gökas Filo hakkında bilgi verir misiniz? (Ne zaman ve nasıl kuruldu, kaç araçlık filonuz bulunuyor, nerede hizmet veriyorsunuz, müşteri portföyünüzu agirlikli olarak kimler oluşturuyor?)
Gökas Filo 2009 yılında tarafımca temelleri atılmış “Kurumsal Operasyonel Araç Kiralama” alanında hizmet sunan bir şirkettir. İstanbul merkezli firmamız Türkiye’nin her iline araç kiralama hizmeti sunacak ağa sahiptir. Bugün şirketimizin araç parkında binin üzerinde en çok tercih edilen markaların araçları bulunmaktadır.
Gökas Filo olarak araç parkımıza her yeni araç alımında özellikle sektörün en iyi ve en çok tercih edilen araçlarını tercih ediyoruz. Ayrıca yine müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine göre de araç filomuzu sürekli geliştiriyor ve yeniliyoruz.
Gökas Filo olarak müşteri portföyümüz genellikle ülkemizde hizmet sunan ve çalışan sayısı belli bir sayının üstünde olan kurumsal firmalardır. Çünkü Gökas Filo operasyonel araç kiralama hizmeti sunan Türkiye’nin önde gelen birkaç filo araç kiralama firmasından biridir. Bu anlamda araç filosunu güvenilir, uzman ve deneyimli bir firmadan kiralamak isteyen firmaların ilk tercihlerinden biri konumunda bulunmak büyük bir sorumluluk yüklüyor bizlere. Bizler müşterilerimizin verimli bir operasyonel kiralama süreci yaşayabilmesi amacı ile kiralama sürecinin başlangıcından sonuna kadar ‘Profesyonel Danışmanlık Hizmeti’ vermekteyiz. Kiralama süreci öncesinde müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, doğru filo stratejisi oluşturmalarına yardımcı oluyoruz.
Referanslarımıza baktığınız vakit ülkemizin en büyük işletmelerini görebilirsiniz; DAP Holding, Emlak Konut, Bilkent Holding, ADOPEN, Fibro Beton, Rotana Hotel VIP DAP gibi ülkemize katma değer katan onlarca firma ile birlikle çalışmaktan ve onlarla birlikte yol almanın haklı gururunu yaşıyoruz.
2- Türkiye otomobil pazarında filo satışlarının oranı nedir? Sektörünüzün büyüme potansiyeli hakkında ne söylemek istersiniz?
Ülkemizde otomobil piyasası son 2-3 yıldır büyük bir dar boğaz içinde ne yazık ki. Araç satış rakamlarını temsil eden raporları incelediğinizde satış rakamlarının her yeni yılda bir önce ki yılın ne kadar gerisine düştüğünü rahatlıkla görebilirsiniz. Bu durumu oluşturan etkenlerin en başında araç rakamlarında yaşanan artışlar gelmektedir. Tabi ki bu artışa neden olan etkenlerde değişen vergi oranları, döviz kurlarında yaşanan artışlar ve özellikle kredi ile araç almak isteyenlerin karşılaştığı yüksek faizli krediler de gelmektedir.
Türkiye’ de sektörümüzü temsil eden TOKKDER ( Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği ) ‘nin 2019 raporuna göre geride bıraktığımız 2019 yılı sektörümüz açısından zor bir yıl olduğu gözlenmektedir. Sektörümüz 2018 yılında yüzde 11,5 daralmıştı. 2019 yılının ilk 9 ayında ise 2018 yılındaki daralmanın da üzerinde bir daralma yaşadık. Yılsonu verilerini içeren TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu henüz yayınlanmadı ancak sektörümüzün 2019 yılını yaklaşık yüzde 12,3’lük bir daralma ile kapatacağını düşünülüyor. Dolayısıyla, operasyonel kiralama sektörü son 2 yılda yaklaşık olarak yüzde 23–24 aralığında daralmış olacak. Sektörümüzün araç filosuna baktığımızda da 284 bin adetlere inmiş olacak ki bu da sektörümüzün filosunun 2015 yılındaki seviyesine gerilediği anlamına geliyor. Öte yandan, sektörümüzdeki vergi trendi, yatırım azaldığı için, doğal olarak aşağı yönlü bir grafik izliyor. Sektörümüz ekosistem içerisinde ciddi manada ÖTV, KDV ve MTV ödeyen bir yapıda olmasına rağmen yatırımların yüzde 50 mertebesinde azalmasından ötürü ödediği vergi miktarı da düştü.
