Şizofreniye müthiş tedavi! Tiyatro ile önce tedavi oldular sonra memur
Psikiyatri Uzmanı Dr. Basri Köylü’nün uyguladığı tiyatro terapisi şizofreni hastalarına umut oldu. Diyalog bile kurmakta zorluk çeken 35 hasta tiyatro ile şizofreni yendi, sağlığına kavuştu. 2’si sınava girdi, memur oldu.
Aksaray Devlet Hastanesi’nde görevli bir psikiyatri uzmanı Dr. Basri Köylü, şizofreni için 2015 yılında Türkiye’de ilk olan sıra dışı bir tedavi modelini hayata geçirdi. Aksaray Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nde (TRSM) tedavi gören şizofreni hastalarıyla tiyatro grubu oluşturdu. Tamamı şizofreni hastalarından oluşan Basri Köylü önderliğindeki “Ben de Varım” adlı tiyatro grubu, Aksaray ve farklı illerde olmak üzere 20 gösteri düzenledi.
MEB’de memur oldu
Hastalar tiyatroda oyunu sergilerken aynı zamanda tedavi olma imkanı buldu. Birçok hastanın tiyatrodan sonra adeta hayatı değişti. Yaklaşık 2 yıllık sürede toplam 35 şizofreni hastası tiyatroda oynayarak tedavi oldu. İki eski hasta yeni tiyatro oyuncusu sadece tedavi olmakla kalmadı. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (EKPSS) girdi ve başarılı oldu. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde devlet memuru olmaya hak kazandı. Bir kişi de yarım bıraktığı okulluna başladı, şimdi lisede eğitimine devam ediyor.
Birey oldum
Eski şizofreni hastası yeni devlet memuru 39 yaşındaki Rabia Balcı, şunları söyledi: “Evliliğim hastalığım nedeniyle birinci yılında bitti. Bu boşanma ile ağır bir travma geçirerek içime kapandım. Toplumdan iyice uzaklaştım. TRSM’ye ilk geldiğimde günlerce kimseyle konuşmadım. Diyalog kurmaktan korkuyordum. Günlerim sürekli pencere kenarında oturarak dışarıyı izlemekle geçiyordu. Basri hocam, bizi yeniden topluma kazandırdı, birey olmamızı sağladı.”
Aile kurban kesti
Kızları sınavı kazanarak memur olan aile; bunun için adak kurbanı kesti. Kesilen adak kurbanı, tedavi gören Şizofren hastalarına yemek olarak hazırlanmak üzere, görevlilere teslim edildi.
Hayatım değişti
Bir diğer Şizofreni hastası Tansel Ada (36) ise, 8 yıldır rahatsız olduğunu, 4 yıldır TRSM’de tedavi gördüğünü belirterek, hayat öyküsünü şöyle anlatıyor: “Rahatsızlığım nedeniyle hiç evlenemedim. Şizofreni hastalığını en ağır şekilde yaşadım. Sürekli takip edilme ve öldürülme korkusu vardı. Toplumdan uzak duruyordum. Sürekli içime kapanık olarak yaşıyordum.
Uyku düzenim yoktu. Tiyatro oyununda rol almaya başladıktan 2-3 ay sonra olumlu değişimler fark ettim. Çevreye olan duyarlılığım arttı. Özgüvenim oluştu. Sosyalleştim, toplum içerisine girmeye başladım. Kendime hedef belirlemeye, geleceğe dair planlar yapmaya başladım. Son bir buçuk yılda hayatım değişti. Topluma faydalı bir birey olmamı sağladı. Dr. Basri Köylü hocamıza çok şeyler borçluyum. Bize emek ve sevgi verdi.”
Hastalığı yeniyor
Başarının baş mimarı Dr. Basri Köylü’de, “Ben de Varım” isimli projesi ile hastalarda gözle görülür iyileşmeler yaşandığını belirterek, toplumundan dışlanan hastaların tiyatro ile hayata tutunduklarını ve hastalıklarını yendiklerini kaydetti.