CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabıyık:

09 Şubat 2017 Perşembe

TBMM (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, kamuda ve özel sektörde engelliler için ayrılan boş kadroların doldurulmasını, yeni istihdam kadrolarının oluşturulmasını ve kotaların artırılmasını, işverenlerin engelli istihdam etmesi için özel teşviklerin geliştirilmesini istedi.

Karabıyık, partisinin Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve bazı engelli dernekleri temsilcileri ile engelli vatandaşlarla Meclis Basın Kapısı önünde açıklama yaptı.

Engelli vatandaşların istihdamı ve toplumsal hayata katılımına ilişkin sorunlarına değinen Karabıyık, sorunlara çözüm üretmenin ve tüm hizmetlerden eşit bir biçimde yararlanmalarını sağlamanın herkesin insanı ve vicdani görevi olduğunu vurguladı.

Karabıyık, iktidarın engelli vatandaşların, başta istihdam olmak üzere sorunlarına yaklaşımını eleştirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kamuda ve özel sektörde engelliler için ayrılan boş kadroların doldurulmasını, engelliler için yeni istihdam kadrolarının oluşturulmasını ve kotaların artırılmasını, işverenlerin engelli istihdam etmesi için özel teşviklerin geliştirilmesini talep ediyorum. Bu bağlamda bütün engellilerimizin çalışma hayatında, günlük yaşamda karşı karşıya kaldıkları eksikliklerin ortadan kalkmasını ve toplum içinde rahatça yer alabilmeleri için ihtiyaç duydukları düzenlemelerin acilen çıkartılmasını temenni ediyorum. Ülkemizde yaşayan milyonlarca engellinin yaşadığı sorunların önümüzdeki süreçte daha da artacağını, kanayan bu yaramızın kangrene dönüşmeden adım atmamız gerektiğini unutmayalım."

-"İstihdamları hızlandırılmalı"

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de Türkiye'de mağdur engelli sayısının gün geçtikte arttığını, ancak sorunlarını çözecek bir merci bulamadıklarını savundu.

İktidarın engellilere verdiği sözleri yerine getirmediğini ileri süren Demir, özellikle engelli istihdamı konusunda hızla adım atılmasını istedi.

Engelliler Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan İçli ise engellilerin sosyal hayattaki sorunlarının çözümü, haklarını kullanabilmeleri için öncelikle istihdam edilmeleri gerektiğinin altını çizdi. İktidarın bu konuya bakış açısının gerçek bir istihdam politikası değil, yardım politikası olduğunu ileri süren İçli, bu yaklaşımın sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

İçli, engellilere yönelik gerçek bir istihdam politikası oluşturulmasını, engelli vatandaşların istihdam edilecekleri alanlarda mesleki eğitime tabi tutularak, daha verimli çalışmalarının önünün açılmasını istedi.

Basın açıklamasına katılan engelli bir vatandaş ise KHK ile kamudaki görevinden ihraç edildiğini, bu durumda başka engelli vatandaşlar da bulunduğunu ifade ederek, ihraçları eleştirdi.