3 Şubat'tan bu yana SGK'nın sigara içen kanser hastalarına ödeme yapmadığı iddiasına ilişkin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan açıklama geldi. Müezzinoğlu, "Biz kanser tedavisi gibi hayati bir tedavide yeri olan hiçbir ilacın, vatandaşımıza ulaşmasında herhangi bir engel ortada bırakmadık, bırakmayız. Zaman zaman bürokrasiden kaynaklanan uygulama sorunu olursa da onu aynı gün olmasa bile mutlaka çözeriz" dedi. Müezzinoğlu, Yemen Cumhuriyeti Halk Sağlığı ve Nüfus Bakanı Nasser Mohsen Nasser ile Sağlık Bakanlığında gerçekleşen ikili görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi. Yemen ve Türkiye halkı arasında tarihi geçmişten gelen güçlü kardeşlik bağları bulunduğunu belirten Müezzinoğlu, bu bağların tarihi gelecekte de çok daha iyi noktalarda olacağını söyledi. Türkiye'nin Yemen'deki istikrarsızlık ve iç çatışma ortamından kaynaklanan sıkıntıları paylaşarak, azaltma gayreti içinde olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, yapılan görüşmelerde de bu konuların ve Türkiye'den talep edilen konuların gündeme geldiğini söyledi.
Aden'e Sahra Hastanesi kurulacak Yemen ile 2008 yılında yapılan sağlık alanındaki işbirliği protokolünün, 2010 yılındaki ek protokol sonrasında tedavi için kabul edilen hasta sayısının 25'ten 100'e çıkarıldığını belirten Müezzinoğlu, görüşmeler çerçevesinde Yemen ile yol haritasını kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere üç alana ayırdıklarını söyledi. Müezzinoğlu, "Savaşta yaklaşık 16 binin üzerinde yaralı var. İlk müdahaleleri yapılmasına rağmen tedavilerinin devamı gereken hastalar. Aden'de, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın talimatlarıyla bir Sahra Hastanesini hızla kuracak, Türkiye'den sağlık ekiplerini, ihtiyaç duyulan alanlardaki arkadaşları göndererek, Aden'de bir tedavi alt yapısını kuracağız. Aden'deki mevcut hastanenin ihtiyaçlarını tespit ederek daha güçlü sağlık hizmeti verilmesi konusunda destek vereceğiz. Bugün itibarıyla arkadaşlarımıza görevlendirme yaptık. Arkadaşlarımızın Aden'e gidip ihtiyaçları belirleyecekleri bir çalışmayı hızla başlatıyoruz" ifadelerini kullandı. Süreç içerisinde güvenlik oluştuğunda Taiz bölgesinde ikinci bir sahra çadırının da kurulacağını belirten Müezzinoğlu, Yemen'den Türkiye'ye tedavi için getirilecek hastaların planlanmasında, ziyaret sonrasında bakanlık yetkililerince çalışmaların hızla başlatılacağını kaydetti. Acil eylem planı başlığı altında, Mersin'den hareket eden konteynır gemisinin, tıbbi ve ilaç malzemesi desteği yapmak üzere yardım gemisinin de yolda olduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, "Orta vadeli plan çerçevesinde de istikrar ve güvenlik olur olmaz, oradaki tahrip olan sağlık merkezlerinin restorasyonuna, oradaki sağlık merkezlerinin güçlü sağlık hizmeti verebilecek konuma gelmelerine destek olmak sağlık eğitiminde tecrübe aktarımını yapmak, oradaki sağlık çalışanlarının Türkiye'de eğitimlerine destek vermek başlıkları, istikrar ve güvenlik yakalandıktan sonra gündemimize gelecek" diye konuştu. Yemen Cumhuriyeti Halk Sağlığı ve Nüfus Bakanı Nasser Mohsen Nasser ise konuşmasında, "Yemen ve Türkiye halkları arasında, 15. yüzyıldan itibaren devam eden çok iyi ilişkiler bulunmaktadır. Diyaliz ve acil konusunda Türkiye'nin tecrübeleri çok yüksek. Türk ilaç firmaları, Yemen'de çalışıyor. Yemen'de çok sıkıntılı ve zorluklardan geçiyoruz. Sadece bir yaz bulutu gibi geçmesini temenni ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
