"Vergi indirimi geriye dönük yapılsın" önerisi

08 Şubat 2017 Çarşamba

ANTALYA (AA) - Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, vergisini düzenli ödeyene indirim çalışmasıyla ilgili olarak, "İyi çalışma, fakat geriye dönük yapılmalı. Düzenleme bugünden itibaren olmasın, 3 yıl geriden başlasın. Çünkü bu düzenlemenin bugünden itibaren uygulanmasının kimseye faydası yok." dedi.

Bahar, Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği (YÖRSİAD) üyeleriyle Su Otel'de bir araya geldi.

Burada ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve YÖRSİAD üyelerinin sorularını yanıtlayan Bahar, Antalya'nın bir turizm ve tarım kenti olduğunu fakat ekonomide çeşitlilik yaratmak için sanayiyi de ön plana çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

"Hiçbir kuş tek kanatla uçamaz" diyen Bahar, ekonomide çeşitliliğin önemine vurgu yaptı ve Antalya'nın yaklaşık 640 kilometrelik sahil bandındaki turizm destinasyonun arkasında bir sanayi havzası yaratılabileceğini dile getirdi.

Antalya OSB'nin 326 parseli olan 5 milyon metrekarelik bir alan olduğunu anlatan Bahar, bu alanı 900 dönüm daha büyütmek için çalıştıklarını bildirdi. Bahar, "Bu alanı nasıl kullandığınız da çok önemli. Bu alanı yüksek teknolojili ürünler üretebilmek için kullanacağız." diye konuştu.

Yeşil alanlarıyla çevreye verdiği önemle çamur kurutma tesisiyle Antalya OSB'nin Türkiye'de örnek gösterilecek durumda olduğuna işaret eden Bahar, bölgenin aynı zamanda nitelikli iş gücü için bir eğitim merkezi olduğunu, tornacıdan elektrikçiye sanayicinin ihtiyacı olan nitelikli elemanın bizzat OSB'de yetiştirildiğini ifade etti.

Sanayicilerin üzerindeki yüklere de değinen Bahar, "Sanayici potansiyel bir suçlu gibi görülmemeli, sanayici bir melek gibi görülmeli. Ülkemizde sanayicinin durumu çok zor. Biraz da bizim tarafımızdan bakılması lazım. Ülkemiz orta gelir tuzağında, orta teknoloji tuzağında. Her 100 dolarlık ihracat için 65-70 dolar arasında ara malı ithal ediyoruz. İthal ara ürün yoksa üretemiyoruz, bu da cari açığımızı patlatıyor. Cari açığa çözüm bulmadan büyüyemeyiz. Bunun da yolu teknolojiyi geliştirmekten geçiyor." dedi.

- Düzenli vergi ödeyene indirim imkanı

Hükümetin, vergisini düzenli ödeyene indirim imkanı getirilmesine ilişkin çalışmasını da değerlendiren Bahar, şöyle konuştu:

"İyi çalışma, fakat geriye dönük yapılmalı. Düzenleme bugünden itibaren olmasın, 3 yıl geriden başlasın. Çünkü bu düzenlemenin bugünden itibaren uygulanmasının kimseye faydası yok. Bugün bazı ekonomik tedbirlerden bahsediyorsak gelecek dönemi kapsar. Bize ise bu düzenleme bugün lazım, onun için 3 yıl geriden olsun diyoruz."

Bahar, kıdem ve ihbar tazminatlarının sanayicinin üzerinden alınması ve bunun için bir fon oluşturulması gerektiğini söyledi. Bugün iflas eden bir şirketten işçilerin kıdem tazminatı alamadığını kaydeden Bahar, "Devlet güvencesinde olursa işçi kıdem tazminatını rahatça alabilir. Bir işçi için şirket yıllık 10 lira kıdem tazminatı ödüyorsa fona 7 lira ödeyelim. Devlet de bunu kullansın. Bu sanayiciye ucuz kredi kullandırmak anlamında finansmanda da bir derinlik sağlayabilir." dedi.

- Üniversite-sanayi iş birliği

Yüksek teknoloji ürünler üretebilmek için muhakkak üniversite-sanayi arasında iş birliği yapılması gerektiğini belirten Bahar, "Üniversite başka bir yerde, sanayi bambaşka bir yerde. Muhakkak orta bir noktada buluşmamız gerekiyor. Bunun için üniversitelerimizin rehabilite olması, belli bir alanda uzmanlaşması lazım. Bizim üniversitelerimiz türlü yemeğine benziyor. Akdeniz Üniversitesine bakın hukuk, mühendislik, eğitim, spor, tıp...vs ne ararsan var. İstanbul'daki, Ankara'daki, Anadolu'daki üniversiteler de öyle. Bilim yapabilmek için üniversitelerin belli bir alanda uzmanlaşması gerekiyor." diye konuştu.