Temizlikçiliği bıraktı devlet desteğiyle çiftlik sahibi oldu
İzmir'in Foça ilçesinde uzun yıllar otellerde temizlikçilik yapan 40 yaşındaki Nesrin Tokgöz'ün çiftlik hayali, devlet desteğiyle gerçeğe dönüştü.
Foça'ya bağlı Yeni Bağarası Mahallesi'nde yaşayan 17 yıllık evli, 2 çocuk annesi Tokgöz, yıllarca otellerde temizlikçilik yaparak aile bütçesine katkı sağladı.
Evliliğinin ilk gününden beri çiftlik kurmak isteyen, eşi de bir mandırada çalışan Tokgöz, ekonomik nedenlerle bu hayalini yıllarca gerçekleştiremedi.
Mandırada çalışan eşinin işsiz kalması üzerine ailesiyle zor günler geçiren Tokgöz, tarımla uğraşan nüfusun gençleşmesi, bu alanda istihdamın artırılması ve hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla yürütülen "Genç Çiftçi Projesi"ne başvurdu.
Tokgöz'ün başvurusu, gerekli incelemelerin ardından onaylandı. Devletin sunduğu finansal destekle 6 düve alan girişimci kadın, şimdi işsiz kalan eşiyle hayvancılık yapıyor. Hayalini kurduğu çiftçiliği en zor zamanlarında devlet desteğiyle kurmayı başaran Tokgöz, bulduğu her fırsatta mahalledeki kadınlara kendisinin faydalandığı projeyi anlatıyor.
Yaklaşık 3 dönüm üzerine kurulu çiftliğinde yeni bir yaşama başlayan Nesrin Tokgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlara imkan verilmesi halinde çok daha başarılı işlere imza atabileceklerini söyledi.
"Genç Çiftçi Projesi"nden mahalle muhtarı sayesinde haberdar olduğunu anlatan Tokgöz, şöyle konuştu:
"Bir yıl önce hazırlıklarımızı yaparak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvurdum. Buradan aldığımız 30 bin lira ile 6 düve aldım. Hayvancılık hep hayalimdi. Babam trafik kazası geçirmiş, eşim işsiz kalmış ve ekonomik olarak zor dönemdeydik. Genç Çiftçi Projesi'nin bana Allah'ın bir lütfu olduğuna inanıyorum. Artık ilerisi için hiç korkmuyorum."
Hayvanlarına bir anne, bir kadın titizliğiyle baktığını anlatan Tokgöz, ineklerinin buzağılama günlerini iple çektiğini anlattı.
Mahalledeki kadınlara rol model olduğunu vurgulayan Tokgöz, "Her gittiğim yerde devlet desteğinden bahsediyorum. Beni ziyarete gelenler oluyor. Şimdiye kadar 7 kadın aynı projeye başvurdu. Bundan çok mutlu oldum." diye konuştu.
Tokgöz, hayvancılığın erkek mesleği olarak algılanmaması gerektiğine işaret etti.
Kadınların da hayvancılıkta başarılı olabileceğini anlatan Tokgöz, "Çiftlik kurmak hayalimdi, bunu gerçekleştirmenin sevincini yaşıyorum. Hayvancılık zor bir iş ama üstesinden geldiğimi düşünüyorum. Proje sayesinde temizlik işlerini bıraktım. Çiftlikteki hayvan sayısını artırmak ve çocuklarımı okutmak istiyorum." ifadelerini kullandı.
Sadettin Tokgöz ise çiftlikte eşine yardım ettiğini, zorlukların üstesinden hep birlikte gelmeye çalıştıklarını kaydetti.