Engellilerini ogrendikleri meslekle asacaklar

14 Ocak 2016 Perşembe

ERZURUM (AA) - Erzurum'da yaklaşık bir ay önce kurulan Özel Eğitim İş ve Uygulama Okulundaki engelli öğrenciler, okuma yazma öğrenmelerinin yanı sıra ahşap işleri, cam boyama, boncuk dizme ve yemek yaparak hayata hazırlanıyor.

Yeni Yönetim Caddesi'nde kurulan okuldaki 56 engelli öğrenci, sabahları evlerinden ücretsiz servislerle alınarak okula getiriliyor, okul bitişinde de tekrar evlerine götürülüyor.

Okul Müdürü Yılmaz Kızgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarının yaklaşık bir ay önce eğitim öğretime başladığını söyledi.

Okullarında orta ve ağır ölçekli engelli öğrencilerin eğitim gördüğünü belirten Kızgın, "Okulumuzdaki 56 öğrenciden 6'sı otizmli, 13'ü down sendromlu, diğer kalan öğrencilerde orta ve ağır derecede engelli öğrenciler. Okulumuzda haftada 30 saat ders görülmektedir. Bu derslerin 14 saati, iş uygulama adı altında atölyede yapılmaktadır. 3 atölyemiz bulunmakta ve ikisi el sanatlarında, bir tanesi de mobilya ve iç mekan tasarımı atölyesi olarak bulunmaktadır" diye konuştu.

Kızgın, bunların yanı sıra okulda genel bilgi dersleri, okuma yazma, toplumsal uyum, dil ve konuşma gibi derslerin verildiğini de dile getirdi.

Amaçlarının engelli öğrencileri hayata hazırlamak olduğunu aktaran Kızgın, şöyle konuştu:

"Onları ileride, ailelerinden ayrıldıkları veya yalnız kaldıkları zaman kendi hayatlarını idame ettirebilecek noktaya getirmek istiyoruz. Öncelikli hedefimiz bu. Bir de aile eğitimlerimiz var. Bunları da paralel olarak sürdürmeye çalışıyoruz. Okulumuza gelen öğrencilerle yaptığımız çalışmalar sonucunda okuma yazma öğrenen öğrencilerimiz de var. Okulumuza öğrenciler sabahleyin ücretsiz olarak servislerle getirilmekte ve günde 6 saat ders yapılmaktadır. Bu derslerin dördüncü saati her gün beslenme dersidir. Bu saatte, beslenme yapılmasından ziyade ders olarak yapıyoruz. Öğrenciler, beslenme dersinde öğretmenleriyle birlikte yemeklerini yiyor. Ayrıca mutfak kısmını da atölye olarak kullanabilmekteyiz. Zaman zaman öğrencilerimizi öğretmen arkadaşlarımız oraya götürüp pasta, kek, börek, çörek tarzı veya yumurta ve makarna yapımı gibi basit yemekleri öğretmeye çalışıyor."

Eğitimci Esra Durmaz Delioğlu da öğrencileriyle özel eğitim adına iki buçuk gün atölye dersleri, iki buçuk gün de akademik olarak çalıştıklarını anlattı.

Akademik olarak matematik, okuma yazmanın yanı sıra çocuklara öz bakım çalışmaları yaptırdıklarını ifade eden Delioğlu, "Sınıfta olmadığımız zamanlarda da atölyede el sanatları üzerine çalışıyoruz. Ahşap boyama, keçe işleri, cam boyama ve boncuk dizimleri yaptırıyoruz" dedi.

- Her engellinin seviyesine göre eğitim

El sanatları usta öğreticisi Sebile Elçi ise okulda öğrencilere genellikle seviyelerine göre el becerileri kazandırmak için çalışma yaptırdıklarını bildirdi.

Çizgi, boya, kesim ve basit dikiş tekniklerini gösterdiklerini vurgulayan Elçi, "Boncuklarla, keçelerle yaptığımız bir çok çalışmalarda kolye, bilezik tarzı işleri yaptırıyoruz. Bunun yanı sıra ahşap çalışmalarımız var, çocukların bunların üzerinde daha rahat çalıştıklarını gözlemledik" kaydetti.