İlaç ulaşımında engel bırakmayız Konuşmaların ardından Bakan Müezzinoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "SGK'nın sigara içen kanser hastalarına ödeme yapmadığı" iddiasına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Müezzinoğlu, "AK Parti iktidarları döneminde vatandaşımızı, hiç birinin koşulları ne olursa olsun herhangi bir sağlık hizmeti alımında veya tedavisi ile ilgili bir ihtiyacın karşılanmasında bir sıkıntı yaşamasına asla müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyiz" dedi. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin kendi vatandaşlarına hangi sağlık hizmetini uygun görüyorsa, Türk halkına da bunu sunduklarını, sunmaya devam ettiklerini belirten Müezzinoğlu, şunları kaydetti: "Belirli kurallar, belirli endikasyonlar bazen kamuoyuna yanlış yansıyor. Uygulamada bazen gündelik sorunlar çıkabiliyor. Bu anlamda biz, kanser tedavisi gibi hayati bir tedavide yeri olan hiçbir ilacın vatandaşımıza ulaşmasında herhangi bir engel ortada bırakmadık, bırakmayız. Zaman zaman bürokrasiden kaynaklanan uygulama sorunu olursa da onu aynı gün olmasa bile mutlaka çözeriz. Bugün bildiğim kadarıyla SGK bir açıklama yaptı. Endikasyon dışı ilaç kullanımı nedeniyle bizim kurduğumuz bu sistem dolayısıyla, endikasyon dışı bile olsa hekim tedavide uygun görüyorsa endikasyon dışı ilaç kullanımı marifetiyle hastalarımıza o ilaçların ulaşmasını sağlıyoruz."
İnternetten ilaç almayın "İnternetten satılan düşük ilaçları konusunda, Sağlık Bakanlığı'nın bir yaptırımının olup olmayacağı" yönündeki bir soru üzerine ise Müezzinoğlu, yasal düzenlemeler ve cezai müeyyidelerin artırılmasına rağmen bu anlamda sıkıntı olduğunu belirtti. İnternet ortamından ilaç kullanılmasını ve alınmasını sağlıklı bulmadıklarını vurgulayan Müezzinoğlu, "Manavdan sebze, meyve almıyor. Bir ilacı, kimyasalı kullanıyor. Ona reçete edecek asgari bazda hekim gerekir. Bir ileri bazda da uzman gerekir. İnternet sayfalarından bu ilaçların alınması sağlıklı değil" diye konuştu. "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde devam eden operasyonlar nedeniyle sağlık hizmetlerinin ne durumda olduğu" sorusuna karşılık Bakan Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi: "Bu süreçte, son 2 aydır üç temel başlığımız var. Sokağa çıkma yasağı ilan edilecek güvenlik riski olan ilçelerimiz, mahallelerimiz varsa İçişleri Bakanlığımızla orada bir arkadaşımızı da o heyetin içine verdik. Sokağa çıkma yasağı ilan edilecekse bunu 5 saat içinde bildiğimizde diyaliz hastaları, hamile anneler, aşı takvimi devam eden çocuklar, evinde kanser tedavisi gören hastalarımızın hızla transferlerini yaparak sağlıklı iskanlarını temin ediyoruz. Sokağa çıkma yasağı süresince bakanlık olarak en ufak bir hizmet aksaması olmaması için bütün tedbirleri alıyoruz. Hastane acillerimiz veya toplum sağlığı merkezlerimizde güvenli sağlık hizmeti sunabileceğimiz merkezleri oluşturuyoruz. Oradaki herhangi bir vatandaşımızın, sağlık hizmeti sunulan mekanda bir sorunu varsa, daha güvenli bir bölgeye alıyoruz. Sokağa çıkma yasağı bittikten sonra hızla bizim burada farklı mahallelere, illere gitmiş olan vatandaşlarımız varsa, bunların hızla takiplerini de yapıyoruz. İstanbul'a gittiyse, oradaki aile hekimlerini, adreslerini değiştirerek hizmet aksamasının da önüne geçmiş oluyoruz. Sağlık hizmeti ulaşımında vatandaşımız bazen sorun yaşıyor. Acil hizmetinin o noktaya ulaşmasında sorun yaşanıyor. Bunun nedeni de sokaklar mayınlarla, hendeklerle ulaşılabilir olmaktan çıkmış. İnşallah en kısa zamanda biz de o bölgelerimizde güvenli ve istikrarlı bir süreci yaşarız."