Sektörümüzün müşteri sayısını değerlendirdiğimizde ise, 64 binlerden, 44 binlere kadar gerilediğimizi görüyoruz. Kiralama sektörünün temsilcileri, sektör olarak satılan her 100 yeni otomobilin 20’sini satın alıyordu. Bugün geldiğimiz noktada bu pay, her 100 yeni araçta 10–12 adetlere kadar düştü. Bu veriden hareketle, otomobil pazarının daralmasının önemli sebeplerinden bir tanesinin de araç kiralama sektörünün daralması olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla Türkiye otomobil pazarındaki kaybın kabaca 100 bin adedinin günlük ve uzun dönemli kiralama sektöründeki küçülmeden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak geldiğimiz noktada, kredi faiz oranlarındaki düşüşün de etkisiyle operasyonel kiralama sektörünün, 2020 yılında yine büyümeye geçeceğini öngörmekteyiz.
Tüm bu olumsuz tabloya karşın Gökas Filo olarak bizler 2018 ve 2019 yılını minimum bandında büyüyerek kapattık. Her yıl araç adedimizi arttırmanın yanı sıra gerek cirosal anlamda gerekse kar anlamında büyüme trendimizi devam ettirdik. 2020 yılının ilk iki ayını dikkate alırsak bu sene de bu büyüme hızımızı kesmeden sürdüreceğimizi ön görmekteyiz. Buna göre tüm yatırım planımızı hazırlıyor ve uyguluyoruz. Dünya ve ülkemizde ki sektörel her gelişmeyi yakinen takip ederek anında firmamız ile entegre ediyor, uyguluyor ve böylelikle sektörü takip eden değil sektörü temsil eden konumda bulunuyoruz.
3- Araç kiralamanın hem sirketler hem de bireysel kisiler icin ne gibi avantajları bulunuyor?
Her yeni araç yatırımı bir işletme için başlı başına bir maliyettir. Nakit sermayenin bağlandığı araçlar sadece satın alınma maliyeti ile kalmamakta, yıl içerinde ödenecek vergileri, bakım ve onarım masrafları, sigorta ve kasko giderleri, araç kullanımından kaynaklı araç değer kaybı gibi birçok nedenden dolayı araç sahibi olmak şirketler için olduğu yerde bir maliyet ve sürekli gider yazan bir yatırımdır. Aynı durum elbette ki bireyseller içinde geçerlidir.
Ancak araç kiralama özellikle araç filosu bulunan belli sayıda araca ihtiyaca olan işletmeler için büyük bir avantaj sunmaktadır. Başta araçlara yapılacak yatırımın başka bir ihtiyaca ya da şirket büyümesine kaydırılması şirketlere büyük bir avantaj sağlamaktadır. Sonrasında ise sürekli gider olarak şirket yöneticilerin önünde gelen vergi, sigorta, kasko, araç bakım ve onarım masrafları, kaza durumunda yaşanan ekstra masraflar ortadan kalkıyor olması ve tüm bu giderlerin tek bir yerden araç kiralama firmasından sağlanıyor olması işletmeler için önemli bir avantaj sunmaktadır. Aracın kullanımından dolayı yaşanan KM artışı sonrası değer kaybı durumlarından da şirketlerin etkilenmesi büyük bir kazançtır. Araç kiralama faturalarının şirketlerce gider gösterilmesi, kiralana araca dair tüm yakıt giderlerinin şirket giderleri içinde muhasebeleştirilmesi de artı avantajdır.
Bizler Gökas Filo olarak tüm bu avantajların yanı sıra sunduğumuz operasyonel kiralama başlığı altında mevcut olan; tescil, teslimat, bakım-onarım, sigorta, hasar yönetimi, müşteri hizmetleri, 7/24 yol yardım, yedek araç, adresten- adrese hizmeti, HGS/OGS- trafik para cezaları yönetimi gibi bütün hizmetlerimiz ile her daim müşterilerimizin yanındayız.
4-Kiralamalarda ağırlıklı olarak ne tür araçlar tercih ediliyor?
Gökas Filo olarak hizmet verdiğimiz firmalarca en çok tercih edilen araç segmentimiz binek otomobillerdir. Genellikle dizel motor ve otomatik vites araçların tercih edildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak bunların dışında özellikle benzinli araç tercihinde bulunan ya da manuel vites araç ile daha rahat kullanım sağlarım diyen müşterilerimiz de mevcut elbet.
