İsrail, Suriye’nin savaş uçağını vurdu
İsrail'in 1967'de işgal ettiği Suriye'ye ait Golan Tepeleri yine sirenlerin çaldığı bir gün geçirirken İsrail ordusu Suriye'ye ait bir Sukhoi savaş uçağının hava sahasına yasadışı giriş yaptığını iddia etti.
PATRIOT ATEŞLENDİ
İsrail ordusunun açıklamasına göre Patriot hava savunma sistemlerinden fırlatılan iki füze Sukhoi savaş uçağını havada vurarak düşürdü.
İsrail radyosuna göre Golan Tepeleri'nin güneyinde düşürülen Suriye uçağındaki mürettebatın akıbetiyle ilgili ilk etapta bilgi alınamadı.
'RUS UÇAĞI VURMADIĞIMIZI BİLİYORDUK'
İsrail ordu sözcüsü korgeneral Jonathan Conricus, vurdukları uçağın Rusya değil Suriye hava kuvvetlerine ait olduğunu bildiklerini, modelinin ya Su-24 ya da Su-22 olduğunu, bunların Suriye hava kuvvetleri tarafından kullanıldığını söyledi.
Conricus, ''Vuruldu ve düştü. Henüz pilotlarla ilgili bir bilgimiz yok. Paraşüt görüldüğüne veya pilotların bulunduğuna dair bir haber bana ulaşmadı'' dedi.
'SURİYE HAVA SAHASI İÇİNDEYDİ'
Suriye devlet medyası ise bir savaş uçağının İsrail tarafından hedef alındığını doğrularken ''Suriye'nin güneyinde Suriye hava sahası içinde operasyon yürütüyordu'' dedi.
'İSRAİL'İN TERÖRİSTLERE DESTEĞİNİN TEYİDİ'
Resmi haber ajansı SANA'ya konuşan askeri bir kaynak ''İsrail ordusu, Suriye hava sahası içinde Yarmuk Vadisi'nin eteklerindeki Sayda bölgesinde terörist grupları vuran savaş uçağımızı hedef alarak, silahlı terörist gruplara desteğini teyit etmiş oldu'' dedi.
'IŞİD'İ VURUYORDU'
Aynı kaynak Sputik'e İsrail ordusunun düşürdüğü uçağın Suriye hava sahasında bulunduğunu ve IŞİD militanlarına hava saldırıları düzenlediğini söyledi.
İSRAİL'DEN MÜDAHALE
Dün İsrail, ABD’yle birlikte geliştirdiği ve Davut'un Sapanı adını verdiği yeni orta menzilli füze savunma sistemini ilk kez kullanmıştı.
Suriye'de silahlı muhalifler ile hükümet güçlerinin çatışması sırasında roket alarmı verilmesi üzerine İsrail, Davut'un Sapanı'ndan Suriye içine 2 füze fırlatmıştı.
İsrail ordusu son aylarda Suriye tarafından gelip hava sahasını ihlal eden çok sayıda insansız hava aracını vurduğuna dair açıklamalarda bulunuyor.
GOLAN'A DAYANDI
İsrail-Suriye gerilimi, yazın hükümet güçlerinin Suriye'nin güneyini militanlardan temizleyip Golan Tepelerine yaklaşmasıyla tırmandı.
İsrail, Suriye'de İran askeri varılığını gerekçe göstererek saldırılarını artırdı. Ancak Tahran ile Şam, hükümet güçlerinin terörle mücadelesine destek veren İranlı askeri danışmanlar dışında İran askeri varlığı bulunmadığında ısrarlı.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 1981'de ilhal ettikleri Golan Tepeleri ile ilgili 'asla 1967 sınırlarına geri dönmeyecekleri, daima İsrail'in elinde kalacağı' açıklamaları yapıyor.
Golen Tepeleri su kaynakları ve petrol rezervleriyle jeostratejik öneme sahip.