Garsonlara çok kötü haber!
Garsonların gelirini düşürecek karar Yargıtay'dan çıktı. Bahşiş aldıkları gerekçesiyle garsonların fazla mesai ücretine sınırlama getirimesine karar verildi.
Yargıtay 9. Dairesi, garsonların müşterilerden bahşiş aldıklarını gerekçe göstererek, fazla çalışma ücretinin yüzde 150 kriterine göre değil, yüzde 50'ye göre hesaplanması gerektiğine hükmetti. Karar, yüzbinlerce garsonun iş sözleşmesini etkileyebilir. Çünkü, karara göre, garsonların fazla çalışma ücretlerinin hesaplanmasında yüzde 150 değil yüzde 50 zam kriteri uygulanacak.
Tazminat yeni kriterlere göre
Sabah Gazetesi'nden Erhan Öztürk'ün haberine göre garson olarak çalışan bir kişi, işten atılınca kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücreti alacağı için iş mahkemesine dava açtı. Mahkeme davacının alacaklarının kısmen kabulüne karar verdi. Alacaklar arasında ise fazla çalışma ücreti de yer aldı. İşletme sahibi de kararı temyiz için Yargıtay'a gitti. Yargıtay 9. Dairesi de garsonların 'bahşiş' aldıklarını gerekçe göstererek, fazla çalışma ücretinin yüzde 150 kriterine göre değil yüzde 50 kriterine göre hesaplanması gerektiğine hükmetti. İş mahkemesinin kararının da bozulmasını istedi. Yargıtay'ın kararıyla birlikte binlerce garson yeni kriterlere göre tazminat talebinde bulunacak.
Yüde usulü ücret
Sosyal güvenlik yazarı Faruk Erdem "Otel, lokanta, eğlence yerleri gibi işyerlerinde müşterilerin hesap pusulalarında belirli bir yüzde olarak eklenen paraların işverence toplanarak işçilerin katkılarına göre belli bir oranda dağıtımı şeklinde uygulanan ücret sistemine, 'yüzde usulü ücret' denilir. Burada bahşiş ile yüzde usul ile çalışmayı birbirinden ayırmak lazım. Bahşiş, işveren tarafından değil, doğrudan müşteri tarafından hizmetten memnun kalınması sebebiyle işçiye verilen paradır. Yüzde usulü çalışmada hesap pusulalarına 'yüzde' eklenerek veya ayrı şekillerde alınan paralarla kendi isteği ile müşteri tarafından işverene bırakılan yahut da onun kontrolü altında bir araya toplanan paralardır" dedi.