EGD 8. Küresel Isınma Kurultayı
İZMİR (AA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, küresel iklim değişikliğinin sonucu olarak ortaya çıkan yağış düzensizlikleriyle mücadele etmek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen 8. Küresel Isınma Kurultayı, Tarihi Havagazı Kültür Fabrikası’nda yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, küresel iklim değişikliğinin getirdiği tehlikenin farkında olduklarını, 2020 yılında İzmir olarak karbon salınımını yüzde 20 azaltma yönünde verdikleri taahhüdü yerine getirme hedefiyle çalıştıklarını belirtti.
Raylı sistem yatırımlarıyla 2019’da 250 kilometrelik bir ağ kuracaklarını, 20 araçla deneme sürecinde olan elektrikli otobüsleri tüm kente yaygınlaştırmayı planladıklarını anlatan Kocaoğlu, “Küresel ısınmanın getirdiği yağış düzensizlikleriyle mücadele etmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Sellere neden olan yağmur suyunu kanalizasyondan ayırmak için 355 kilometrelik yatırımı tamamladık, gelecek yıl 140 kilometre daha tamamlanacak.” dedi.
Kentin çanak şeklindeki yapısı nedeniyle bazı bölgelerde yaşanan sorunları pompalarla aşmaya çalıştıklarını dile getiren Kocaoğlu, “Bazı noktalarda pompa sistemiyle suyu denize atmaya çalışıyoruz. Deniz med cezirle yükselmediği müddetçe pompa yeterli oluyor. Ancak deniz yükseldiğinde yağmur yağmasa bile sıkıntı yaşayabiliyoruz, örneğin Kordon’u deniz suyu basabiliyor.” diye konuştu.
Kocaoğlu, küresel ısınmanın sadece bir belediyenin ve ülkenin çalışmalarıyla önlem alınarak yok edilecek bir sorun olmadığını sözlerine ekledi.
- Sektörel medyanın önemi
AA Ekonomi Finans ve Enerji Yayın Yönetmeni Fırat Gazel, Türkiye’nin enerjide dönüşümü çabalarında medyanın daha aktif rol alması gerektiğini, bu konuda da ana akım medyadan ziyade sektörel medyanın etkili olabileceğini ifade etti.
Sektörel medyanın henüz istenen noktada olmadığına işaret eden Gazel, enerji alanında rüzgar ve güneş gibi alt dallarda uzmanlaşacak medyaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Gazetecilerin sıkıntılı ekonomik koşullarda çalışan, iş güvenliği olmayan, bu yüzden de patronlarının faaliyet gösterdiği sektörlerde haber yapmaktan çekinen insanlar olduğunu ifade eden Gazel, gazetecinin hukuk servisleriyle iyi organize olmuş enerji şirketleri karşısında çok güçlü olmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi.
Mevcut durumda enerji medyasına yatırım yapan Anadolu Ajansı dışında bir medya kuruluşu bulunmadığına işaret eden Gazel, “AA olarak enerji bülteni için son 2 yılda 20 kişiyi istihdam ettik. Sadece İngilizce üzerinden yayın yapıyoruz ama medyanın geneline baktığımızda enerji sektörünün büyümesine uygun bir medya hareketliliğinin olmadığını görüyoruz. Halbuki o kadar çok alan var ki, örneğin güneş, rüzgar gibi alanlar başlı başına kendi medyalarını oluşturabilecek güçte.” dedi.
Türkiye’nin enerji yatırımları, millileşme stratejisi, yerli üretim hedefleri ve tercihlerinin tartışılabileceği bir ortamın oluşamadığını kaydeden Gazel, yeterli derinliğe sahip olmayan medyanın yanında akademik alanda da çok fazla ilerleme kaydedilemediğini vurguladı.
Gazel, bu ortamda bürokratların mallarını satmaya çalışan şirketlerin lobi kuruluşlarıyla baş başa kaldığını belirterek, “Bu açmazı gidermek için sektörel medyanın güçlendirilmesi gerekiyor. İnternet üzerinden gelişmeye çalışan bir sektörel medya var, bunun desteklenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
- Yerli yatırımlar
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever ise enerji yatırımcıları olarak bakış açısını değiştirme zamanının geldiğini, santral kurmanın yanında bu yatırımlarda kullanılan komponentlerin de üretilmesine ağırlık vermek durumunda olduklarını söyledi.
Vatansever, yenilenebilir enerji komponentleri üretiminde açıklanan yatırım teşviklerinin neticesini almaya başladıklarını, Danimarkalı LM Windpower şirketinin Bergama’da yatırım kararı aldığını belirterek, “Şirket rüzgar enerjisi santrallerine kanat üretimi için 40 milyon liralık yatırım kararı aldı. 13 Temmuz’da temeli attı, 15 Temmuz’da hepimizin bildiği o olaylar yaşandı, biz ‘ne olacak’ derken 2 gün sonra sanayi bölgesinin hesabına parayı gönderdi. Bu ülkenin geleceğine inandılar, bizim de heyecanımızı gördüler.” diye konuştu.
Panelde konuşan Seferihisar Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ise enerji kooperatifleri yoluyla halkın da yenilenebilir enerji hareketine katılımını artırmak için başlattıkları projeler hakkında bilgi verdi.
Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural da yapılan anketlere göre Türk çiftçisinin genel olarak küresel ve ulusal iklim değişikliği sorunundan haberdar olduğunu ancak farkındalığın güçlendirilmesi ve onlara yön verilmesi için bakanlıkların daha yoğun çalışması gerektiğini kaydetti.
Panelde Habertürk Gazetesi Yazarı Dilek Gappi ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Selim Türsen de konuştu.