Firmamızın kiralama raporlarını incelediğimizde başta Skoda, Fiat, Renault, Peugeot, Hyundai araç markalarının ekonomik sınıf olarak adlandırdığımız modelleri ve yine BMW, Mercedes ve AUDI gibi markaların da üst segmentte yer alan araçlarının müşterilerimizce tercih edildiğini görüyoruz. Bizde bu markalar başta olmak üzere ülkemizin araç tercih trendlerini yakinen takip ederek araç filomuzu bu anlamda büyütmeye devam ediyor, tüm müşterilerimizin ihtiyaç ve tercihlerine özel hizmet sunmaya devam ediyoruz.
5-Sirketiniz de yeni yatırım planlıyor musunuz? (Örneğin 2021 yılı sonunda şu kadar araçlık bir filoya sahip olacağız vs gibi...) Bununla ilgili tahmini bir yatırım rakamı verebilir misiniz (Örneğin 1 milyon tl yatırım yapacağız gibi...)
Bizler her yeni yılın yatırım planını en az bir önce ki yıldan planlarız. 2020 yılının plan ve bütçesinin dışında 2021 yılının tahmini yatırım bütçesini de şirketimizin yatırım politikaları ve ülkemizin otomobil sektöründe ki gelişmeleri de dikkate alarak planlamış bulunmaktayız. Bu anlamda 2021 yılının sonuna kadar araç adedimizi minimum %40 oranında yeni araç alımları ile arttırmayı planlamaktayız. Bu da tahmini olarak 50 milyon TL’lik bir yatırım demektir. Bu yatırım müşterilerimiz tarafından en çok tercih edilen marka ve modellerin yanı sıra, markaların çıkaracağı 2020 ve 2021 araç modellerine göre şekillenecek ve yapılacaktır.
Gökas Filo olarak özellikle 2022 yılında piyasaya sunulacak olan yerli otomobilimiz TOGG için ciddi bir yatırım hazırlığı yapmaktayız. Hedefimiz ilk etapta 200 adet TOGG araç alımı ile araç filomuzu yerlileştirmeye sürecine başlatmak. Sonrasında ise tüm araç alım yatırımlarımızın büyük bir oranını yerli aracımıza yapmayı hedefliyoruz.
6- Elektrikli otomobil pazarının Turkiye'deki konumu hakkında ne söylemek istersiniz? Alt yapı henüz oturmadığı belirtiliyor, sizin fikriniz nedir?
Elektrikli otomobil pazarı ülkemizde her yıl en az iki kat büyüyor olmasına karşın henüz daha Avrupa satış rakamlarına göre çok düşük. Bunda alt yapının yeterli olmamasının yanı sıra henüz Türk araç kullanıcılarının elektrikli araç kullanmaya hazır olmadıklarını söyleyebilir. Bu anlamda ciddi bilgi yetersizliği var. Deneyimsizlik var. Elektrikli araç nedir?, Elektrik şarj istasyonları nerelerde ve ne sıklıkta mevcut?, Bakım ve onarımı, vergi durumu nedir? Servis ağının genişliği ve hizmet durumları nedir? gibi bir çok sorunun cevabı henüz kullanıcılar tarafından bilinmiyor. Bu benim şahsi görüşüm olmak üzere sektörün de önemli bir eksiğidir; yani elektrik araçlar hakkında henüz Türk araç kullanıcıları yeterince bilgilendirilmediği kanısındayım.
3 yıl önce Türkiye’de sadece 3 model ile temsil edilen Elektrikli ve Hibrid araçlar pazarı, 2019 yılına 31 model ile giriş yapmıştı. Yılsonunda da gerçekleşecek lansmanlar ile bu pazarın 40 farklı modele yükseldi. Avrupa’da elektrikli otomobil satışları bir milyon civarında olurken ülkemizde bu rakam yıllık bin civarında gerçekleşiyor. Hibrid motor seçeneğine sahip modellerin satış adeti ise 2018’de 3876 olarak gerçekleşti. 2019 satış rakamı henüz bilinmemekte. Pazar payımız Avrupa’ya göre küçük olsa da ülkemizdeki marka yatırımları kullanıcıları cezbediyor. 2020 yılında ise Elektrikli ve Hibrid otomobil satışının ikiye katlanması bekleniyor.
7-Elektrikli otomobillerde alt yapı sorununun çözülmesi durumunda, filo kiralamalarda nasil bir paya ulasacaktir?
Elbette elektrikli otomobil piyasasında yaşanan eksiklik ve sorunların giderilmesi, servis ağının genişlemesi, yatırım teşvikinin sağlanması ile Gökas Filo olarak başta bizler sonra sektör temsilcileri elektrikli araç alımı için yatırım planlarını gözden geçirecektir. Şuan oldukça düşük olan elektrikli araç kiralanma payı zamanla artış göstererek toplam kiralama payının içinde önemli bir yer edinecektir.
