Silikon Vadisi'ne Türk üssü kuracaklar
Türkiye’nin beş önemli üniversitesi, Amerika’daki Silikon Vadisi’nin ilk Türk üssü olacak STARTÜRK Kuluçka Merkezi için kolları sıvadı. 4 Teknopark, 700 teknoloji şirketi ve 100 bin öğrencilik güce sahip konsorsiyum, Türkiye’deki startuplara Silikon Vadisi’nden dünyaya açılmanın kapısını aralıyor
Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Türkiye’deki startuplara Silikon Vadisi’nin kapılarını aralıyor. Beş üniversitenin oluşturduğu konsorsiyum tarafından kurulan STARTURK Uluslararası Kuluçka Merkezi, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ile ülkemizdeki teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlarda yer alması, teknoloji yoğun startupların dünyanın en gelişmiş girişimcilik ekosistemlerinin bir parçası olmasını hedefliyor.
Dünya girişim sermayesinin yüzde 30’unun bulunduğu Silikon Vadisi’nde beş milyon TL’lik KOSGEB desteğiyle kurulan STARTURK Uluslararası Kuluçka Merkezi; Türkiye’deki şirketleri Stanford Üniversitesi, Apple, Google gibi dünya devleri ile aynı ortam ve koşullarda çalışma imkânı sunuyor.
“Sanayi 4.0’ı kaçırmayacağız”
Konsorsiyum adına konuşan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Türkiye’nin bu kez yeni sanayi devrimini kaçırmayacağını söyleyerek şunları ekledi: “Dünyada 4 trilyon dolara ulaşan bilişim teknolojileri pazarı Türkiye’de 83 milyar dolar seviyelerinde. Üstelik Türkiye kaynaklı üretimimiz ise 2.6 yalnızca milyar dolarda kalıyor. Günümüzde Türk şirketlerinin olgunluk seviyesi Sanayi 2.0 ile 3.0 arasında. Yapılan bu yatırımla ülke olarak Sanayi 4.0’ın yakalanması için çok büyük bir hamle yapmış olacağımıza hiç kuşku yok. Konsorsiyum olarak bilişim sektöründe Pazar payımızı mutlaka artırmamız gerektiğine inanıyoruz. Startürk ile ilk etapta 30 şirketi Silikon Vadisi’ne taşımayı hedefliyoruz, bu hayale sahip şirketlerden başvuru topluyoruz. Orta vadedeki amacımız ise 5 milyon dolarlık fon oluşturmak.”
Silikon vadisinin ilk Türk Teknoloji ve İnovasyon Üssü
Silikon Vadisi ekosisteminde yaşamak, o atmosferi solumak ve dünya devleri ile aynı safta yer almak, onlarla rekabet etmek Türkiye’deki şirketler için hayal olmaktan çıkıyor.
Silikon Vadisi’nin ilk Türk üssü olan STARTÜRK Uluslararası Kuluçka Merkezi, Türkiye’den girişimcilere danışmanlık, eğitimler, 400 m2’yi bulan çalışma alanları, kuluçka ofisleri, patent ortaklıkları, ticari heyet organizasyonları ve hızlandırıcı programlar gibi pek çok fırsat sunuyor. Otonom robotlar, simülasyon, sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut bilişim, eklemeli üretim, artırılmış gerçeklik ve büyük veri alanlarında dünya pazarına teknoloji sunmak hedefindeki startuplar, STARTÜRK Uluslararası Kuluçka Merkezi bünyesinde sağlanan olanaklardan yararlanabiliyor.
Türkiye’nin en güçlü konsorsiyumu
Beş üniversitenin oluşturduğu konsorsiyum; 4 teknopark, 700 teknoloji şirketi, 3.000 akademisyen, 15.000 AR-GE personeli, 250 kuluçka firması, 100.000 öğrenci potansiyeliyle Türkiye’nin alanında en güçlü konsorsiyumu olma özelliğine sahip. Sanayi 4.0 vizyonunu desteklemek üzere stratejik hedef oluşturan konsorsiyum, bilişim merkezli olarak yeni bir atılımın da üssü olacak.
Silikon Vadisinin Çocukları
Prof. Dr. Tamer Yılmaz teknoloji şirketlerinin gücü hakkında şu yorumda bulundu: “2011 yılında dünyanın en büyük şirketleri enerji şirketleri iken bugün dünyanın en büyük şirketleri artık teknoloji şirketleri... Bunun olmasını sağlayan aslında Silikon Vadisi’nin çocukları. Dünya teknolojisine yön veren topluluğun arasında Türkiye’den de yetenekli çocuklarımızın bulunmaması için hiçbir sebep yok.”
Startürk’ün tanıtıldığı basın toplantısına Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Prof. Dr. Tamer Yılmaz katıldı.