İTB Ocak Ayı Meclis Toplantısı

31 Ocak 2017 Salı

İZMİR (AA) - Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 23'üne finansman desteği verdiklerini belirterek, "Dünyada ihracatçısını en fazla destekleyen kuruluşlar arasında Güney Kore Eximbank'ından sonra ikinci sıradayız. Önümüzdeki 2 yılda hedefimiz Güney Kore'yi de geçerek dünyayla iş yapan şirketlerini en fazla destekleyen kuruluş olmaktır." dedi.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ocak Ayı Meclis Toplantısı'na katılan Yıldırım, meclis üyelerine Türk Eximbank'ın iş dünyasına sunduğu olanakları anlattı.

Yıldırım, hükümetin son zamanlarda yaşanan olumsuzluklara karşın iş dünyasına çok sayıda teşvik verdiğini anımsatarak, "Bu dönemde hükümet tasarımdan Ar-Ge'ye kadar pek çok yatırım desteği yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz Afrika temaslarında Kuzey Afrika'da en yakın Afrika ülkesinden başlayarak Güney Afrika'nın ucuna kadar lojistik desteğin verileceğini açıkladı. Güney Afrika'nın ucuna kadar taşıma kaça mal oluyorsa o taşımanın tamamı ihracatçıya ödenecek." diye konuştu.

Üretimden satış aşamasına kadar ihracatçıya finans desteği verdiklerini ve Türkiye'deki 141 milyar liralık ihracat kredisinin 61 milyar lirasını Eximbank'ın sağladığına dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Kalanını 40 küsur banka veriyor. Eximbank sürekli büyümeye devam ediyor. Türk Eximbank geldiği noktada Türkiye ihracatının yüzde 23'ünü finanse eder hale geldi. 2017 yılında bu oranı 3 puan daha yukarı taşımayı hedefliyoruz. Sermayemizi 3,7 milyardan 10 milyar liraya çıkardık, arkasından diğer çalışmalarla daha çok finansman sağlayabilir hale geliyoruz. Bunu da bu yolla gerçekleştireceğiz. Dünyada ihracatçısını en fazla destekleyen kuruluşlar arasında Güney Kore Eximbank'ından sonra ikinci sıradayız. önümüzdeki 2 yılda hedefimiz Güney Kore'yi de geçerek dünyayla iş yapan şirketlerini en fazla destekleyen kuruluş olmaktır."

Yıldırım, bu yıl hem sigorta hem de ihracat fonunda büyümeyi planladıklarını dile getirerek, "2016'da 11 milyar dolarlık ihracatı sigorta ettik. Bu sene 14 milyar dolarlık hedefimiz var. Sigorta yaptırmakla siz bir teminat elde ediyorsunuz ve onu krediye finansmana dönüştürüyoruz. Dünyanın 230 ülkesinde Ermenistan, Güney Kıbrıs ve Kuzey Kore hariç sigorta yapıyoruz. Bu konuda da bir numarayız." ifadesini kullandı.

- "Yılın ikinci yarısında dengeler sağlanacaktır"

İzmir Ticaret Odası Başkanı Işınsu Kestelli, son dönemdeki ekonomik gelişmelere değinerek, şöyle devam etti:

"Sınır ötesi harekattan reyting şirketlerinin not operasyonlarına, dövizdeki dalgalanmadan artan i̇şsizliğe, ABD Başkanı Trump’ın zorlayıcı uygulamalarından referanduma kadar başetmemi̇z gereken pek çok meydan okuma var. Karamsarlığa kapılma lüksümüz yok. Ben, 2017 yılının, zorlukların giderek azalacağı ve nihayet yılın ikinci yarısından itibaren dengeleri̇n yeri̇ne oturacağı, sağlanacağı bi̇r yıl olacağına i̇nanıyorum. Böyle bi̇r konjonktürde Türki̇ye’ni̇n şapkadan tavşan çıkarmasını beklemek, çok akıllı bi̇r öngörü olmaz. Makul olan, 2017 yılının risklerini çok dikkatli adımlarla yöneti̇p, reformlara ve fırsatlara odaklanmaktır."

Borsanın 2016 yılındaki işlem hacmi sonuçlarını değerlendiren Kestelli, 2016 yılında İTB'de 9 milyar 562 milyon liralık işlem yapıldığını, işlemlerde ilk beş sırayı bitkisel yağlar, çeşitli gıda maddeleri̇, pamuk, et ve yağlı tohumlar gruplarının aldığını belirtti.

- "S&P'nin not indirmesi manidardı"

İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili değerlendirmelerine ilişkin, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri sırasında i̇çlerinden bazılarının sanki ülkemi̇z ekonomisini bi̇r an evvel kaosa sürüklemeye meraklıymış gi̇bi̇ hareket etmeleri̇, bi̇z i̇ş dünyasının da gelişmeleri̇ daha dikkatli i̇zlememiz ve saki̇n bi̇r karar mekanizmasıyla kararlarımızı vermemi̇z gerektiğini doğrular nitelikteydi. Özellikle, Standard & Poor's'un hiçbir programında yokken koşarcasına Fitch i̇le aynı gün, hatta ondan önce not indirmesi gerçekten mani̇dardı." ifadesini kullandı.