Domates arazilerindeki muz seraları üreticiyi sevindirdi

21 Kasım 2016 Pazartesi

MERSİN (AA) - Mersin'in Silifke ilçesinde birkaç yıl öncesine kadar domates yetiştirilen seraların yükseltilerek muz üretilebilir hale getirilmesiyle yetiştirilen ürünler çiftçiyi sevindirdi.

Daha önce domates üretimi yapan çiftçiler, ürünlerinin para etmemesi nedeniyle seraları yükseltip muz serası haline getirdi.

Yaptıkları seralardan olumlu sonuçlar alan ve bu ürünün hasadına başlayan üreticiler, geçen yıl 4 bin dönüm olan üretim alanını bu yıl da yeni ekim alanlarıyla 6 bin dönüme çıkardı.

İşçiliğinin domatese göre daha az olması ve fiyatların üreticiye kazandırması nedeniyle muz üretimine yönelen çiftçilerin, üretim sahasını daha da genişletmesi bekleniyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede halihazırda en çok yetiştirilen ürünün çilek olduğunu ancak son yıllarda muzun da yetiştirilmeye başlandığını belirtti.

Muz hasadının hızla devam ettiğini belirten Doygun, "Yıllardır çilek ve domatesten yeteri kadar ürün aldık. Ancak kazanç sağlayamadık. Bunun için domates ve çilek tarlalarımızda artık muz seraları yükseliyor. Silifke muzunun kalitesi, görünümü, aroması çok güzel, Türkiye'nin her yerinden inanılmaz talepler var. Çilek ve domatesin masrafı çok. Ancak muzun masrafı az. Muz da kazancımızın iyi olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda muz üretimi daha da yaygın hale gelecektir çünkü ilçemizdeki toprak yapısı ve iklimi muz üretimine çok uygun." diye konuştu.

Atayurt Hal Derneği Başkan Yardımcısı Osman Taşçı da daha önce muz üretiminin ağırlıklı olarak Anamur ilçesinde yapıldığını ancak son yıllarda Silifke'de de üretimin yaygınlaştığını söyledi.

Muz üretiminde iyi kalite yakaladıklarını anlatan Taşçı, "Çiftçilerimizin hasat ettiği muzun işleme ve paketlenmesi de Atayurt'taki soğuk hava tesislerinde gerçekleştiriliyor. Önümüzdeki yıllarda muz üretiminde Silifke'nin birinci sıraya gireceğine inanıyorum. Çiftçilerimiz de şu anki durumlarından memnunlar." değerlendirmesinde bulundu.