"Tel kırma" Gaziantepli kadınların gelir kapısı oldu

21 Kasım 2016 Pazartesi

GAZİANTEP (AA) - Genç kızların çeyizlerinin önemli parçaları arasında yer alan Bartın yöresine ait "tel kırma", Gaziantep'te "Antep işi"ne rakip oldu.

"Antep işi" gibi işlemesi meşakkatli olan tel kırma, kentteki kadınların gelir kapısı haline geldi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GASMEK) bünyesinde açılan tel kırma işlemeciliği kursuna katılan kursiyerler, bir yandan tel kırmanın inceliklerini öğrenirken bir yandan da yaptıkları ürünleri satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

Altın ve gümüş telleri kırarak tüller üzerine çeşitli motifler oluşturan kadınların hazırladığı yatak örtüsü, gelin duvağı, kına eldiveni, masa örtüsü ve namaz dolağı gibi el işleri, evlilik çağındaki genç kızların çeyizlerini süslüyor.

Tel kırma eğitmeni Sakine Taşkınvardar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bartın yöresine ait tel kırma işinin son yıllarda Gaziantep'te yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Kursiyerlerin kursa ilk başladıklarında zorlandıklarını anlatan Taşkınvardar, "Bir süre sonra hoşlarına gidiyor. Severek yapıyorlar. Kursiyerlerimiz iyice öğrendikten sonra sipariş almaya başlıyorlar. Hem bir gelir elde ediyorlar hem de kızlarına çeyiz hazırlıyorlar." dedi.

Tel kırma kursuna yoğun ilgi olduğunu vurgulayan Taşkınvardar, kurslarında sabah ve akşam ayrı olmak üzere 30 kursiyerin eğitim aldığını belirtti.

Taşkınvardar, şunları anlattı:

"Tel kırma öğretilen kurslarda kasnak ve iğne ile çalışıyorlar. Biz tül üzerinde kasnaksız ve iğnesiz çalışıyoruz. Telleri kırmamak için ağır taş üzerine tülleri koyarak işliyoruz. İğne kullanmadan telleri işliyoruz. Kasnaksız ve iğnesiz çalışmayı biz geliştirdik. Böylece yaptığımız desenler kırılmıyor. Daha rahat çalışılıyor. Yeni başlayan bir kursiyerimiz bir tepsi örtüsünü yaklaşık bir haftada çıkarabiliyor. Bir oda takımı, işlemesine ve modeline göre yaklaşık 1,5- 2 ay arası sürüyor. Antep işi gibi çok ince bir iş. Teller tek tek kırılarak yapılıyor. Sabır isteyen güzel bir iş. Kursiyerler toplamda 200 lira kadar masraf yapıyor ama siparişler, emek ağırlıklı olduğu için bin 500-2 bin 500 arası satılıyor. Antep işi yöreye ait vazgeçilmez bir nakış türü. Tel kırma da onun gibi ince işçilik isteyen bir teknik. Ama şimdiki nesil daha parıltılı, ışıltılı şeylerden hoşlanıyor. O yüzden tel kırma Antep işine rakip diyebiliriz."

- Siparişler gelmeye başladı

Kursiyerlerden Elif Cap, yaklaşık bir yıldır geldiği kursta artık sipariş üzerine çalışmaya başladığını söyledi.

Kursa başlarken tedirginlikleri olduğunu anlatan Cap, şöyle konuştu:

"İlk başta biraz zorlandım ama elim alıştıkça düzgün yapmaya başladım. Kendim için de işliyorum. Sipariş de almaya başladım. Çok emek harcıyorum. Bir oda takımı yapmam bir ay sürüyor. En çok oda takımı, namaz dolağı siparişleri alıyorum. Kursa başladığımdan beri öz güvenim arttı. Burada arkadaşlarım oldu. Ev ekonomisine katkı sağlamaya başladım. Çok mutluyum. Başta Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olmak üzere bu kursları açan herkese teşekkür ederim."

Kursiyerlerden Rabia Gültoz da bir ay öce başladığı kurs sayesinde para kazanmaya başladığını belirterek, "Siparişle duvak yaptım. Şimdi kendim için duvak yapıyorum. Onu tamamladıktan sonra oda takımı yapmaya başlayacağım. Tel işlemekten çok zevk alıyorum. Evde oturan kızlara buraya gelmelerini tavsiye ediyorum. İyi ki burası açılmış." dedi.