Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş:
İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, uzun yıllardır devam eden terörün, Türkiye'ye çok büyük fatura ödettiğini belirterek, "Geçmiş dönemlerde yaklaşık 40 bin insanımızı kaybettik, en hafif, en küçük hesaplamalarla 1,5 trilyon dolarlık maddi kayba Türkiye uğramış oldu" dedi.
Kurtulmuş, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde "Barış İsteyenler Grubu" üyeleri Gülseren Onanç, Nesrin Nas, Oya Baydar ve Tarık Çelenk'i kabul etti.
Kabulün açılışında konuşan Kurtulmuş, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini söyledi. Türkiye'nin özellikle güney sınırının hemen ötesinde çok büyük terör olaylarının yaşandığına dikkati çeken Kurtulmuş, ülkede yaşanan terör olaylarının yalnızca Türkiye'nin kendi iç sorunlarından kaynaklanmadığını vurguladı.
Özellikle Suriye sınırında yaşananların Türkiye'yi etkilediğini belirten Kurtulmuş, "Uzun yıllardır devam eden terör, Türkiye'ye çok büyük fatura ödetti. Geçmiş dönemlerde yaklaşık 40 bin insanımızı kaybettik, en hafif, en küçük hesaplamalarla 1,5 trilyon dolarlık maddi kayba Türkiye uğramış oldu. Biz isteriz ki bir an evvel bu dönem arızi bir dönem olsun, bu dönemin ortaya çıkardığı şartlardan bir an evvel kurtulalım ve Türkiye'nin her yerinde, halkımızın huzur ve sükun, birlikte barış içinde kardeşçe yaşadığı bir ortama kavuşalım" diye konuştu.
- "Güvenlik güçleri, huzur ve güvenliği sağlamak için her türlü tedbiri aldı"
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 20 Temmuz'dan sonra 3 terör örgütünün eş zamanlı harekete geçirildiğine işaret ederek, güvenlik güçlerinin huzur ve güvenliği sağlamak için her türlü tedbiri aldığını anlattı.
Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Terör örgütünün bütün bu faaliyetleri sonlandırıldıktan sonra da devam edecek olan bir sosyal rehabilitasyon sürecine ihtiyacımız var. Özellikle Türkiye'deki halkın, milletin arasında bir duygusal kopuşun yaşanmamasına ihtiyacımız var. Bu anlamda bu sürecin ortaya çıkarmış olduğu olumsuz bütün sonuçların da el birliğiyle sarılacağı bir süreci hep beraber inşa etmek mecburiyetindeyiz. Burada sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluk düşüyor, siyasette karar alıcılar olarak hükümet kanadına ve karar alıcılara destek olmak bakımından da muhalefet kanadına önemli görevler düşüyor. Nihayetinde bu ülkenin her santimetrekaresi hepimizindir. Hepimizin ortak vatanıdır. Bu ortak vatanda bin 100 sene birlikte barış içinde kardeşçe yaşadığımız gibi bundan sonra da kıyamete kadar barış içinde yaşayacağımız, kardeşlik içinde yaşayacağımız bir döneme inşallah geçeriz. Özellikle en kısa zamanda bitmesini ümit ettiğimiz bu Güneydoğu'daki terör saldırıları sonlandırılır, ondan sonra da halkımızın uğramış olduğu bütün bu zarar ziyan ortadan kaldırılarak daha çok işin psikolojik tarafındaki onarımı hep birlikte yaparak, yolumuza devam ederiz."
- "Bazı ilçelerimizin belki yeniden imarı gerekecek"
Hükümet olarak esnaf ve bölge halkının uğradığı mağduriyetlerin giderilmesi için bir dizi tedbir aldıklarını aktaran Kurtulmuş, bu tedbirlerin çok seri bir şekilde hayata geçirileceğini aktardı.
Kurtulmuş, "Bazı ilçelerimizin belki yeniden imarı gerekecek düzeyde... Çok yoğun çatışmaların yaşandığı yerler var, bölgeler var, semtler var. Bunların en kısa zamanda onarılması ve ifade ettiğim gibi aslolan Kılıçarslan'ın çocuklarının, Sultan Selahattin'in, Alparslan'ın çocuklarının aynı bilinç içinde, aynı medeniyetin birer unsuru oldukları bilinci içinde yeniden bu süreçleri onararak yoluna devam edeceği bir süreci inşallah başlatmaktır" dedi.
Barış İsteyenler Grubu'nun çabalarını da önemsediklerini ve saygı duyduklarını belirten Kurtulmuş, "İnşallah bu çabalarınız, sivil toplum kuruluşlarının büyük bir kısmında da etki eder ve sonuç alırız diye ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.
Grup üyelerinden Tarık Çelenk ise Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'a teşekkür ederek, yapacakları görüşmede bölgeye ilişkin kanaat ve izlenimlerini paylaşacaklarını söyledi.
Çelenek, "Barış İsteyenler Grubu"nun bir sivil toplum platformu olarak da yoluna devam edebileceğini dile getirdi.