Elektrikli araçların dünyada kabul görmesinin en önemli sebebi doğa dostu ve egzoz emisyon pulundan muaf olması gelmektedir. Ayrıca yakıt anlamında da elektrikli yeni araç motorları büyük avantaj sağlamaktadır. Sadece elektrik ile yol alan araçlar ile gelecekte yakıt giderlerinin minimum seviyeye düşmesi planlanmaktadır. Tüm gelişmeler ile birlikte büyüyen elektrikli araç piyasasının bizlerde Gökas Filo olarak en büyük oyuncusu olmak için alt yapımızı hazırlıyoruz.
8-Malumunuz Turkiyenin yerli otomobili 2022 yılında piyasada olacak. Kiralama şirketlerinin yerli otomobile ilgisi nasıl olacaktır? Siz şirket olarak yerli otomobil siparişi verecek misiniz? Detay paylaşır misiniz?
Yerli araç lansmanını büyük bir heyecan ve gurur ile takip ettik. Bu süreç ülkemizin otomobil sektöründe temsil edilmesi için büyük ve değerli bir başlangıç olacak. Artık ülke olarak baştan sona tamamen kendi üretimimiz olan bir araca sahip olmak ve bunu piyasaya sunmak bir hayalden çok daha öte, gerçeğin tam kendisi.
Yerli otomobilimizin lansmanı yapıldığı anda yönetim kurulu başkanı olduğum Gökas Filo’nun tüm departman yöneticilerini toplayarak acilen yerli araç alımı konusunda firma olarak yatırım kararı aldık. Şahsım özellikle satın alma departmanımızı bilgilendirerek yeni araç yatırımlarımızın büyük oranda yerli aracımız olan TOGG ‘a kayması gerektiğini vurguladım ve şirket olarak yerli aracımız banttan çıktığı an ilk etapta 200 adet araç alımı için şirketimizin plan ve programının hazırlanmasını istedim. Bizler şimdi yerli araç alımı ve bu araca sahip olmak isteyenlere hesaplı ve kolay kiralama seçenekleri ile sunmak için araç üretimin tamamlanarak ilk siparişlerimizin teslim edilmesini bekliyoruz. Bu süreç 2022 yılında tamamlanması beklenmektedir.
Sanırım sektörümüzde bu denli toplu siparişi veren ilk ve tek araç kiralama firmasıyız ve bununla da haklı olarak büyük keyif ve onur duyuyoruz. İlk siparişlerimizin teslimi ile yerli araca olan yatırımlarımızı büyük oranda arttırarak araç filomuzu yerlileştirmeyi hedeflemekteyiz. Çünkü artık istiyoruz ki ülkemiz kazansın, otomobil sektöründe ülkemizin de adı üretim yapan ülkeler ile birlikte anılsın ve aracımız dünyanın dev markaları ile yarışır seviyeye ulaşsın. Bunu da ancak projeye destek olarak sağlayabiliriz. Bizler bu desteğe hazırız. Sektörümüzde yerli ve milli olan her gelişmeye açık ve yatırıma hazırız.
9- Son olarak faizlerin düşmesi vatandaşı sıfır araç alımına yönlendiriyor. Sizin sektöre bu durumum olumsuz bir yansıması oluyor mu?
Kesinlikle hayır, bireysel araç sahibi olmak bizim sektörümüzü etkilemez. Çünkü Gökas Filo bir operasyonel araç kiralama firmasıdır. Bireyselden ziyade firmaların araç filolarını yönetmeyi kendine hedef belirlemiş ve bu anlamda tüm yatırımlarını gerçekleştiren sektörün önemli bir markasıdır. Bireysel araç alımları bizi ve bizim gibi filo kiralama şirketlerini çok etkilemez. Bizler özellikle birden çok araca sahip ve filo araca ihtiyacı olan firmalar ile çalışmaktayız. Bizler firmaların eli ayağıyız bir nebze. Sadece araç kiralamak ile kalmıyor kullanmakta oldukları tüm araçların her şeyi ile bizzat bizler ilgilenmekteyiz.
Ancak elbette faizlerin düşmesi ve araç alım gücünün artması vatandaşlarımızın yüzünü güldürdüğü kadar bizleri de mutlu etmektedir. Kim ülkesinin adı ve ekonomisinin yüksek faizler ile anılsın ister ki? Ben şahsen her vatandaşın ulaşımını kendi aracı ile yapacak güce sahip olmasından büyük mutluluk duyarım.