Aile Planlaması; ailelerin istedikleri zamanda çocuk sahibi olabilmeleri, istedikleri çocuk sayısını ekonomik durumlarına göre ayarlamaları ve oluşacak iki doğum aralığını doğru tespit etmelerinin sağlanmasıdır. Önemli olan ailelerin kaç çocuk sahibi olmalarını sağlamak değil; annenin hangi yaşta sağlıklı gebe kalacağını ve doğum aralarında ne kadar ara vermesi gerektiğinin planlanmasıdır. Ailelerin sahip olacakları çocuk sayısına karışmak değildir. Kişilerin ve ailelerin üreme hakkında eğitilmesini sağlamak, anne ve bebek ölümlerini önlemek, risk oluşturacak
gebelikleri önlemek ve istenmeyen gebeliğe önlem almak, gerektiğinde tıbbi olarak yardım etmek ve bireyleri aile konusunda eğitmektir. Aile planlanmasında asıl amaç; çok sık gebelik oluşumu ve aşırı doğurganlığın oluşmasını önlemek, doğum sonrası anne ve bebek sağlığını korumak ve çocuğu olmayan ailelerin çocuk sahibi olmasını sağlamaktır. Eski zamanlarda insanlar; istenmeyen gebelikleri çağ dışı yöntemlerle engellemeye çalışmışlar ve bu durum annenin ölmesine ya da engelli bebekler doğmasına neden olmuştur. Artık günümüzde bu sıkıntılar sona ermiş ve korunmak adına hem kadın hem de erkek için birçok korunma yöntemi bulunmuştur.
Aile planlamasının önemi Gelişmekte olan ülkelerde bebek ve anne ölümleri oldukça yüksektir. Bunun en büyük nedeni, aile planlamasının sağlanamaması ve tıbbi yardım ve desteklerin yetersiz olmasıdır. Bu konuda yetersiz bilgilenme ve ihmal edilen uygulamalar da buna en önemli etkendir. Ülkemizde doğum kontrol yöntemleri hala güvensiz ve emniyetli olmayacak şekilde sağlanmaya devam etmektedir. Bu durumun nedeni ise; yeterli bilgilenmeye sahip olmamak ve gerekli tıbbi yöntemlerden faydalanmamaktır. Aile planlaması uygulaması; bir ülkenin hem ekonomik olarak daha refah yaşaması açısından sağlıklı bir uygulama olacaktır. Çok fazla çocuk doğurmak ve o çocuklara gereken beslenme, eğitim, çalışma alanı gibi imkanların sağlanmaması ve sürekli tüketici toplumu oluşmasına neden olacak; ülke ekonomisine katkı sağlanamayacaktır. Ayrıca; bir çocuk sahibi olmak için hazır olmak o çocuğun aileye kattığı mutluluk daha fazla olacak ve gereken sevgi de daha çok olacaktır. Aile planlaması ile sağlanan bir diğer önemli durumda sağlık kontrolleri yapılması ile daha sağlıklı gebelik ve doğum oluşması sağlanmaktadır. Bu sayede kan uyuşmazlıkları ya da herhangi bir hastalığın bebeğe geçme ya da bebeğin sağlıksız doğması önlenmiş olacaktır.
Aile Planlamasının tıbbi açıdan önemi Çok fazla kadın çok fazla doğum yapması nedeniyle ölmektedir. Bu durum istenmeyen gebelikler sonucu yaşanmaktadır. İstenmeden gebe kalınması ile; sağlıksız olarak düşükler, anne ile bebeğin hayatını tehdit eden bir durum oluşturmaktadır. Ailelerin sorumluluklarını alabilecekleri ve bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmalarını bu sayede anne ve çocuk ölümlerinin azaltılacağı yönünde önemi büyüktür. İstenmeyen gebelikleri önleyerek, oluşacak düşüklerin engellenmesine gebelikten koruyarak yöntemler önermektir. Birçok konuda destek ve bilgilendirme sağlayan Aile Planlaması ile daha sağlıklı anneler ve bebekler doğacaktır.