TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ünlütürk:
İZMİR (AA) - TÜSİAD Başkan Yardımcısı Sedat Şükrü Ünlütürk "Özellikle Çin'deki yavaşlamayla daralan pazarlar ülkemizin 2023 hedeflerini zora soktu. Böyle devam ederse bırakın 500 milyar doları, 200 milyar dolar bile ihracat yapamayabiliriz" dedi.
Ünlütürk, Ege Genç İş Adamları Derneği'nin (EGİAD) düzenlediği "Güncel gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisine bakış ve 2016'dan beklentiler" konulu seminerde 2015 yılının ekonomik gelişmelerini değerlendirdi, 2016 yılına ilişkin beklentilerini aktardı.
Türkiye açısından 2015'in zor geçtiğini belirten Ünlütürk, 2016 için atılması gereken adımlar olduğunu vurguladı.
Ünlütürk, ekonomideki sorunların sanayici tarafından birer fırsata çevrilebileceğine dikkati çekerek, "Böylesi zamanlar firmaların farkını göstermesi için önemli bir fırsattır. Bizler de kafamızı çalıştırıp rekabet şansımızı arttıralım. Nitelikli ihracat, Ar-Ge, inovasyon gibi alanlara önem vererek yüksek katma değerli üretimi arttırmalıyız'' diye konuştu.
Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ekonomilerin daralmaya gittiğini ifade eden Ünlütürk, "Özellikle Çin'deki yavaşlamayla daralan pazarlar ülkemizin 2023 hedeflerini zora soktu. Böyle devam ederse bırakın 500 milyar doları, 200 milyar dolar bile ihracat yapamayabiliriz. Çünkü global pazarlar talepte bulunmuyor" ifadesini kullandı.
Ünlütürk, asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın işverene 10 puan yansıyacağını dile getirerek, asgari ücretteki artışın sonucunda kayıt dışı istihdamın ve işsizliğin artacağını ileri sürdü.
- 2015 büyüme beklentisi yüzde 3,6
TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu da Türk ekonomisindeki büyümenin 2015 yılında yavaşladığını, martta açıklanacak 2015 büyüme verilerine göre 2015 yılında yüzde 3,6 düzeyinde büyüme ile yüzde 4,8 cari açık beklediğini söyledi.
İmamoğlu, 2015'in 3. çeyreğindeki yüzde 4'lük büyümeyi tahmin edemediklerine dikkati çekerek, bunun tüketimden ve kamu harcamalarında kaynaklı bir büyüme olduğunu ifade etti.
Tüketici güven endekslerinde iki seçim arasında önemli miktarda bir azalış olduğunu öne süren İmamoğlu, şunları kaydetti:
"Tüketici güven endekslerinde kasım ayındaki seçimlerden sonra önemli bir sıçrama oldu. Seçimden tekrar 4 yıllığına tek parti iktidarının çıkması bunu etkiledi. Ayrıca vaatlerin uygulanması, asgari ücrette ve emekli kesime yapılan zamlar tüketimi canlandırdı diyebiliriz."
İmamoğlu asgari ücretteki artışın yıl sonuna kadar ekonomiyi canlandıracağını vurgulayarak, “Arttırılan alım gücü, emtia fiyatlarının artmasıyla zaman içinde eriyip birbirini eşitleyecek. Yıl sonuna doğru bu alım gücünün kaybolduğunu göreceğiz. O nedenle 2016 ve 2017’de enflasyon daha ciddi şekilde karşımıza çıkacak” diye konuştu.
İnşaat sektörünün 2016’da yükselişine devam edeceğini söyleyen İmamoğlu, “Büyükşehirlere olan göç hızla devam ediyor. Bir de kentsel dönüşüm var. Bunlar nedeniyle kiralık ev bile bulmak zor olduğundan inşaat sektörü gelişmeyi, büyümeyi sürdürecektir” ifadelerini kullandı.