AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık:
MALATYA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, cinsel istismar düzenlemesine ilişkin, "İlk beyanında erken evliliğin ceza olduğunu bilmeyen çiftler, evliliklerini resmiyete döktülerse bu konuda mağduriyeti ortadan kaldırmak için bir çalışma yapıyoruz." dedi.
Çalık, Malatya'da düzenlediği basın toplantısında, terörle mücadele konusunda özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da PKK ile mücadelenin sonuna kadar sürdüğünü, bu vesileyle oradaki vatandaşların mağduriyetlerini gidermek üzere 23 kentte sosyo ekonomik gelişmişlik seviyesini yükseltmek için çok önemli kalkınma hareketinin adımlarını attıklarını söyledi.
FETÖ ile mücadelenin ara vermeksizin devam ettiğini belirten Çalık, bunların yanı sıra Türkiye'nin değişim ve gelişiminin de sürdüğünü anlattı.
Çalık, "Bu süreci yaşarken hepinizin yakından takip ettiği hükümet sistemleriyle ilgili yapılan çalışmalar ve görüşmelerimiz var. Özellikle Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ilk günden itibaren söyledik. Tüm siyasi partiler yeni bir anayasayı Türkiye'nin gündeme getirdi. Yeni bir anayasa için geçmiş dönemlerde siyasi partilerle görüşmeler yaptık. Her siyasi partiden üçer temsilci alarak komisyonumuzu kurduk fakat masayı terk edip giden siyasi partiler oldu." ifadelerini kullandı.
AK Parti olarak çalışmaların sürdüğü, yeni anayasada bir revizyon yapılacağı ve çok ciddi anlamda Türkiye'nin ihtiyacı olan hükümet sisteminin değişmesinin en önemli taleplerinden sadece biri olduğunu dile getiren Çalık, bir kişi ya da parti için asla böyle bir talep istenmediğini vurguladı.
Çalık, konuşmasına şöyle devam etti:
"Herkesin şunu çok iyi bilmesi gerekmektedir. Şu anki sistem parlamenter sistem değildir. Yeni bir sistem ihtiyacı çok net ortaya çıkmıştır. Herkesin bu sistem değişikliğinin bir ülke meselesi olduğunu bilmesi gerekir. Bu mesele ne AK Parti ne MHP ne CHP'nin ne de diğer siyasi partilerin meselesidir. Bu mesele Türkiye Cumhuriyeti'nin beka meselesidir. Parlamenter sistemle devam ettiğimiz sürece koalisyonlara mahkum oluyoruz, istikrarsızlık alıp başını gidiyor. Yürütmenin yargıya, yargının yasamaya sürekli müdahaleleri söz konusu oluyor. Bizim ilkeler üzerinden baktığımızda kuvvetler ayrılığının net bir şekilde tarif edildiği, yürütmenin yasamaya ve yargıya müdahalelerinin olmadığı bütün kuvvetlerin birbirinden ayrılıp güçlendirildiği bir sistem istiyoruz. Talep ettiğimiz sistemde TBMM'nin güçlendirildiği, yürütmenin güçlendirildiği ve milletin de taleplerinin değer bulduğu bir yapıyı gönülden arzu ediyoruz."
- "Erken yaştaki evliliklerin teşvik etmesi söz konusu değil"
Bir gazetecinin, cinsel istismar düzenlemesine ilişkin sorusu üzerine Çalık, AK Parti'nin çocuklar, bebekler, kızlar ve engelliler konusunda çok hassas olduğunu söyledi.
Erken yaşta evlenen ve resmi evlilik yaşına gelmediği için sonrasında resmi evlilik yapan çiftlerin yaşadığı mağduriyete istinaden bu önergenin verildiğine dikkati çeken Çalık, partisinin TBMM'de ilk kez erken yaştaki evlilikleri inceleme komisyonu kurduğu ve bunun sebeplerini incelediklerini anımsattı.
Ortaya çıkan sebepleri kaldırmak için çalışmalar yaptıklarını bildiren Çalık, "Masadan bir kaşık eksilsin diye kızlarımızı evlendirelim düşüncesini ortadan kaldırmak için çalışma yaptık, ekonomik sebepleri ortadan kaldırmak için sosyal yardımlarla ailelere destek verdik. Eğitimi 12 yıla çıkardık, kız çocukların okullaşma oranını yüzde 99'lara yükselttik. Erken yaşta evlilikler ortadan kaldırılsın diye AK Parti olarak önemli düzenlemeler yaptık. Erken yaştaki evlilikleri engellemek için sebeplerini araştıran ve çözüm bulan AK Parti'nin erken yaştaki evlilikleri teşvik etmesi asla söz konusu değildir." şeklinde konuştu.
Kendilerinin erken yaşta evliliklerin ortadan kaldırılması ve sıfırlanması gerektiğini düşündüklerini, 2002'de iktidara geldiklerinde erken yaşta evlilik oranının yüzde 8,2 olduğunu, yaptıkları düzenleme ve uygulamalarla bu oranın yüzde 5,2'ye gerilediğine işaret eden Çalık, şöyle konuştu:
"Tecavüz ve cinsel istismarda bulunan kişi asla bundan yararlanmayacak ve bu yasa bir kereliğine çıkarılacak, ikincisi asla çıkmayacak. Meclisten çıkarıldığı tarihten önce geriye dönük uygulanacak. İleriye dönük asla uygulanmayacak, 17 yaşın altında evlilik gerçekleştiren kız çocuklarımızın ilk beyanları esas alınacak. İlk beyanında erken evliliğin ceza olduğunu bilmeyen çiftler, evliliklerini resmiyete döktülerse bu konuda mağduriyeti ortadan kaldırmak için bir çalışma yapıyoruz. Eğer bir tecavüz veya cinsel istismar varsa, bu ilk beyanlarında dile getiriyorlarsa ne tecavüzcüye ne de cinsel istismarcıya af var, ne de geriye dönük yasal bir düzenlemenin işlemesi var. Tecavüzcü ve cinsel istismarı yapan kişi en ağır cezayla cezalandırılacak ve bu cezayı çıkaran da biziz."
- "Mağduriyetlerin giderilmesi Meclisteki bütün partilerin görevi"
TBMM'de kurulan Aile Bütünlüğünü Koruma Komisyonunda bir kadının, severek küçük yaşta evlendiği daha sonra ise uzman çavuş olan eşinin hapse girdiği ve mağdur olduğunu anlattığı bir konuşma yaptığını anımsatan Çalık, komisyonda görevli CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'ın ise bunun üzerine "Evet burada kadın ve çocuklar mağdur. Bunlar için ayrı bir çalışma yapmamız gerekir." ifadelerini kullandığını kaydetti.
O gün komisyonda "Bu mağduriyetin giderilmesi gerekir, bu konuda böyle düşünüyorum." diyen CHP'nin bugün "Bu düzenleme tecavüzcüye aftır." ifadelerini kullandığını belirten Çalık, Köksal'ın yaptığı konuşmanın ise kayıtlı olduğu Meclis tutanaklarına bakılabileceğini bildirdi.
Önergenin 3 bin kadın ve çocuğu ilgilendiren, geriye dönük uygulanacak bir düzenleme olduğunu vurgulayan Çalık, mağduriyetlerin giderilmesinin Meclisteki bütün partilerin görevi olduğunu sözlerine ekledi.