"Melek Yatırımcılar Güney Ege'de"

09 Ocak 2016 Cumartesi

DENİZLİ (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, yüksek teknoloji ürün üretimine öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, ihracatın önümüzdeki 5 yıl içerisinde sadece kilogram değeri bazında 2,5 dolara ulaştırılması halinde ihracatın 250 milyar dolara çıkarılabileceğini söyledi. 

Kocasert, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknoloji Transfer Ofisi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğinde düzenlenen "Melek Yatırımcılar Güney Ege'de" Projesi kapsamında Pamukkale Teknokent Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, TİM olarak inovasyon kavramını çok önemsedikleri ve üzerinde hassasiyetle durduklarını belirtti.

Türkiye'nin gelişen ekonomisiyle dünyada parlayan bir yıldız olmak istiyorsa bunu ihracata dayalı bir büyümeyle gerçekleştirebileceğini vurgulayan Kocasert, "Dünyanın 10 ekonomisinden birisi olmak, milli geliri 20 bin doların üzerine çıkarmak ancak dünya çapında ihracatta söz sahibi olmakla mümkün olabilir. Fakat geleneksel yöntemlerle, konvansiyonel tekniklerle, daha fazla çalışarak, daha fazla üreterek bir yerlere gelmek mümkün değil. Çünkü dünyanın kullanabileceği tencere, tava, havlu, bornoz sayısı belli, tüketilecek miktar belli. Siz eğer bunun üzerine katma değer koymazsanız, bunun üzerine yenilikçilik getirmezseniz, katma değeri artırarak daha yüksek değerde ihracat yapmazsanız hedeflerinize ulaşamazsınız" değerlendirmesini yaptı. 

Kocasert, Türkiye'nin 10 yıl öncesine kadar kilogram ihracatının 1 dolar civarında olduğunu hatırlatarak, 2014'te bu rakamın 1,60 dolar seviyesine ulaştığını söyledi. 

ABD, Almanya ve Güney Kore gibi yüksek teknoloji ihraç edebilen ülkelerin kilogram bazı ihracatlarının 3 doların üzerinde olduğunu aktaran Kocasert, şunları kaydetti:

"Mümkün olan en kısa zamanda orta ve yüksek teknoloji ürün üretimine öncelik vermeliyiz. Hiçbir şekilde adetsel ve kilogramsal ihracatımızı tek birim bile artırmasak önümüzdeki 5 yılda sadece ihracatımızı kilogram değer bazında 2,5 dolara ulaştırırsak ihracatımızı 250 milyar dolara çıkartabiliriz. İşte bu, ekosistemlerin bir parçası olarak bütün networkları kullanarak mümkün olabilir. İnovasyon, parlak fikirler özellikle ticarete, endüstriye dönüştürülebilen fikirler bizi ancak bu hedeflere ulaştırabilir."

Kocasert, parlak fikirlerin ticarileştirilebilmesi, sanayileştirilebilmesi için yatırımcı ile buluşması gerektiğini dile getirerek, yeni fikirlerin ayaklarının yere bastırarak endüstirileştirilmesi gerektiğini belirtti. 

Genç girişimcilerin fırsatları kaçırmaması gerektiğini anlatan Kocasert, "Bugün bir yerden bir yere gitmek için kurulan taksi bulma aplikasyonu 50 milyar dolar değerine ulaşıyorsa, dünyadaki pek çok otomobil fabrikasının ulaşabildiği değerin 2 katına telefon ekranından ulaşılabiliyorsa hakikaten çok şeyler yapılabilir. Bu bir örnek midir, evet örnektir, uç bir örnektir, ama zaten böyle uç örnekler hedef alınmalıdır" diye konuştu.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da teknokentlerin üniversitelerin girişimciliğini sağladığını ifade ederek, ihracatta 10'uncu sırada bulunan Denizli'nin teknokent ile ön sıralara çıkabileceğini vurguladı.