Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:

11 Şubat 2017 Cumartesi

UŞAK (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 16 Nisan'dan sonra Türkiye'nin daha demokratik, istikrarlı ve geniş kesimi kucaklayan yapıya kavuşacağını belirterek, "16 Nisan'dan sonra Türkiye bir üst lige çıkacak, 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak." dedi.

Yılmaz, partisinin Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen İl Danışma Meclisi'nde Türkiye'nin her alanda geliştiğini ve dünden daha güçlü bir ülke olduğunu söyledi.

Anayasa değişikliği referandumunun önemine değinen ve referandumun bir parti değil, ülke meselesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, "16 Nisan'dan sonra Türkiye daha demokratik, istikrarlı ve geniş kesimi kucaklayan yapıya kavuşacak, Türkiye bir üst lige çıkacak, 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak." şeklinde konuştu.

Yılmaz, Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olan çevrelerin referandum sürecinde milletin kafasını bulandırmaya çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Daha iyi ve güzel günlere, daha iyi yönetim sistemine sahip olmamız lazım, o fırsat önümüze geldi. Cumhurbaşkanı, yasamanın da yürütmenin de yargının da başıdır, yargıya ilişkin görevleri mevcut Anayasa'da var, yeni düzenleme ile değişen bir şey yok. Bu değişikliğin ne anlama geldiğini vatandaşımıza çok iyi anlatmamız gerek, vatandaşın gözü terazi, biz tek tek vatandaşa bunu anlatmalıyız. Bu yapılan düzenleme daha demokratiktir. Bakınız, 2002'de AK Parti yüzde 34 oy alarak ülkenin yönetimini teslim aldı. Artık bu değişikliklerle yüzde 50 artı 1 olmak zorunda. Soruyorum size hangisi daha demokratik, yüzde 34'le ülkenin başına gelmek mi, yüzde 50 ve üstüyle mi?"

Sistemin ülkeye daha fazla istikrar getireceğine dikkati çeken Yılmaz, "Bu sistem kabul edilirse milli irade daha çok sandığa yansıyacak, uzlaşmayı getirecek bu sistem. Bu sistem yüzde 50'nin üzerinde oy almayı getirecek, uzlaşmayı, toplumun daha geniş kesimini kucaklamayı getirecek." ifadelerini kullandı.

- "En çok CHP karşı çıkıyor"

Milletin iradesini hiçe sayanlar olduğunu kaydeden Yılmaz, "Anayasa referandumuna 'Hayır' diyenler kendilerini devletin sahibi sanıyor, bu ülkede 80 milyon herkesin eşit hakka sahip olduğunu sandığa gittiğimizde göstereceğiz. En çok CHP karşı çıkıyor, onlar için yüzde 99 ne derse desin önemli değil, onlara göre kendi söyledikleri doğru." görüşünü paylaştı.

Milletin dediğinin olacağını, milletten daha büyük bir güç tanımadıklarını anlatan Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"15 Temmuz'da bunu gördük, vatandaş demokrasiye de cumhuriyete de vatanına da sahip çıktı. Milli irade tam olarak yansısın diye 16 Nisan'da referandumda 'Evet' oyu vermek gerekli. Aksi halde devlet ile vatandaş arasında mesafe oluşur. Cumhurbaşkanlığı seçimi her dönemde ülkemizde sorun olmuştur, tarihe yansıyan oyunları biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı makamını statükonun koruyucu makamı olarak gördükleri için rahatsızlar."

- "Milleti tehdit etmek size mi kaldı?"

Yılmaz, CHP'nin milleti tehdit etmekten vazgeçmesi gerektiğini belirterek, "İnönü zamanında Menderes'i, Baykal zamanında Özal'ı tehdit etti, şimdi Kılıçdaroğlu aynı şeyi söylüyor, CHP'de babadan oğula kalır gibi tehdit mekanizması sürüyor, milleti tehdit etmek size mi kaldı? Millet her şeyi görüyor." diye konuştu.

AK Parti hükümetlerinin 2002'den bugüne yaptığı icraatları anlatan Yılmaz, liyakat sahibi kadroların ekonomiden, sağlığa, eğitimden savunma sanayisine kadar çok önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini söyledi.

AK Parti öncesi Türkiye'de yüzde 150 enflasyon olan günlerin yaşandığını anımsatan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2002'de enflasyon yüzde 30'larda idi. Bugün yüzde 8,53, kamunun borç yükü milli gelire oranla nereden nereye geldi, yatırımların tamamlanma süreci biz göreve gelmeden önce 8,5 yıldı, şimdi 3,7 yıla düştü. Bölünmüş yolda yapılanlar ortada, sağlıkta, eğitimde geçmişle kıyaslanmayacak kadar hizmet kalitesi arttı. Bütün bu başarıların arkasında eğitimdeki başarı vardır. Eksiklerimiz de var. Önümüzdeki dönemde eğitimdeki kaliteyi daha da artıracağız. Eğitim, ekmek ve su gibi toplumun en önemli ihtiyacıdır, okul en önemli şeydir.

2002'de eğitime bütçeden yüzde 10 kaynak ayrılıyordu, şimdi bunu yüzde 20'ye çıkardık."

Zorunlu eğitim süresini 12 yıla çıkardıklarını, derslik sayını arttırdıklarını vurgulayan Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacağız, ikili eğitimi kaldıracağız, beşinci sınıfları yabancı dil ağırlıklı sınıf haline getireceğiz." şeklinde konuştu.

AK Parti Milletvekili Mehmet Altay da Türkiye'nin tarihi süreçten geçtiğine işaret ederek, milletin istiklaline 15 Temmuz darbe girişiminde sahip çıktığı gibi 16 Nisan'da da sahip çıkacağını söyledi.

AK Parti Milletvekili Alim Tunç da 16 Nisan'ın vesayet sisteminin sona erdiği tarih olacağını ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımızı mahçup etmeyeceğiz." dedi.

Uşak Belediye Başkan Vekili Hakan Uludağ da kentte devam eden yatırımlarla ilgili bilgi vererek, refarandumda Uşak halkının Türkiye ortalamasının üzerinde güçlü şekilde "Evet" mührünü taşıyacağını kaydetti.

AK Parti İl Başkanı Servet Kuş da birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, referandum sürecinde herkese görev düştüğünü, parti teşkilatları olarak görevlerini layıkıyla yerine getireceklerini söyledi.