Katar, Türkiye'ye milyarlık yatırım kattı!
Expo Turkey by Qatar Fuarı bugün açılıyor. Fuarı organize eden Medyacity’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, basın mensuplarıyla bir araya gelerek fuar ve iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili görüşlerini açıkladı.
Katar’da ticaret hacminin olduğunu ve son 10 yılda Türkiye ile 3 aşamada önemli ticaret gerçekleştirildiğini belirten Kurt, “Birinci ve en büyük kalem Katar’ın Türkiye’ye doğrudan yapmış olduğu yatırımlar. Son 10 yılda, 2016 rakamları elimde yok ama 2015 yılını baz aldığında 19 milyar dolarlık doğrudan yatırım Türkiye’ye gerçekleştirilmiş durumda. Türk şirketlerinin bugüne kadar tamamladığı 12,5-13 milyar dolarlık taahhüt işleri var. Birçok bilinen proje havalimanı, yarın fuarı gerçekleştireceğimiz fuar binası, İslam Müzesi gibi birçok eser Türk şirketleri tarafından yapıldı. Hala şu an devam eden 7-7,5 milyarlık taahhüt işi bulunuyor.” dedi.
İki ülke arasındaki dış ticaret hacmine değinen Kurt, “Katar ile 2016 yılı rakamlarına bakıldığında 440 milyon dolar bir ihracatımız, 300 milyon dolar civarında bir ithalatımız var. 700 milyon dolarlık dış ticaret hacmimiz olan bir ülkedeyiz. Bugün itibariyle aslında fuarda nasıl bir ticaret hacmi olacağından ziyade oluşan ticaret hacminin daha ne kadar artırılacağını çalışmak için biz bir yıldır burada emek gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
Bir yıldan fazla süredir tüm ekibiyle Expo Turkey by Qatar’a hazırlandıklarını söyleyen Kurt, Türkiye’den 154 firmanın fuara katılacağını söyledi. Katarlı otoritelerde fuara yoğun ilgi gösterdiklerini ifade eden Kurt, fuarın saat 11:00 itibariyle açılacağını ve üç gün boyunca süreceğini belirtti. Fuara en büyük katılımın gayrimenkul sektöründen olduğunu ifade eden Kurt, mobilya sektöründen, yapı malzemeleri sektöründen, taahhüt şirketlerinden, sanayi şirketlerinden ve bilişim şirketlerinden de katılım olacağını açıkladı.
Expo Turkey by Qatar fuarıyla Türkiye ile Katar arasında bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük ticari organizasyonu gerçekleştireceklerini söyleyen Kurt, organizasyondaki amaçlarını 3 seçenekte açıkladı. Kurt, “İlk olarak Türkiye ile Qatar arasındaki doğrudan yatırımları çeşitlendirmek ve artırmak. İkinci olarak ise dış ticaret hacmi az kalıyor, dış ticaret hacmini artırmak. 2022 Dünya Kupası vesilesiyle çok büyük yatırımlar yapılıyor devlet tarafından. 170 milyon dolarlık altyapı ve üstyapı yatırımı var. Türk şirketler de bunların bir parçası. Bir daha fazla fazla parçası olsun istiyoruz. Mobilya sektörü, bilişim sektörü, yapı malzemeleri sektörü, enerji sektörü, ulaşım sektörü daha çok payını alsın istiyoruz.” dedi.
Katar’ın hem coğrafi hem de politik olarak Türkiye’ye yakın bir ülke olduğuna dikkat çeken Kurt, “Burada batılı devletlerin yüzyıllık ticaret planları olduğunu çok açık bir şekilde görüyoruz. Dolayısıyla bizimde planlarımızı kısa vadeli yapmamız çok doğru olmayacaktır. Amacımız Türkiye ile Katar arasında sürdürülebilir bir model oluşturmak. Bizde bu modeli oluşturacak şirketlere aracı oluyoruz.” diye konuştu.
Katar’ın Türkiye’de verimli gördüğü her alanda yatırımlarının devam ettiğini ve son olarak Banvit’in Qatar Investmen Authority tarafından satın alındığını hatırlatan Kurt, “Sanayi anlamında en büyük yatırım BMC şirketi ile Katar Silahlı Kuvvetleri arasında oldu. Digiturk Grubu Katarlı Bien medyanın elinde. Onun dışında finans sektöründe 2 bankası var. Biri Commercial Bank, diğeri ise Finansbank. Bireysel anlamda da çeşitli yatırımlar var” dedi.
Türk şirketlerinin Katar’da aldığı 7,5 milyar dolarlık yatırımın devam ettiğine dikkat çeken Kurt, “Fuar merkezinin önünden geçen Al Rayyan yolu var. Bu ihale Doğuş İnşaat’ta 1 milyar küsür bir iş. Tekfen Grup’ta 2.3 milyar dolarlık yol inşaatıyla tek kalemde en büyük proje var. Yine Katar metrosunun Golden Line kısmında Yüksel İnşaat ve STFA’nın ortak olduğu kısım var. Yine Tekfen yerleşik Katarlı bir şirketle ortaklaşa bir stadyum ihalesinin sözleşmesine imza attı. Türk şirketlerinin 2022 yılı gelene kadar 15 milyar dolar ile 20 milyar dolar arasında bir rakamı yakalamasının uygun olacağını düşünüyorum” dedi.