Irak ordusu ile peşmerge arasında çatışma
Kerkük'ün 35 kilometre kuzeybatısında yer alan Altunköprü'nün merkezinden peşmergenin tamamen çekildiği iddia edildi. Irak ordusunun ilçe merkezine girdiği belirtildi.
Altunköprü çevresindeyse ufak çaplı çatışmaların sürdüğü ifade ediliyor. Altunköprü aynı zamanda Erbil'e giden yoldaki son kontrol noktasına 3 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İlçe merkezindeki sivillerin büyük bölümünün çatışma endişesiyle dün evlerini terkettiği ifade ediliyor.
Iak ordusu pazartesi günü Kerkük'ün merkezine ilerlerken Altunköprü'ye girmemiş ve bu ilçenin denetimi peşmergede kalmıştı. Altunköprü'nün alınmasıyla Kerkük çevresindeki tüm bölgeler Irak ordusunun denetimine geçti.
BAĞDAT: HİÇBİR YERDEN ÇEKİLMEDİK
Irak İçişleri Bakanlığı, merkezi yönetime bağlı güvenlik güçlerinin Kuzey Irak'taki tartışmalı bölgelerin bazılarından çekildiği iddialarını yalanladı.
Yazılı açıklama yapan Irak İçişleri Bakanlığı müsteşarı Vehab Ettai, "Federal polis, çevik kuvvet, terörle mücadele ya da ordu birliklerinden bir tabur dahi geri çekilmedi" dedi.
Kerkük emniyet müdürlüğü yetkilileriyle de görüştüğünü ifade eden Ettai kentte istikrarın hakim olduğunu ifade etti.
Tüm güvenlik birimlerinin çalışmalarına normal bir şekilde devam ettiğini aktaran Ettai bazı medya kuruluşlarının halkı telaşlandırmak için bu tür haberler yaptığını da öne sürdü.
"TALABANİ AİLESİ İRAN'LA ANLAŞTI"
Kerkük eski Valisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Necmeddin Kerim de, Peşmerge'nin Kerkük'ten çatışmadan çekilmesi konusunda Talabani ailesinin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile anlaştığını iddia etti.
Amerikan haber ajansı Bloomberg'e demeç veren Kerim, Peşmerge'nin Kerkük'ten ani şekilde çekilmesinin perde arkasında kısa süre önce hayatını kaybeden Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani ailesinin, Irak merkezi hükümeti ve İran ile anlaşmasından kaynaklandığını ileri sürdü.
Kerkük'e askeri operasyon başlamadan önce Talabani ailesinin kentte Süleymani'nin temsilcisiyle bir araya geldiğini iddia eden Kerim, şunları söyledi:
"Saldırıdan bir gün önce Talabani'nin büyük oğlu Bafel, yeğeni Lahur ve onun büyük abisi Araz Şeyh Cengi, Kasım Süleymani'nin temsilcisiyle bir araya gelmişti. Temsilci, Talabani ailesine verdiği ultimatomda mevzilerini terk etmedikleri takdirde kendilerine saldıracakları mesajını vermişti."
Bu görüşmeden sonra Talabani ailesinin Irak merkezi hükümetiyle anlaşmaya vardığını öne süren Kerim, "Irak güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezine girmesi halinde Peşmerge'nin savaşmaması üzerinde anlaşmaya vardılar" dedi.
Hakkında yakalama emri çıkarılan Kerim, Kerkük'e yapılan askeri operasyondan sonra evini terk ettiğini dile getirerek, dönmesi halinde hayatının tehlikeye gireceğini söyledi.
KERKÜK'TEN 57 BİN SİVİL GÖÇ ETTİ
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Kerkük'te meydana gelen olaylardan dolayı 57 bin sivilin Erbil ve Süleymaniye kentlerine göç ettiğini bildirdi.
IKBY İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Ortak Kriz Koordinasyon Merkezi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kerkük'te milisler tarafından çıkarılan çatışma, yağma ve suç teşkil eden olaylardan ötürü 16 bin aileye tekabül eden 57 bin sivilin Erbil ve Süleymaniye'ye göç ettiğini belirtti.
Açıklamada bazı ailelerin henüz tamamlanmamış inşaat ve devlet binalarına yerleştirildiği, ivedi bir şekilde insani yardıma ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.