"15 Temmuz Şanlı Direniş" albümü dinleyiciyle buluştu
İSTANBUL (AA) - SAMET DOĞAN - Sanatçı Asaf Ekin'in 15 Temmuz kanlı darbe girişimine tepki amacıyla söylediği şarkıların yer aldığı "15 Temmuz Şanlı Direniş" albümü müzikseverlerle buluştu.
Anadolu Rock müziği türünde eserlere imza atan ve yorumlayan Ekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "15 Temmuz gecesi Adana'daydım. Darbe olduğunu eşimden öğrendim. Şok geçirdim çünkü ortada darbe oluşturacak hiçbir neden yoktu. Ne siyasi ne ekonomik kriz ne de kaos. Televizyonu açınca hayretler içerisinde kaldım. Gerçekti. Ama insanların sokakta olduğunu görünce bir nebze de olsun rahatladım. Bu destansı direnişi bir şeye dönüştürmem gerektiği düşüncesi ise sonra ortaya çıktı." dedi.
Asaf Ekin, albümdeki 11 parçanın 10'un sözlerinin kendisine ait olduğunu belirterek, "Bütün besteler de bana ait. Bu albüm, yaptığımız araştırmalara göre dünya üzerinde darbe karşıtı yapılan tek solo albüm. Güney Amerika'da veya Arap ülkelerinde birçok kez darbe olmuş ama bu şekilde bir albüm yapılmamış." diye konuştu.
Her çağın, sanatçısına yüklediği bir anlam olduğunu kaydeden Ekin, Türkiye'nin de tarihinde darbeler ve muhtıralar olmasına rağmen buna sanatsal bir tepkinin olmadığını ifade ederek, roman, şiir veya müzikte darbelere karşı bir tepki geliştirilemediğini, bu toprakların kültürüyle büyümüş sanatçıların duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.
Ekin, sanat dünyasının darbelere karşı sessizliğini bozması gerektiğini savunarak, şu bilgileri verdi:
"Bu albümde, insanların özgürlüklerini ellerinden almaya ve zorla bir yerlere sürüklemeye çalışanlara karşı sanatsal tepkimizi gösterebileceğimizi gösterdik. Albümde temel aldığım şey, o gece insanların yaşadıkları aslında. İnsanların kurşunlara karşı göğüslerini germeleri, tanklara karşı durmaları. Ömer Halisdemir mesela, çocukları olmasına rağmen komutanından aldığı emri tereddütsüz uyguladı. Bu vatan uğruna, hiçbir şeyi düşünmeden kendini feda edebildi. Ömer Halisdemir'e ithaf edilmiş bir parça da var albümde."
- "Darbeci askerlere kafa tutan kadınlar, beni derinden etkiledi"
Albümde darbeye karşı duran kadınların cesaretini de anlatmaya çalıştığını söyleyen Ekin, şehit edilen ve tankların karşısına çıkarak darbeci askerlere kafa tutan kadınların görüntülerinin kendisini derinden etkilediğini vurguladı.
Sanatçı Ekin, Anadolu kültürüyle beslenen ve vatanına sahip çıkmak için kendilerini feda eden insanların ruhunu albümde anlatmaya çalıştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Ben sanatçıların darbeye gereken resti gösterdiklerini düşünmüyorum. Bunu düşünmek için ortaya konulanlara bakmamız gerekiyor. Meydanlarda görüntü vermekle yetmiyor. Asıl ondan sonra ne yaptık? Bu ülkede insanların darbelere karşı refleks gösterebilmeleri için sanatsal faaliyetler yapılması gerekiyor. İnsanlar her şeyi söyleyebilir ama asıl samimiyet bunu bir şeye dönüştürmektir."
Türk halkının 15 Temmuz'da sergilediği duruşun, "Çanakkale ruhu" olduğunu sözlerine ekleyen Ekin, "Cumhurbaşkanımız çağrı yapmadan önce insanlar sokaktaydı. Bu vatan sahipsiz değil. Bu insanlar teslim olmayacak ve direnecekti. Bu albümde, vatan, şehit ve toprak kültürünü biraz daha ön plana çıkarmak istiyorum. Umuyorum ki albüm, gençlerin özgürlük duygularını daha da kabartır." değerlendirmesinde bulundu.
Asaf Ekin, albümdeki "Bir Baba Bir Oğul" parçasını Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyib için yazdığını aktararak, "Diren Aslanım"ı Ömer Halisdemir için, "Reis" şarkısını ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yazıp yorumladığını ifade etti.
Mısırlı Prodüksiyon'dan çıkan ve aranjörlüğünü İsmail Ergenler'in yaptığı albümde, sözleri Cahit Zarifoğlu'na ait olan "Yedi Güzel Adam"ın yanı sıra "Allah Allah Dedik", "Bir Baba Bir Oğul", "Diren Aslanım", "Düşmana Geçit Yok", "Gerçek Kadınlarımız", "Direndik Korkmadık", "Gel Direnelim Arkadaş", "Reis", "Bu Kutsal Vatan İçin" ve "Bu Vatan Bizimdir" parçaları ile iki de enstrümantal eser yer alıyor.
Albümdeki "Bu Vatan Bizimdir" parçasına klip yapılırken, şarkının sözleri İngilizce alt yazıyla sunuldu.