"Deniz suyu sıcaklığına bağlı turizm yapıyoruz"
ANTALYA (AA) - Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Fettah Tamince, Antalya'da turizm çeşitliliğinin pazarlara yeterince anlatılamadığını, sadece denize bağlı turizm yapıldığını belirterek "Baktığımızda tamamen deniz suyu sıcaklığına bağlı turizm yapıyoruz. Deniz suyu sıcaklığı 20 derecenin altına iniyorsa Antalya'da turist yok, çıkıyorsa var." dedi.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği tarafından oluşturulan, "Ulusal Global Rezervasyon Portal Projesi", Belek Turizm Bölgesinde bulunan bir otelde tanıtıldı.
Toplantının açılışında konuşan Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Fettah Tamince, turizm sektöründe 2015 yılından başlayan 2016'da zirveye ulaşan sıkıntılı bir dönemin yaşandığını söyledi.
Turizm tesislerinde alışılagelen dolulukların çok altına düşüldüğünü, ciddi gelir kayıpları meydana geldiğini anlatan Tamince, "Sebepleri birçok yerde arıyoruz ama ben kendi kendime hep şunu soruyorum: Acaba biz neyi eksik yapıyoruz? Biz yatırımcı olarak neyi eksik yapıyoruz? Hükümetimize taleplerimizi anlatıyoruz ama biz neler yapabiliriz, işletmelerimizi daha iyi tanıtabilir miyiz? Daha iyi standartlara ulaşabilir miyiz? Ben bu soruları hep kendi kendime soruyorum." diye konuştu.
Sektörün daha gayretli, daha vizyoner işlere imza atması gerektiğini ifade eden Tamince, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Baktığımızda tamamen deniz suyu sıcaklığına bağlı turizm yapıyoruz. Deniz suyu sıcaklığı 20 derecenin altına iniyorsa Antalya'da turist yok, çıkıyorsa var. İşletmeler 4 ay artı yazıyor, kalan ayların hepsi eksi. O 4 ayda da bir sıkıntı yaşanırsa diye müthiş bir hava var. Antalya denizinin dışında verebileceğimiz farklı ürünlerimiz var ama pazarlayamıyoruz. Çeşitlendirdiğimiz ürünleri anlatamıyoruz. Asıl sahip olduklarımızı çok iyi paketlememiz, pazarlamamız lazım. Sahip olduğumuz ürünleri dünyanın her noktasına ulaştırma noktasında başarılı olabilirsek bu krizlerden daha az zarar almış oluruz. Turizm sektörüne her gün yeni oyuncular giriyor. İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkeler geleneksel turizm yapan önemli ülkeler. Yeme-içme, tarihi kentler, futbol kulüpleri vs ile turizm yapıyorlar. Diğer taraftan çölün ortasında bu özelliklerin hiçbirine sahip olmayan ama yeni ürünler geliştirip pazarlayan turizm destinasyonları da oluşmaya başladı."
Türkiye'de çok iyi turizm tesisleri bulunduğunu, bunların pazarlanmasının siyasetin dışarıdaki şekillenmesine veya yorumlanmasına bağlı olmaması gerektiğini ifade eden Tamince, turizmciler olarak özeleştiri yapıp nerede sıkıntı yaşandığının iyi tespit etmeleri gerektiğini vurguladı.
- Tur operatörlerinin charterlerinin yerine tarifeli uçak seferleri
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy da Ulusal Global Rezervasyon Portal Projesi hakkında bilgi verdi.
Bugüne kadar Türk turizminin toptancılık sistemi üzerinden pazarlanan bir sistem olduğunu kaydeden Ersoy, tur operatörleriyle belli garantilerde anlaşmalar yapıldığını ve odaların bu şekilde pazarlandığını kaydetti. 2016 yılında peş peşe yaşanan olumsuzlukların ardından tur operatörlerinin Türkiye'ye charter uçuşu planlamaktan ürkmeye başladıklarını anlatan Ersoy, "(Biz bu uçuşların riskine nasıl gireceğiz?) dediler ve Türkiye'ye uçuş periyotlarını ya çok daralttılar ya da planlamaktan vazgeçtiler. 'Tarifeli sefer varsa onlardan alalım' dediler." ifadesini kullandı.
Ulusal Global Rezervasyon Portal Projesi ile tur operatörlerinin charter sefer düzenlemelerine gerek kalmayacağını, tarifeli seferler üzerinden taşıyabilecekleri kadar yükü alacaklarını belirten Ersoy, şöyle konuştu:
"Tur operatörleri turizm sektörünün en önemli ortakları. Burada amaç onları devre dışı bırakmak değil. Onlara şu imkanı sağlıyoruz, 'kaç koltuk riski üstlenirsin?' Eskiden tur operatörü bütün uçağın riskini üstleniyordu. Şimdi kaç koltuğun riskini üstleneceksin 50 mi, 100 mü? Sen koltuk sayını söyle kalanını havayolu olarak biz üstleneceğiz. Nasıl oluyor bu? Tur operatörü koltuk sayısını belirledikten sonra kalan koltukları havuza atıyoruz. Bunu seyahat acenteleri kullanabiliyor, otellerin eski müşterileri kullanabiliyor. Tur operatörlerine uçak koltuğunu daha uygun fiyattan biletlenmesini sağlıyoruz."
Proje ile ilk etapta Atlas Global ile çalışılacağını, Antalya'dan Rusya'nın 14 şehrine direkt tarifeli seferlerin başlayacağını ayrıca İstanbul'dan da 50'nin üzerinde noktaya direkt uçuş düzenleneceğini ifade eden Ersoy, "Proje sayesinde tur operatörlerinin yüz milyonlarca dolarlık riskini üstlenmiş olacağız." dedi.