Ihlamurun fiyatı ada çayına yaradı
TEKİRDAĞ (AA) - Vatandaşlar, fiyatıyla "cep yakan" ıhlamur yerine bu yıl da ballıbabagiller familyasından ada çayını tercih ediyor.
Son yıllara kadar hemen hemen her evde kaynatılan, fiyatının zirve yapması sonrası iki yıldır gramla alınmaya başlayan ıhlamurun kilogram fiyatı 200 liranın altına inmedi. Fiyatının yüksekliği nedeniyle ıhlamurun yerini dört bir fiyattaki kilogramı 50 liradan satılan ada çayı almaya başladı.
Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda talebin fazla olması nedeniyle ıhlamur fiyatının arttığını ve hala olması gerektiği seviyelere düşmediğini söyledi.
Fiyatlardaki artış nedeniyle tüketicinin dermatolojik olarak daha faydalı ve ucuz olan ada çayı gibi alternatif çaylara yöneldiğini belirten Ercan, şu değerlendirmede bulundu:
"Artık ada çayı ıhlamuru geçmeye başladı. Tüketiciler klasik ıhlamur yerine artık ada çayını tercih etmeye başladı. Tüketicinin ada çayını tercih etmesinin nedenlerinden birisi de ıhlamur fiyatlarında son yıllarda anormal olan fiyat artışı. Bu kış ocaklarda ıhlamur yerine daha çok ada çayı kaynayacak. Eskiden ıhlamur almaya gelen 10 kişiden 5'i artık ada çayı alıyor. Ihlamurun fiyatı geçen yıla göre biraz düşse de yine olması gerektiği fiyatlarda değil."
- "Ada çayı ıhlamurdan üstün"
Ercan, tüketicilerin bitki çayları hakkında artık daha bilinçli olduğunu söyledi.
Ada çayının dermatolojik olarak ıhlamurdan üstün bir bitki olduğunu anlatan Ercan, "Mesela ıhlamurun mikrop kırıcı özelliği yok. Ihlamurun yumuşatıcı sakinleştirici özelliği vardır. Ada çayı antimikrobiyaldir. Mikropları öldürür. Bu dönemlerde tüketiciler farklı bitki çaylarını da tercih etmektedir." ifadelerini kullandı.
Tekirdağ'da aktarlık yapan Hasan Bedel de, Ihlamur fiyatlarının geçen yıl gibi yüksek seyrini devam ettirdiğini belirtti.
Son iki yıldır yüksek fiyat nedeniyle ıhlamura talebin oldukça azaldığını ifade eden Bedel, "Ihlamurun kilosu çiçek olarak 200 lira. Fiyatın yüksek olması tüketiciyi farklı bitki çaylarına yönlendiriyor. Böylece tüketici ada çayına, Kuşburnuna ve diğer alternatif çayları tercih ediyor. Ihlamurun yerinin yüzde elli olarak ada çayı aldı diyebiliriz." sözlerine yer verdi.