SEKA Kağıt Fabrikası'na "özel müze" statüsü verildi
KOCAELİ (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olarak hizmete açılan cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşlarından Kocaeli'deki SEKA Kağıt Fabrikası'na "özel müze" statüsü verildiği bildirildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığınca şubat ayında fabrikanın özel müze statüsüne alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunulduğu belirtildi. Bakanlığın yapılan incelemelerin ardından fabrikayı SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Müzesi adıyla özel müze statüsüne alınmasına karar verdiği aktarıldı.
Bakanlığın kararı doğrultusunda, SEKA Kağıt Fabrikası'nın Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait ilk özel müze olduğu vurgulanan açıklamada, SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Müzesi'nin dünyada resmen tanındığı ifade edildi.
Açıklamada, 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulu ve 16 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçilerin kağıdın yapım sürecini görebileceği bildirildi. Kağıt üretim sürecinde kullanılan tüm makine ve ekipmanları barındıran müzedeki 5 matbaa makinesinin de bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildiğine işaret edildi.
Sergilenen makineler arasında fabrikanın açıldığı 1936'dan kapandığı güne kadar 70 yıl boyunca çalışan kağıt makinesinin de olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Müzede bugüne kadar kağıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra sergilenecek örnekler, on binlerce fotoğraf, belge ve objenin içinden titizlikle seçildi. Sergide, Roma Dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kağıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Ayrıca, müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabiliyor."
Açıklamada, SEKA Kağıt Fabrikası'nın kurucusu Mehmet Ali Kağıtçı'ya ait kitap, belge ve dokümanın müzede kendi adını taşıyan salonda sergilendiği kaydedildi.