Ressam Feyhaman Duran "İki Dünya Arasında"
İSTANBUL (AA) - Ressam Feyhaman Duran'ın "İki Dünya Arasında" isimli sergisi, yarın sanatseverlerle buluşacak.
Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) tarafından hazırlanan sergi, Sabancı Holding'in katkıları ve İstanbul Üniversitesinin (İÜ) iş birliğiyle düzenlendi.
Sarıyer'deki müzede gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, SSM'nin kuruluşunun 15. yılında Duran'ın sergisini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, iki akademik kurumu bir araya getirmesi dolayısıyla da sergiyi önemsediklerini dile getirdi.
Sabancı, Duran'ın hattat ve resim sanatçısı olduğuna işaret ederek, "Hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemini yaşamış bir sanatçı. 1886 yılında doğmuş, Galatarasay'da okuyor, Paris'te eğitim görüyor ama ülkesini, kendi kültürünü hiçbir zaman unutmuyor ve bütün sanatını onun üzerine inşa ediyor." dedi.
Feyhaman Duran'ın ülkesiyle özdeşleşen ve değerlerine sahip çıkan bir sanatçı olduğunun altını çizen Sabancı, "Bu topraklarda yetişmiş, bu toprakların değerini bilen, bu toprakları ileriye götüren bir sanatçıyı destekliyor olmak, bize sevinç veriyor. İstanbul Üniversitesi, ülkemizin en köklü kuruluşu ve en yerleşik büyük değeri. Dolayısıyla birikimi olan bir üniversiteyle Sabancı Üniversitesi gibi henüz genç bir kurumun bu sergi sayesinde iş birliği yapıyor olması, beraber proje yapmak ve beraber üretebilmek bana ayrıca büyük bir mutluluk verdi." diye konuştu.
- "Bu sergide sanatçının dünyasını, yaşadığı mekanları ve çalışma usulünü göreceksiniz"
Serginin küratörlerinden SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer de İÜ ile yapılan iş birliğine dikkati çekerek, Feyhaman Duran sergisi fikrinin daha önce ortaya çıktığını kaydetti.
Ölçer, Duran'ın büyük bir koleksiyonunun İÜ'de olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
"Hiç beklemediğimiz bir durumla karşılaştık. Çünkü İÜ'nün merkez binası, onarım arifesinde. Feyhaman Duran'ın aynı zamanda Beyazıt'taki evi de onarım geçirecek. Anlaşılan bir depolama sorunları vardı. Biz de bu başvuruyu yapınca dediler ki 'Acaba bütün bu eserler bir süre sizde durabilir mi?' Bu inanılmayacak bir teklifti benim için."
Serginin önemine vurgu yapan Ölçer, "Bu sergide sanatçının dünyasını, yaşadığı mekanları, belki eşinden başka kimseyle paylaşmadığı yüzlerce poşadı göreceksiniz." ifadesini kullandı.
- Sergide 997 eser yer alıyor
Duran'ın eserlerini bağışladığı İstanbul Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise sergide sanatçının yağlı boya resimlerinin yanı sıra minyatür, hat, tezhip ve seramik olmak üzere 997 eserinin yer aldığını dile getirdi.
Rektör Prof. Dr. Ak, Feyhaman Duran'ın sanata Galatasaray Lisesindeki öğretmeni ressam Şevket Dağ'ın yüreklendirmesiyle başladığını söyleyerek, "Genç yaşta portre eseriyle ödül almış, Batılı tarzda portreler ve natürmortların yanında peyzajlar da yapmıştır. Paris'ten ülkesine döndüğünde, arkadaşı Süheyl Ünver Hoca'nın etkisiyle hat ve minyatür sanatından Karagöz ve Hacivat yapımına kadar, birçok alanda geleneksel Türk sanatlarına önem vererek çalışmıştır." diye konuştu.
Sergi kapsamında, sanatçının hayatına ışık tutmak amacıyla hazırlanan belgeselin gösterimi, konferanslar ve çocuklara yönelik atölyeler de gerçekleştirilecek.
Cumhuriyete geçişin yaşandığı dönemi, resim tarihi üzerinden anlatmaya çalışan sergi, 30 Temmuz'a kadar görülebilecek.