Safranbolu'nun UNESCO'ya alınışının yıl dönümü

16 Aralık 2016 Cuma

KARABÜK (AA) - Karabük'ün tarihi evleriyle ünlü Safranbolu ilçesinin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınışının 22. yıl dönümü dolayısıyla program düzenlendi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Mustafa Yaşar Güneş, "Kendini koruyan kent" sloganıyla Safranbolu'nun kendisini koruduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini anlatan Güneş, "Göz bebeğimiz konumundaki Safranbolu için bütün imkanlarımızı kullanıyoruz. Bu anlamda taşınmaz kültür varlıklarının onarımına katkı sağlanmasına dair yönetmeliğimiz var. Bu kapsamda uygulama ve proje yardımları gerçekleştiriyoruz. Son 5 yıllık dönemde bu yardımlar kapsamında 91 tescilli yapımıza 939 bin lira gibi proje yardımı sağlandı, 51 tescilli yapımıza da yaklaşık 2 milyon liralık uygulama yardımı yapıldı." ifadesini kullandı.

Bünyesinde bin 404 sivil mimari, 227 kültürel yapı olmak üzere yaklaşık 2 bin yapı bulunduran Safranbolu'nun her türlü desteği ve katkıyı hak ettiğini vurgulayan Güneş, şöyle konuştu:

"Safranbolu olarak şanslıyız, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğümüz var. Belki de Türkiye'de 81 vilayet içerisinde ilk defa bir ilçemizde koruma kurulumuz kuruldu ve koruma kurulumuz çok değerli akademisyenlerden teşekkül etmiş durumda. Yerinde korumayla ilgili kriterler belirleniyor, parsel, ada, yapı, koruma amaçlı imar planı ölçeğinde korumalar yapılıyor. Bu Safranbolu için Koruma Bölge Kurulunun burada bulunuyor olması çok ciddi bir şans ve katkıdır."

- "Arkeolojik kazılar uzun soluklu çalışmalar"

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde "Hadrianaupolis Antik Kenti" olduğunu ve bu bölgede kazı çalışmalarının yapıldığını belirten Güneş, "Safranbolu'da bilimsel mahiyette bir kazı çalışması diyebileceğim, 2013 yılından beri sürdürülen bir kazı çalışmamız var. Bu kazı çalışmasında 4 yıllık dönemde bütçemizden 294 bin lira gibi bir rakam tahsis etmiş durumdayız. Tabii bu kesinlikle yeterli değil. Arkeolojik kazılar hem zaman isteyen, titiz çalışma gerektiren uzun soluklu çalışmalar. Bu anlamda bizim özellikle belediyeden bu kazının ve ileride yapılması gereken diğer kazıların maddi destek anlamında desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Safranbolu'da bir arkeoloji müzesi olmadığını belirten Güneş, şunları kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığında göreve başladığımdan beri 3 yıldır bunun mücadelesini veriyorum. Safranbolu'da benim daireme bağlı olan bir Kent Tarihi Müzemiz var. Biz yaptığımız değerlendirmelerde, Kültür ve Turizm İl Müdürümüz ile koruma kurulumuzun çalışmalarıyla Safranbolu'ya bir arkeoloji ve etnografya müzesi kurulmasıyla ilgili bir planlama yaptık, çalışma başlattık. Bu turizm faaliyetlerinin gelişmesinde ciddi sağlayacak. Destinasyon, günübirlik gelenlerin 1-2 gün daha kalması anlamında katkı sağlayacağını düşünüyorum."

UNESCO Milli Komisyonu Somut Kültürel Miras Komitesi Üyesi Prof. Dr. Sare Sahil de UNESCO için çok kıymetli bir "Dünya Miras Kenti" olan Safranbolu'nun, 1975 yılından beri Dünya Miras Listesi'ne girebilmek için gösterdiği gayretin, çabanın çok önemli olduğunu belirtti.

Bunu başarabilmenin kolay olmadığını dile getiren Sahil, "UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girebilmek için çok büyük emekler veriliyor, çalışmalar yapılıyor. Bunu kazandıktan sonra bu mirası kendi öz değerleriyle kullanma, yaşatma, geleceğe aktarma biçimiyle sürdürebilmek daha da zor." diye kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından "Dünya Miras Listesi'ne giriş ve Sonrasında Korumacılık Faaliyetleri" ve "Korumada Sivil Çabalar" konferansı yapıldı.

Programda Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, KBÜ Safranbolu Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysun Özköse'ye meslekteki 40. yıl dönümü dolayısıyla hediye verdi.