Çanakkale 1915 Köprüsü'ne ilk kazma yarın vurulacak!
Geçtiğimiz aylarda ihalesi yapılan Avrupa'nın en uzun asma köprüsü Çanakkale 1915'in temel atma töreni için geri sayım başladı...
İhaleyi kazanan Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG ile sözleşmeler dün imzalandı. İhalenin ardından “Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş.” ismiyle şirket kuruldu. Kısaltması ise “ÇOK İYİ A.Ş.” olarak kayıtlara geçti...
Dev projenin finansmanı için dünyanın önde glen bankaları da sıraya girdi. Köprünün temeli, yarın yani 18 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla atılacak.
1915 Çanakkale Köprüsü dahil MalkaraÇanakkale Otoyol kesimi sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang'ın katılımıyla imzalandı.
Bakan Arslan, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü artı bağlantı otoyolları, Osmangazi Köprüsü artı bağlantı otoyolları ve 1915 Çanakkale Köprüsü artı bağlantı otoyollarıyla Marmara Denizi etrafında bir ring oluşturacağız. Bu ring de bu coğrafyada hem yaşayanların hayatını kolaylaştıracak hem de bu coğrafyadaki sanayinin, ekonominin daha da büyümesini sağlayacak" dedi.
10.5 milyar liralık projenin yap-işlet-devret modeliyle gerçekleşeceğini hatırlatan Arslan, "Dünyada çok önemli 13 finans kuruluşunun da 'evet, biz bu projenin finansmanını sağlarız' demiş olması ve bununla ilgili mektuplarını vermesi çok önemsediğimiz bir konu" diye konuştu. Arslan, "Çanakkale'de Avrupa ile Asya arasında feribotla 1 saat süren geçişin, 3 ila 4 dakikaya ineceğini söyledi.
Uzunluk: 3 bin 623 metre
Açılış: 2023 yılı
Kule derinliği: 38 - 42 metre
Geçiş ücreti: 15 euro + KDV