Limak 1915 Çanakkale Köprüsü'nü "ÇOK İYİ" yapacak
Cumhuriyet'in 100. yılına itafen ayak aralığı 2.023 metre olacak dev proje 1915 Çanakkale Köprüsü'nde imzalar bugün atılıyor. Ocak sonu yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesinde iki yerli (Limak ile Yapı Merkezi), iki Güney Koreli şirket (Daelim ile SK) tarafından oluşturulan konsorsiyum köprü ve otoyol yapımı için 10.3 milyar liralık teklifle işi üstlendi. Milliyet yazarı Şükrü Andaç da bugün köşesine bu dev yatırımı taşıdı.
Temeli 18 Mart Deniz Zaferi'nin yıldönümünde atılacak dev proje 1915 Çanakkale Köprüsü ve otoyol sözleşmesinin imzaları atıldı... İhaleyi kazanan Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG yetkilileri törende hazır bulundu. Tören, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Güney Kore Arazi Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang’ın katılımıyla Ankara'da yapıldı.
2 bin 23 metrelik ayak açıklığıyla dünyanın en uzun asma köprüsü olma özelliğini taşıyor.
-Köprü, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere 6 şeritten oluşacak.
-İstanbul'u, Çanakkale ve Ege'ye bağlayacak
Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü projesi için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli kapsamında ihale açıldı.
Kapalı teklif usulü ile ihale edilecek Çanakkale 1915 Köprüsü'nün ihale dosyası satış bedeli 100 bin TL, geçici teminat tutarı 100 milyon TL olarak belirlendi. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı konuşmada Çanakkale 1915 Köprüsü'nün 2023'te tamamlanacağını Türk şirketlerin yanı sıra Japon, Koreli ve Çinli şirketlerin de yapım aşaması için talepte bulunduklarını ifade etmişti
Köprünün 18 Mart 2017'de temel atma töreninin gerçekleştirileceğini ifade eden Başbakan Yıldırım geçiş ücretinin de 15 Euro+KDV olacağını belirtti. Törende konuşan Bakan Arslan, şunları söyledi: "Hem yaşayanların hayatını kolaylaştıracak hem bu bölgedeki ekonominin büyümesini sağlayacak. Özellikle ülkemizin batısındaki bütün yük hareketini sağlayacak çok önemli bir proje. Avrupa ile ilişkilerde süreyi azaltacak, ekonomik olmayan ihracat ve ithalat ekonomik hale gelecek.
Bu projenin fikir aşamasında 'Gerçekleşemez' diyorlardı ama bir gerçek var ki zaten insanların ülkelerin yapabilecekleri hayalleriyle sınırlıdır. Hayal edebilirseniz gerçekleştirebilirsiniz. Biz de bu projenin ilk adımını atıyoruz. Bir işe başlamak işi yarılamaktır. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar ve ekonomimizi zayıf göstermeye çalıştıkları bir ortamda 10.5 milyar liralık bir projenin gerçekleşmiş olması, dünyanın büyük firmalarının teklif vermesi bizim memnuniyetimizi sağladı. Ülkemizden Limak ve Yapı Merkezi en büyük teklifi verdi.
İki ülkenin de 4 firması bugün ortak girişim olarak teklif verdi. Bu firmaların teklif vermiş olması değil 12 finans kuruluşunun biz finansman sağlarız demesi de önemsediğimiz bir konu. Bu büyüklükte bir projeyi gerçekleştirecek olmak çok önemli. Bu köprüyle 1 saat süren yol süresi 3 dakikaya inmiş olacak"
İmzanın ardından , uzunluğu 352 kilometre olması planlanan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Gelibolu-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu’nun ilk etapta Malkara-Gelibolu-1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale bağlantısını sağlayacak 100 kilometrelik Malkara-Çanakkale kesimi için temel atma töreni düzenlenecek.