Dünyanın en büyük üçüncü eğitim zirvesi başladı…
Dünyanın en büyük üçüncü eğitim zirvesi olan Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi’nin 3’üncüsü Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı.
Dünyanın en seçkin üniversiteleri, akademisyenleri ve yükseköğretim sektörünün önde gelen temsilcilerinin bir araya geldiği ‘EURIE-Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’ne Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS- Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Malezya Yükseköğretim Bakanı Idris Jusoh, Tunus, Yemen ve Cezayir yükseköğretim bakanları da katıldı.
70’den Fazla Ülkeden 2 bin 500’ün Üzerinde Katılımcı
Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS desteği ve DEİK - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu katkılarıyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi’ne 70’den fazla ülkeden 2 bin 500’ün üzerinde rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve uluslararası eğitim sektöründen uzman katılıyor. 112 konuşmacının katılacağı zirvede, 42 panel ve seminer gerçekleşecek. Zirvede ayrıca, 250 üniversitenin standı da yer alıyor.
Zirvede açılış konuşmasını Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS Başkanı Dr. Mustafa Aydın yaptı.
Dr. Mustafa Aydın, dünya barışının akademi gücüyle ve eğitimle sağlanacağına vurgu yaparak, “Ülkemiz ve bölgemiz hakkında yurtiçi ve dışında yaratılmaya çalışılan önyargılara bugün, dünyanın dört bir yanından gelip bu çatı altında toplanan, dünya yükseköğretim sistemi temsilcileri ve vizyonerleri geleceği şekillendirmek gibi ulvi bir misyonla her gün çalışan hocalarımızla birlikte bugün en güzel cevabı veriyoruz. Eğitimin sınırları olmadığını, dünya eğitim camiasının her zamankinden daha fazla kenetlenerek tüm dünyaya bir barış dersi verdiği bugünde, sizlerin yarattığı sinerjiyle inanıyorum ki yarınlarımız daha refah ve gençlerimiz daha huzurlu olacaklardır. Bizler bugün burada dünyanın her köşesinden bir araya gelmiş eğitimciler olarak çok önemli bir mesaj veriyoruz. Bizler gelecek nesillere yol gösteren eğitimcileriz. Bizler her türlü ideoloji ve siyasi çekişmeden önde yürüyenleriz. Bizler kutsal bir amaç uğruna geçmişten feyz alarak geleceği şekillendirenleriz. Küresel bir misyon olan barış, huzur, istikrar için çalışırız. Bizler geleceğin mimarlarıyız. Her zaman birlikte olacağız, birbirimize destek olacağız ve gençlere daha iyi bir dünya bırakmak için hiç yılmadan çalışacağız” diye konuştu.
Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS- Başkanı Dr. Mustafa Aydın’ın konuşmasının ardından eski Avrupa Birliği Bakanı ve İAÜ Batı Araştırmalar Merkezi Müdürü Egemen Bağış, huzur ve barış içerisinde zirvenin gerçekleştirilmesinin Afrin’de kahramanca destan yazan Mehmetçik sayesinde olduğunu hatırlatarak, “Bugün dünya eğitiminin kalbi atması gerektiği yerde, İstanbul’da atıyor. Dünyada görkemli çok şehir vardır ancak tarihinde üç imparatorluğa başkentlik yapmış, içinden nehir değil deniz geçen, farklı kültürden, medeniyetten insanların huzur içinde yan yana yaşadığı İstanbul bugün dünya eğitimine de başkentlik yapıyor” şeklinde konuştu.
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Rahmi Er: “Nicel Büyüme Tamam, Sıra Kalitede”
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Rahmi Er de zirvenin açılışında yaptığı konuşmada yükseköğretime erişim ve ulaşımda 2000’li yıllardan itibaren büyük bir sıçrama yaşandığını ifade ederek, Avrupa’da Türkiye’nin öğrenci sayısı bakımından Rusya’dan sonra en büyük ikinci ülke olduğunu belirtti. Prof. Dr. Rahmi Er, “Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017-2018 rakamlarına göre Türkiye yükseköğretime erişimde dünyada 137 ülke arasında ikinci. Dolayısıyla, yükseköğretimde nicel büyümede çok önemli bir düzeye geldik. YÖK olarak artık önceliğimiz yükseköğretimde kalite çıtasını yükseltmektir” açıklamalarında bulundu.
HEDEF 2023’TE 200 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ
Yükseköğretimde dünyadaki çeşitliliği son derece önemsediklerini ifade eden Prof. Dr. Rahmi Er, “Artık küresel ölçekte rekabetçi eğitime geçiyoruz. Bundan sonra dünyada yükseköğretim trendi bölgesel kalkınmaya destek olmak için ihtisaslaşma olarak gelişiyor. YÖK olarak üniversitelerde ihtisaslaşma konusunda adımlarımızı attık. 5 üniversitemiz bu anlamda desteklenmek için tespit edildi. Diğer 10 üniversitemizi de araştırma üniversitesi olarak belirliyoruz. Yükseköğretime uluslararasılaşma konusunda da nihai hedefimizi 2023 yılında 200 bin uluslararası öğrenci ve 5 bin 300 uluslararası akademisyen olarak belirledik” ifadelerini kullandı.
