2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "çılgın proje"si olarak duyurulan İstanbul'un suyolu projesi Kanal İstanbul'da ayrıntılar netleşiyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan "Kanal İstanbul güzergahı belli" dedi. Bakan Arslan Varlık Fonu'nun dev projelere finansman sağlayacağını söyledi.
Kanal İstanbul Projesi'nde bu yıl içinde kazma vurabiliriz. Kanal İstanbul güzergahı belli. 42- 43 kilometrelik bir güzergah.
Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli 18 Mart 2017'de atılacak. 5 güzergah üzerinde çalışılıyor. Bunların da kendileri arasında artıları ve eksileri var. Bütün diğer bakanlıkların, kurum ve kuruluşların talepleri de ve özellikle İstanbul'un Trakya yakasının büyümesi de dikkate alınarak artıları - eksileri ortaya konup hangisi daha avantajlıysa ki o konuda son aşamaya geldik. Ve finans yöntemi gereği de eğer farklı argümanlar dereye sokacaksak onu da dikkate alarak güzergahı belirleyeceğiz.
Kanal İstanbul Hedefimiz bu sene içerisinde kazma vurma aşamasına getirmek. Diğer küçük projeler gibi 3-4 yılda bitebilecek bir proje değil. Bu süreyi de dikkate alarak bir an önce başlamak istiyoruz. Güzergah, 42- 43 kilometrelik bir mesafeye sahip olacak.
3. havalimanı 3. Havalimanı yüzde 42 oranında tamamlandı, herhangi bir gecikme de söz konusu değil. Hedefimiz 2018'in ilk çeyreğinde 1. fazı devreye sokmak. Sahada şuan 22-23 bin kişi çalışıyor ve havalar izin verdiği sürece bu rakam 30 bine kadar çıkacak. 2000'i ağır olmak üzere yaklaşık 3 bin iş makinası kullanılmakta. Rize- Artvin Havaalanı projesinde sözleşme imzalandı. Avrasya Tüneli'nden günde 30 bin araç geçiş yapıyor.