İşte S-400 anlaşmasının kritik detayları!
Türkiye, uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyacının karşılanmasında süreci hızlandırdı. Rusya ile anlaşma imzalandı. Anlaşmanın imzalanması için Savunma Sanayi Müşteşarlığı’na (SSM) yetki verildi. SSM’nin yetkilendirilmesi, Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin (SSİK) toplanması beklenmeksizin elden imzaların alınması suretiyle yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in başlattığı görüşmelerde uzun süren detaylı çalışmaların ardından Rusya ile Kurban Bayramı öncesi nihai imzalar atıldı. S-400 füzesinin Türkiye’ye sevkiyatını başlatacak olan anlaşma SSM ile Rus devlet ihracat şirketi Rosoboronexport arasında yapıldı. Türkiye, anlaşma kapsamında Rusya’dan yeni nesil S-400 füze bataryaları satın alacak.
1 BATARYA HAZIR ALINACAK
Yeni Şafak'ın haberine göre, İmzaların atılmasının ardından anlaşmanın detayları da ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgiye göre, Türkiye S-400 sistemi tedarikini 1 + 1 modeliyle yapacak. Bu doğrultuda anlaşma, Rusya’dan 1 adet S-400 füzesi alımı ve 1 adet füze için de alım garantisi verilmesini içeriyor. Sözleşme kapsamında öncelikle ilk füzenin Türkiye’ye sevkiyatı gerçekleştirilecek. İlk S-400 bataryasının Türkiye’ye sevkiyatı 2018 yılında yapılacak. Bu sırada ikinci füze bataryasının kesin alımına ilişkin görüşmeler yürütülecek ve ikinci batarya, alım garantisi kapsamında ayrıca tedarik edilecek.
BÜTÇE TOPLANTIDA AÇIKLANACAK
Milyar dolarlık projenin bütçesi ise Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla açılacak. Kurban Bayramından bu yana üyelerin programlarının uymaması nedeniyle toplanamayan komitenin önümüzdeki günlerde toplanarak S-400 alımına ilişkin bütçe de dahil SSM’ye gerekli yetkiyi vermesi bekleniyor. Hazır alım ve ortak üretime ilişkin ayrıntılar da toplantı kararıyla netlik kazanacak.
ABD’ye tepki NATO’ya takdir
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin Rus S-400 füzesi alımına ilişkin Amerika’nın açıklamalarına tepki gösterdi. Canikli, “Tüm çabamız ülkemizin savunması. Bu toprakları koruma görevi Türkiye’nin kendisindedir. Biz de bu çerçevede bu adımı attık” diye konuştu. Canikli, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “NATO üyeleri hangi ekipmanı alacaklarına kendileri karar verir” yönündeki açıklamasını da, “Rasyonel, gerçeği gören ve yerinde bir açıklama” sözleriyle değerlendirdi.