MEVLANA’LI MESAJ
Avrasya coğrafyasının binlerce yıldır yüzlerce devlete ve medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem, konuşmasında Türkiye’nin Avrasya coğrafyasındaki köprü rolüne vurgu yaptı. 2002’den itibaren genel bütçeden en büyük payın milli eğitime ayrıldığının altını çizen Erdem, “2002 öncesinde eğitime bütçeden yüzde 2 pay ayrılırdı. Bugün bu rakam yüzde 6,2’ye yükseldi. Rakamsal baktığımızda ise 11 milyar TL’den 134 milyar 707 milyon TL’ye yükseldi” diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘fırsat eşitliğine dayalı kaliteli eğitim‘ anlayışıyla hareket ettiğini ifade eden Erdem, “Şu an ilk, orta ve lise düzeyinde 18 milyondan fazla öğrencimiz, 1 milyon öğretmenimiz var. Ayrıca, 976 bin Suriyeli öğrenciye de eğitim veriyoruz” dedi. Uluslararası konuklara FETÖ okullarıyla ilgili “Bunları kale almayın” uyarısı yapan Erdem, sözlerini Mevlana’nın “Bir mum başka bir mumu yakmakla ışığını kaybetmez” sözleriyle tamamlayarak “Bugün bu zirveyle birbirimizin mumunu yakarak bölgeyi eğitim ışığıyla aydınlatacağız” ifadelerini kullandı.
MALEZYA’DA İKİ YIL ÜNİVERİTE İKİ YIL SANAYİ MODELİ
Asya’nın en iyi 8 üniversitesinin 5’inin Malezya’da olduğunu söyleyen Malezya Yükseköğretim Bakanı Idris Judho zirvede yaptığı konuşmada; finansal istikrar, yenilik, teknoloji ve hayat boyu öğrenme temelli 10 adımlık bir eğitim döngüsü kurguladıklarını belirterek, dünyada uygulanan CGPA notlandırma sistemi yerine Malezya’da ICGPA notlandırma sistemini kullanarak entegre bir model geliştirdiklerini söyledi. “2u-2i” adında Malezya’ya özgü “iki yıl üniversite iki yıl sanayii” modelini uyguladıklarını belirten Malezya Yükseköğretim Bakanı Idris Judho, mezunların bu sayede işgücüne yoğunlaşmış ve iş hayatına hazır olmalarının sağlandığını ifade etti.
Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur: (Waterloo Üniversitesi Başkanı ve Rektör Yardımcısı)
Kanada'nın en önemli ve büyük araştırma üniversitelerinden biri olan Waterloo Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur da yaptığı konuşmada, “Geleneksel yükseköğretimin yerini bugün teknolojiyle donanmış bir yükseköğretim alıyor. Tarihte yükseköğretimden daha değerli bir şey olmamıştır. İnsanların bilgiyi öğrenmeye ihtiyaçları vardır. Her zaman bilgi küçük tekellerin elinde olmuştur. Bugün dünyada 2 milyar üniversite öğrencisi, 5 milyon uluslararası öğrenci hareketliliği var. Bunlar inanılmaz rakamlar. Geleneksel methodolojiyle yükseköğrenim bundan böyle sağlıklı bir şekilde sürdürülemez. İhtiyaçlar ve fırsatlar zorluklardır. Peki, nasıl olacak? Neden üniversiteye gitmek ve diploma denen bir kağıt parçasını almak istiyoruz? Neden istediğimizi gerçekten biliyor muyuz? Üniversitenin dışıyla nasıl bağlantı kuracağız? Üniversiteye geldiğinizde öğrenim gördüğünüz bölüm dünyadaki gerçeklikle ne kadar alakalı? En önemli risklerden birisi yetenek eksiğidir. İşsizlik ve eksik istihdamı nasıl bir araya getireceğiz? Dolayısıyla, üniversitede kendinle bağlantı kur, yaptıkların dünyayla ilgili olsun” ifadelerine yer verdi.
DeeDee Trotter: (ABD’li sporcu)
“Spor, bana dünyayı gezme imkânı yarattı.” diyen 2004, 2008, 2012 yıllarında olimpiyatlara katılan 100 metre koşucusu ABD’li atlet DeeDee Trotter, “Bugüne dek 38 ülke gezdim. İstanbul’da ilk kez bulunuyorum. 38 ülke demek yepyeni tecrübeler demek. Zamanın kısa bir aralığında ne yapabilir bir insan? Baskı güçtür. Baskı, gücün bilimsel bir formudur. İnsan, bir şeyi ancak bastırarak itebilir. Binlerce insan sizi yarışta izlerken baskı altında hissetmemek mümkün değildir. Baskı ve diğer düşüncelerle başarırsınız. Beni güçlü kılan pozitiflik, ilerleme, özgüvendir. Ben ilerlemeye başladığımda en küçük bir detayı bile hesaplarım. Baskı, başarıyı getirir” dedi.
Konuşmaların ardından zirvede sahneyi Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Moda ve Tasarım Bölümü öğrencileri aldı. “Anadolu Kültür Mirasları” temalı defile de öğrenciler tasarımlarını sundular.
Defilenin ardından, İstanbul Aydın Üniversitesi halk oyunları ekibi “Kültürel Miras Peşinde Anadolu” isimli oyunu sergilediler.
Zirvenin açılışı sonrası, Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS- Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Malezya Yükseköğretim Bakanı Idris Juho, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı, Orhan Erdem,YÖK başkanvekili Prof.Dr. Rahmi Er, İAÜ Batı Araştırmalar Merkezi müdürü Egemen Bağış ile çok sayıda davetli eğitim standlarını gezdi.