Bursa'daki fuarlara 1,2 milyon ziyaretçi bekleniyor

05 Ocak 2016 Salı

BURSA (AA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ işbirliğiyle 2016'da düzenlenecek fuarlara 1 milyon 200 bin ziyaretçi beklendiği bildirildi.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, odanın Altıparmak'taki binasında düzenlenen basın toplantısında, Bursa Fuar Alanı'nın kente yetmediğini söyledi.

Bursa'ya yeni bir fuar alanı yapmak için Büyükşehir Belediyesi ile çalışma yaptıklarını, proje tamamlandığında kamuoyuna konuyla ilgili bilgi verileceğini belirten Burkay, "Büyükşehir Belediyesi ve BTSO olarak dünyanın sayılı fuar merkezlerinden birini Bursa'ya kazandıracağız. Bu sene projenin startını inşallah vermiş oluruz; Türkiye'nin en büyüğü olacak" dedi.

Burkay, dünyadaki önemli üretim merkezlerinin fuarcılıkta atağa kalktığını dile getirerek, "Bu coğrafyanın en önemli üretim merkezi olduğumuza göre fuarcılığın da merkezi olacağız. Türkiye, fuarcılığın merkezi olacak. Bursa da fuarcılıkta Türkiye'nin ve bölgenin merkezidir" diye konuştu.

Kentin ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Burkay, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda, 2015 yılı boyunca Küresel Fuar Acentesi ile 32 ülkeden bin 500 iş adamını yurt dışı fuarları ile buluştururken, kentte düzenlediğimiz fuarlar ve Ticari Safari Projesi ile 70 ülkeden 3 bin kişilik alım heyetini ağırladık. Üretimin merkezi Bursa, fuarcılığın da merkezi olmak zorunda. 2015 yılı boyunca Türkiye'de ilk olma niteliğindeki Ev ve Stil Fuarı, İş Kontratları Fuarı, COHO ve dünyanın kapalı alandaki ilk Blok Mermer Fuarı ile İnşaat Fuarı'nı gayrimenkul özel bölümüyle gerçekleştirdik."

- "3 yılda 12 yeni fuar projesini hayata geçirmek istiyoruz"

TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü de 2015 yılında BTSO ile yapılan işbirliklerinin kentin fuarcılık vizyonuna yeni bir bakış açısı kazandırdığını söyledi.

Kente yeni ve önemli fuarlar kazandırdıklarını anlatan Ersözlü, şu bilgileri verdi:

"2015 yılında 16 fuar organizasyonu düzenledik. Fuarlarımıza 32 ülkeden 2 bin 18 firma katıldı. BTSO'nun Ticari Safari Projesi'nin de katkısıyla düzenlediğimiz fuarlarda 70 ülkeden 953 bin ziyaretçi ağırladık. Fuarlarımıza Bursa dışından 448 bin ziyaretçi geldi. Şehre her gelen kişinin ortalama 900 lira katkısı olduğunu düşünürsek, şehir ekonomisine 400 milyon liralık katkı sağladık. BTSO ile Bursa'da 3 yılda 12 yeni fuar projesini hayata geçirmek istiyoruz. 2016'da düzenlenecek 15 fuarda 50 ülkeden 2 bin 500 firma, 75 ülkeden 1 milyon 200 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz."

- "Bursa'yı fuarcılıkta önemli bir yere taşımayı hedefliyoruz"

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da doğru zamanda, doğru mekanda üretilen malı doğru şekilde satmak gerektiğini dile getirdi. Karaloğlu, şunları kaydetti:

"El birliğiyle Bursa'yı fuarcılıkta önemli bir yere taşımayı hedefliyoruz. En önemli başarımız Bursa'da oluşturduğumuz sinerji. Herkes hangi konuda neyi yapması gerekiyorsa onu yapıyor. Bursa, İstanbul'dan sonra en önemli fuar destinasyonuna sahip bir kent. Körfez geçiş ve hızlı tren projelerinin hayata geçmesiyle Bursa, büyük bir avantaja sahip olacak. Bu yatırımlar Bursa'da fuarcılığın gelişimine büyük katkı sağlayacak. Kente 2015 yılı boyunca 3 bin profesyonel ziyaretçi getirmek kolay bir iş değil."

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Bursa'nın üretimde hamle yapan bir şehir olduğunu vurgulayarak, ilin tüm sektörlerde gelişim içerisinde olduğunu belirtti. 

Altepe, Bursa'nın her taraftan göç aldığına işaret ederek, "Suriye'den, Avrupa'dan yeni üretim ortakları geliyor. Doğuya ve bölgemize doğru büyük bir göç var. Önemli olan ürettiğimizden daha fazla kazanmak, katma değerli üretimin payını arttırmak. En büyük eksikliğimiz kendimizi tanıtamamak. Dış dünyaya gittiğimizde bunu görebiliyoruz. Bizi Arap ülkeleriyle karıştırıyorlar. Bursa'yı yakından görmeleri gerekiyor. Ne kadar anlatırsak o kadar başarılı oluruz" değerlendirmesinde bulundu.