Genç Çiftçi Projesi yüzleri güldürdü

29 Aralık 2016 Perşembe

ORDU (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca başlatılan "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında Ordu'da yaşları 18 ile 40 arasında değişen 205 çiftçiye arı, tavuk, büyükbaş ve küçükbaş hayvan dağıtıldı.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Altınordu Belediyesi mezbahasında gerçekleştirilen dağıtım töreninde, Türkiye'nin tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu ancak dünyada en pahalı etin Türkiye'de tüketildiğini belirterek, hükümetin bu sıkıntıları gördüğü için başından beri tedbir aldığını söyledi.

Devletin tarımsal faaliyetin her türüne desteği olduğuna işaret eden Balkanlıoğlu, "Ahırım yok diyenlere ahırın yüzde 50'sini devlet yapıyor. Sadece inek dağıtımı da değil, eğer istenirse 40 koyun dağıtılıyor. 'Tavukçuluk yapacağım' diyene damızlık tavuk veriliyor." dedi.

Balkanlıoğlu, köylerde nüfus göçü yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Köydekiler şehre gelince köydeki geniş araziler, otlaklar önceden ekonomiye kazandırılırken şimdi geniş alanlarda yağan yağmurlarla insan boyunu geçen otlar büyüyor ve kuruyor, heba oluyor. Ekonomiye kazandıramıyoruz. Bu teşvikler sayesinde hayvancılığımız hak ettiği yeri alacaktır. Vatandaşlarımızın bu teşviklerden yararlanabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle irtibata geçmesi lazım. Hangi tür tarımsal faaliyetlere ne tür teşvikler var görüşebilirler."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ise Bakanlık tarafından yürütülen projenin kentte hayvancılığına büyük katkı sağlayacağına dikkati çekti.

Proje kapsamında 6 milyon liranın üzerinde hibe uygulandığını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

"Proje kapsamında 30 bin lira hibe karşılığında 122 genç çiftçiye, her bir işletmeye 6'şar adet olmak üzere toplam 732 büyükbaş hayvan, 47 genç çiftçiye, her bir işletmeye 40'ar adet olmak üzere toplam bin 880 küçükbaş hayvan, 29 genç çiftçiye, her bir işletmeye 40'ar adet olmak üzere toplam bin 160 arılı kovan ve ekipmanları ile 7 genç çiftçiye 500'er adet kanatlı hayvan temin edilmiştir. Teslim edilen bu hayvanlar karşılığında 205 genç çiftçimize uyguladıkları hayvancılık projeleri karşılığında 6 milyon 150 bin liralık hibe uygulanmıştır."

Yılmaz, hayvancılığın geleceği ve sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli olan Genç Çiftçi Projesi sayesinde Ordu'da 18-40 yaş arası 205 genç girişimcinin hayvancılık işletmesi kurmasının sağlandığını, kurulan bu işletmelerin hem mevcut hayvan sayısının artmasına hem de ilde hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Projenin en değerli tarafının, Türkiye'de yaşlı kesim tarafından yürütülmekte olan hayvancılık faaliyetlerine genç nüfusun kazandırılması olduğunu dile getiren Yılmaz, "2017 ve 2018 yıllarında da uygulanacak proje ile ilimizde tarım ve hayvancılıkla uğraşan genç çiftçi sayısının artmasını hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Genç Çiftçi Projesi'nden faydalanan Hakan Günaydın, "Teşviklerin devamını da bekliyoruz. Biz bundan sonra daha da verimli olmaya çalışacağız." diye konuştu.

Tufan Us ise projeye ilk başvuranlardan biri olduğunu kaydederek, "Bize sunulan bu imkanlarla elimizden gelenin en iyisini yapıp ülke hayvancılığına destek olmak istiyoruz. Bizlere bu imkanı sunan herkese teşekkür ediyorum." dedi.