Yahya Kemal, vefatının 58. yılında anıldı
İSTANBUL (AA) - Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yahya Kemal Beyatlı, vefatının 58. yılında düzenlenen etkinlikte anıldı.
Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün "Şiir Okulda Projesi" kapsamında hazırladığı etkinlik, Kabataş Erkek Lisesinde gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, insanın en temel özelliklerinin sanat, estetik ve zarafet olduğunu belirterek, "Siz sevgili gençlere ulaşmak için, sizlerin güzel yüreklerine bunları nakşetmek için buradayız. Bir sevdamız var. Onun için buradayız. O sevdamız sizlersiniz ve ülkemiz Türkiyemiz." dedi.
Arpacı, Türkiye'nin muhteşem bir coğrafyaya ve tarihe sahip olduğuna vurgu yaparak, "İçeride ve dışarıda hainler, alçaklar var. Çünkü biz büyük bir milletiz. Kadim bir medeniyete sahibiz. Şiirimizi, edebiyatımızı, sanatımızı iyi bilmeliyiz. Kaybolan hafızamızı, yeniden inşa etmek zorundayız. Biz kimiz, neyiz, nasıl bir tarihin çocuklarıyız? Bu soruların cevabı, bugün burada. Biz şerefli, şanlı bir tarihin ve kahraman bir ecdadın torunlarıyız. Şiirler içimizde olsun ki dünyaya barış, sevgi, merhamet ve şefkat gelsin. İçimiz pas tuttu. İnsanlık ölüyor. Çocuklar, kadınlar, masumlar ölüyor. Mazlumlar ah ediyor ama insanlık nerede?" diye konuştu.
Terör saldırılarına değinen Arpacı, "10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde insanlar katlediliyor. Sözde kınamalar yetmez. Biz bu yüzden başımızı dik tutacağız. Onurlu olacağız. Vatan, millet, memleket dediğimiz zaman kendi değerlerimizi, tarihimizi iyi bilmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.
- "Türkçe'nin en güzel örneklerini, edebiyatımıza kazandırmıştır"
Kabataş Erkek Lisesi Müdürü Fatih Güldal da Beyatlı'nın, coşkun bir nehir gibi konuşan, söyleyen önemli bir şair olduğunu dile getirdi.
Usta şairin, "Türkçem ağzımda anamın ak sütü gibidir." dizesine atıfta bulunan Güldal, "Türkçe'nin en güzel örneklerini, edebiyatımıza kazandırmış bir şairdir." değerlendirmesinde bulundu.
Güldal, Beyatlı'nın şiirseverlerin gönlünde edindiği yere de işaret ederek, "Birçok Türk şehrinden önce fethedilmiş olan Balkan şehirlerinin bugün Türk insanının kalbinde, zihninde unutulmayacak iz bırakmasının en büyük nedenlerinden biri, Yahya Kemal'in yazdığı o veciz eserleridir. Dolayısıyla edebiyat geleneği çok güçlü bir okulda onu anmaktan duyduğum mutluluğu arz etmek isterim." dedi.
- "Osmanlı kültürü ile cumhuriyet arasında milli bir köprü kurmuştur"
Etkinliğin proje koordinatörü şair ve yazar Hüseyin Akın ise projenin Tevfik Fikret, Ziya Osman Saba, Mehmet Akif Ersoy, Nazım Hikmet, Sezai Karakoç, Ülkü Tamer ve Cahit Zarifoğlu gibi önemli şairlerle devam edeceğini söyledi.
Akın, Beyatlı'nın Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en önemli temsilcilerinden olduğunun altını çizerek, "Milli duruşu, vatan ve millet sevgisiyle Türkiye'nin geleceğine örnek teşkil eden bir düşünce adamıdır. Osmanlı kültürü ile cumhuriyet arasında milli bir köprü kurmuştur." değerlendirmesini yaptı.
Ünlü şairin "Mısra benim haysiyetimdir" sözünü hatırlatan Akın, şunları kaydetti:
"Şiirini beyit ve manzumeden kurtarıp, mısraya güçlü bir özellik kazandırmıştır. Paris'in büyülü dünyasıyla kendi uygarlığını yorumlayarak, yeni bir 'biz' anlayışı ortaya koymuştur. Osmanlı'yı ilk kez şiirsel bir algıyla kaleme almış ve bununla da kalmayarak, Osmanlı'yı İstanbul'da, İstanbul'da Boğaziçi'yle, Üsküdar'ı Pera ile simgesel bir anlama kavuşturdu."
Beyatlı'nın Aşiyan Mezarlığı'ndaki kabrinin de ziyaret edildiği etkinlik kapsamında, şairin fotoğraflarından oluşan sergi açıldı ve kısa bir belgesel gösterildi.
Şiir dinletisi de yapılan etkinlikte, öğrencilerin sunumlarıyla "Hatıralarla Yahya Kemal", "Yahya Kemal'in İstanbul'u", "Yahya Kemal'in Şiirlerinde Tarih" ve "Yahya Kemal ve Türk Musikisi" konulu paneller düzenlendi.