Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli atıldı
Tarihi proje Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli atıldı...Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Mart Stadyumu'ndaki törende konuştu.
Erdoğan, ''Bugün Çanakkale Köprüsü'nün temeli atılacak. İnşallah 5 yıl sonra açılışa geliyoruz. Bu köprü dünyanın bir numarası oluyor'' dedi ve ekledi:''Asya'yı Avrupa'ya bağlıyoruz. Çanakkale Köprüsü dardır geçilmez... Ama şimdi en genişini yapıyoruz. 10 milyar 500 milyon liraya mal olacak''
Temel atıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde oluşturulan tören alanına canlı bağlantıyla bağlandı.
Lapseki'deki tören alanında bulunan Başbakan Binali Yıldırım, "Ecdadımızdan aldığımız güçle 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini sizlerin huzurunda atıyoruz. Ülkemize, milletimize ve Çanakkale'ye hayırlı olsun" dedi.
Başbakan Yıldırım, köprünün temel atma töreninde şunları söyledi:
İlk harcı atıyoruz ve ilk adımı atıyoruz. Gelibolu'dan Lapseki'ye 3-4 dakikada varmış olacaksınız. Millete helal olsun. Bu eser 'Çanakkale geçilmez' diyen ecdadımız için. Çanakkale millet için her türlü geçilir. 1915 Çanakkale Köprüsü ile de geçilir. Şimdi canlı yayına geçiyoruz. Cumhurbaşkanımız ile canlı bağlantıya geçiyoruz. Cumhurbaşkanımız Çanakkale Stadyumu'ndan selam verecek. Çanakkale'de toplanan vatandaşlarımıza, tüm vatandaşlarımıza saygımızı sunuyoruz. Hicaz ve Körfez bölgelerinden askerlerin dönmesi sorun oluyordu. Ulaşım yabancıların elindeydi. Karayolu ve demiryolu seferberliği sürdürülemedi. Şimdi 45 dakikada gidilecek yol, 3-4 dakikada geçilecek. "Çanakkale geçilmez" diyen ecdadımızdan aldığımız güçle, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini sizlerin huzurunda atıyoruz. Hayırlı olsun diyorum.
Marmara'nın 5.'si
Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak köprü, Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek.
Dünyanın en uzunu
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü, tamamlandığında "dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olacak.
Maliyeti 10 milyar liranın üzerinde
Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan ulaşım hattında Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde çok önemli konuma taşıyacak köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek.
İki yakanın birbirine, kenar açıklıklarıyla kendisinin toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve viyadükleriyle 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayak arasındaki açıklığının ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olarak belirlendi.
Köprü, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak.